#3717518 - 24/02/2010 01:44
Re: jestes REKINEM GIELDOWYM udziel pomocy innym...
[Re: Self-Confident]
|
addict
Meldunek: 23/09/2005
|
Na trzecie pytanie poprawna odpowiedź to a), w pierwszym też bym dał a) ale nie jestem pewien.
|
Do góry
|
|
|
|
#3718484 - 24/02/2010 05:16
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/02/2006
|
Moze ktos pomoc?
Dokonujesz wyceny akcji i obligacji tej samej firmy.akie stopy dyskontwe przyjmiesz do obliczeń: a) wyższą dla wyceny akcji b) taka samą dla akcji i obligacji c) wyższą dla wyceny obligacji
Transfery w publicznym systemie finansowym charakteryzuje: a) obligatoryjność b) odpłatność c) zwrotność
Spółka A o ratingu AAA i spółka B o ratingu BBB dziłające w tej samej branży zamierzająwyemitować obligacje na sfinansowanie inwestycji. Ktora ze spółek jest w stanie pozyskac kapitał po niższym koście (przy niższej zaoferowanej stopie procentowej): a) spółka A b) spółka B c) oferowane przez obie spółki stopy oprocentowania obligacji będą takie same, gdyż działająw tej samej branży a rating nie ma wpływu na koszt długu zgadza się. pytanie nr 1 to odp A - wyższa dla ceny akcji. http://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Modiglianiego-Milleranr 3 oczywiste - niższy rating to wieksze ryzyko kredytowe, duze ryzyko kredytowe znaczy ze inwestorzy oczekuja wyzszej premii za ryzyko, wiec spolka A ma lepszą ocene zdolnosci kredytowej bo ma lepszy rating wiec ona pozyska kapital po nizszej stopie (dawcy kapitalu beda wymagac mniej, bo inwestycja obarczona mniejszym ryzykiem)
|
Do góry
|
|
|
|
#3719159 - 24/02/2010 09:05
[Re: mura]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 26/11/2003
|
Transfery w publicznym systemie finansowym charakteryzuje: a) obligatoryjność b) odpłatność c) zwrotność
Ciekawe, co autor miał na myśli, bo:
transfery to są przepływy pieniężne, które wynikają z nabytych uprawnień (np. rentowych, emerytalnych), więc fakt ich nabycia powoduje, że są one dla finansów publicznych obligatoryjne. Transfery wynikają z nabytych uprawnień, nabycie uprawnień wymaga odpłatności, lecz nie zawsze (np. renta), więc b) odpada.
Transfer to bezzwrotny przepływ pieniężny, więc a) jest odpowiedzią poprawną, wg powyższego toku rozumowania.
|
Do góry
|
|
|
|
#3778921 - 30/03/2010 04:48
|
enthusiast
Meldunek: 04/11/2003
|
Witam, Poszukuję jakiegoś programu on-line do AT (coś jak ISPAG), w którym zawarte będą ceny metali. Głownie zależy mi na aluminium. Widzieliście gdzieś takie cudo?
|
Do góry
|
|
|
|
#3825504 - 24/04/2010 19:33
[Re: TommyVercetti]
|
pewny piniądz
Meldunek: 05/12/2004
|
Witam,mam 3 pytanka i mam nadzieje ze znajdzie sie ktos kto pomoze.:
1.Mam konto w grze gieldowej onetu ponad 6 lat i poszukuje obecnie cos podobnego,moze nawet lepszego.moze ktos cos podpowie?
2.Jesli na gieldzie uda sie zarobic to place od tego podatek-to wiem,a jezeli strace to mozna ta strate odliczyc od dochodu? pomniejszyc o nia dochod?
3.Jakie biuro maklerskie dobre na poczatek? Mozecie cos doradzic? prowizje za zlecenie z tego co widze to wszedzie na zblizonym poziomie 0,39% za zlecenie,i roznica jest tylko w kwocie "jednak nie mniej niz"... bez oplat za prowadzenie to bossa i w multi banku/chyba/
|
Do góry
|
|
|
|
#3905281 - 01/06/2010 02:01
[Re: jackm]
|
enthusiast
|
Witam,
Na rynku akcji operuję ok 2 lat - nawet z nie złym wynikiem Smile jednak chciałbym spróbować kontraktów. Niestety nie mam czasu na daytrading więc wydaje mi się, że WIG20 odpada (chyba, że macie inne zdanie). Pomyślałem o mWIG40 - tam chyba jest "spokojniej" i instrument bardziej nadaje się na średni termin. Poza tym czy mWIG 40 nie będzie lepszy na początek? Pozostaje jedynie kwestia płynności - czy jest wystarczająca, żeby swobodnie obracać na początku 1 szt. ?
Chyba, że polecicie inny instrument na początek?
|
Do góry
|
|
|
|
#3953695 - 22/06/2010 19:25
[Re: globus]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 24/10/2002
|
Giełda : podstawy inwestowania / Adam Zaremba jest niedługa i przystępnie napisana ma ktoś może pdf?
|
Do góry
|
|
|
|
#3953774 - 22/06/2010 20:07
[Re: Conrad]
|
enthusiast
|
Panowie, powiedzcie jakie płacicie prowizje % w domu maklerskim i czy polecacie swój DM czy nie. ING =0,39% Wszystko jest ok oprócz dostępu do SIDOMY. W trakcie pracy nie bardzo mogę sie logować a po zamknięciu sesji dostęp do rachunku możliwy jest dopiero po godz. 22.(przerwa techniczna). Nie wiem tylko, czy tak jest w kazdym DM gdzie maja Sidomę, czy tylko ING tak ma?
|
Do góry
|
|
|
|
#3953829 - 22/06/2010 20:37
[Re: mura]
|
enthusiast
|
A jaki ciekawy DM możecie zaproponować gdzie nie ma SIDOMY? Bo rozumiem, że inne platformy nie muszą mieć żadnej przerwy techn. i można się logować o każdej porze dnia i nocy? Może AMERBROKERS?
|
Do góry
|
|
|
|
|
|