#3730399 - 02/03/2010 00:23
Re: Ośrodki Leczące z Hazardu w Polsce.
[Re: gnacik]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 24/04/2006
|
Najlepiej znaleźć sobie dziewczynę, której będzie to baaaaaardzo przeszkadzało :-) eee tam gnacik  . To idzie obejść tak jak ustawę hazardową  .
|
Do góry
|
|
|
|
#3730409 - 02/03/2010 00:33
[Re: GaloGalo]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/01/2004
|
W sumie problem "leczenia sie" z hazardu jest smieszno-zalosny.
Jezeli czlowiek nie potrafi sam dojsc do wniosku, ze to cos jest nie dla niego, ze wtapia kase, zaciaga dlugi, pograza siebie i bliskich to albo jest bezmozgiem albo jest rzeczywiscie, prawdziwie uzalezniony.
To drugie dotykac musi ludzi chciwych, pazernych, bo dlaczego nadal graja ? Dla ewentualnej wygranej, dla kasy.
Dlaczego, skoro juz musi, nie pogra sobie po zlotowce, symbolicznie, by zaspokoic nalog ? Nie, bo on musi...wygrac duzo szmalu.
A takich mi nie zal.
|
Do góry
|
|
|
|
#3730414 - 02/03/2010 00:40
[Re: Amkwish]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 30/06/2007
|
Jezeli czlowiek nie potrafi sam dojsc do wniosku, ze to cos jest nie dla niego, ze wtapia kase, zaciaga dlugi, pograza siebie i bliskich to albo jest bezmozgiem albo jest rzeczywiscie, prawdziwie uzalezniony.
To drugie dotykac musi ludzi chciwych, pazernych, bo dlaczego nadal graja ? Dla ewentualnej wygranej, dla kasy.
Dlaczego, skoro juz musi, nie pogra sobie po zlotowce, symbolicznie, by zaspokoic nalog ? Nie, bo on musi...wygrac duzo szmalu.
A takich mi nie zal. Uzaleznienie od hazardu to bardzo grozna choroba (Polecam film Owning Mahowny - swietnie przedstawia ten problem). Ludzie bedacy w uzaleznieniu nie poradzą sobie z tym sami, potrzebna jest pomoc psychologa,bliskich, potrzebne jest wsparcie. Jest to choroba duszy, co sprawia, ze jeszcze trudniej jest sobie z nia poradzic, wszystko rozgrywa sie wewnatrz nas, dlatego kazdy przypadek trzeba rozwazac indywidualnie. Amk analogiczna sytuacja z alkoholikiem: dlaczego nie wypije "tylko" jednego kieliszka zamiast całej butelki skoro juz musi ? Ponieważ nie da mu to takiej ulgi,spełnienia, ucieczki jak po wypiciu pół litra.
|
Do góry
|
|
|
|
#3730424 - 02/03/2010 00:51
[Re: kadus]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 14/12/2003
|
Hazardziści pomimo że nie są pijani ani naćpani działają często w podobnym amoku. Czemu nie grają za złotówkę? Bo taka gra nie budzi 'adrenaliny' tego uczucia podniecenia,ryzyka które tak właśnie wciąga. Tu nie chodzi o pazerność, samoocena hazardzisty jest uzależniona od tego czy wygrywa czy przegrywa. Wygrywam- jestem Bogiem mogę wszystko, Przegrywam- depresja,niechęć do życia. Wyjście z tego wymaga przewartościowania wszystkiego,relanego,trzeźwego spojrzenia na świat i tu jest wspólny mianownik alkoholików,narkomanów,hazardzistów świat realny taki w którym nie jest lekko często nie jest przez nich akceptowany i szukają innego,,, ale to już dłuższy wykład.
|
Do góry
|
|
|
|
#3730432 - 02/03/2010 01:01
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 23/11/2006
|
A takich mi nie zal. Tu się nie zgodzę, Ja praktycznie jak gram to tylko dla pieniędzy, i co jestem pazerny?  ...jakbym miał grać po zecie to bym nie grał wcale, bo nie o same pocenie się przed cyferkami na livescore chodzi ale właśnie o teoretyczny zysk jaki by można z tego wynieść. Gra dla gry to jest nałóg...tak bym to widział...
|
Do góry
|
|
|
|
#3730440 - 02/03/2010 01:09
[Re: Verbatim]
|
a.k.a. "DOMINICCA"
Meldunek: 11/02/2008
|
Witam.
Temat prosze potraktowac bardzo powaznie.
Mianowicie potrzebuje namiary na osrodki leczace z hazardu jesli takowe sie u nas w kraju znajduja.
Dziekuje za wszelka pomoc.
Glupim odpowiedzia dziekuje. weź drugi etat , po trzech miesiącach spłacisz sobie co przegrałeś. I nie zapomnisz nigdy tych 3 miesięcy jak bedziesz spać co drugi dzień i na okrągło tylko praca i praca.To dopiero terapia wstrząsowa.Ale nauczy Ciebie odpowiedzialności za czyny. Nic w przyrodzie nie ginie. Zło zawsze wraca . Dobro też zawsze wraca.
|
Do góry
|
|
|
|
#3730451 - 02/03/2010 01:28
[Re: Sylwiaa]
|
Carpal Tunnel
|
Ale nauczy Ciebie odpowiedzialności za czyny. Nauczy lub przypomni tylko tyle że prawdziwa praca jest ciężka,pieniądze nie przychodzą łatwo. Już po pierwszym miesiacu zaraz po odebraniu pensji pójdzie do np. kasyna żeby nie musieć tyrać kolejnych 2 miesięcy na 2 etatach(jak to jest w twoim przykładzie) tylko ugrać tyle żeby spłacić dług. Przegra pensję, załamie sie że charował miesiąc po 16 h dziennie a przegrał to wszystko w niecałą godzinę.
|
Do góry
|
|
|
|
#3730453 - 02/03/2010 01:30
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 11/04/2009
|
A takich mi nie zal. o to mi właśnie chodzi, tu chodzi o ich błędne myślenie, a te mitingi są tylko dla takich którzy lubią się użalać przy innych ze swoich porażek życiowych.
|
Do góry
|
|
|
|
#3730481 - 02/03/2010 01:53
|
Krecik
Meldunek: 04/01/2009
|
A takich mi nie zal. gadasz bzdury, kolega w pierwszym poście napisał chyba wyraźnie o co chodzi, więc takie komentarze zachowaj dla siebie. Uwierz mi, że można grać nie tylko dla kasy.
|
Do góry
|
|
|
|
#3730490 - 02/03/2010 02:11
[Re: młody gniewny]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/10/2001
|
najwidoczniej wielu z was nie widziało na oczy uzależnionego od hazardu... Amk sorry życie nie jest takie proste, tak samo możesz powiedzieć grubym, palaczom, alkoholikom że są śmiesznie-żałośni. Ja widziałem jak ktoś idzie na dno i nad tym ten człowiek po prostu już nie panuje. Chcesz rzucić hazard? nie graj na pieniądze, unikaj takich miejsc jak to forum, wbij sobie do głowy, że jak zagrasz to przegrasz, opowiedz swoim znajomym o problemie, to ci trochę pomoże, choć jak wiadomo dla chcącego nic trudnego. To jest potężny biznes, setki bukmacherów, kasyn i pokerroomow, miliony na reklamy i bonusy, pomyślcie ile tragedii ludzkich na to się musiało zebrać, bo nie każdy przegra np 5-10% budżetu.
Dla mnie to rozrywka, gram w pokera, chyba nieźle, obstawiam lige polską tak sobie, ale gdy zaczynam mieć złą serię to odkładam to wszystko
|
Do góry
|
|
|
|
#3730609 - 02/03/2010 03:29
[Re: jerome]
|
Carpal Tunnel
|
najwidoczniej wielu z was nie widziało na oczy uzależnionego od hazardu... Amk sorry życie nie jest takie proste, tak samo możesz powiedzieć grubym, palaczom, alkoholikom że są śmiesznie-żałośni. Oczywiscie, ze sa  Sam jestem smieszno-zalosny, ze po paru latach niepalenia wrocilem do nalogu. Niemniej jednak, gdyby z tego powodu, ze musze palic, mialbym przepieprzac pensje, zapozyczac sie i wpedzac w klopoty najblizszych to nie wyobrazam sobie, bym trwal w nalogu. Rozsmieszyla mnie wypowiedz, ze jak jakis uzalezniony kolo wygra to jest bogiem. Zajebiscie, jak malo potrzeba, dla niektorych moze za duzo  Nie zal mi uzaleznionych, mnie nikt nie zmusza do palenia, kogos innego nie zmuszaja do picia, a jeszcze innego do hazardu. Poplaczcie nad glupcami jeszcze wiecej, poczuja sie lepiej, przegrywajac kolejny raz, wklejcie im przegrany kupon, nie beda sami. Brakuje jeszcze, by dawac zapomogi nieudacznikom 
|
Do góry
|
|
|
|
#3730622 - 02/03/2010 03:36
|
Carpal Tunnel
|
Rozsmieszyla mnie wypowiedz, ze jak jakis uzalezniony kolo wygra to jest bogiem. Zajebiscie, jak malo potrzeba, dla niektorych moze za duzo  Z tym 'jestem Bogiem' to nie bierz tak dosłownie  chodziło mi o to co zreszta napisałem że samopostrzeganie siebie jak całość jako człowieka przez hazardzistę jest ściśle powiązane z jego sukcesami i porażkami na polu grania. Co za tym idzie jego pewność siebie itd. więc to nie jest raczej śmieszne tylko prawdziwe bo tak jest.
|
Do góry
|
|
|
|
#3730627 - 02/03/2010 03:39
[Re: eroll]
|
a.k.a. "DOMINICCA"
Meldunek: 11/02/2008
|
|
Do góry
|
|
|
|
#3730642 - 02/03/2010 03:43
[Re: eroll]
|
Carpal Tunnel
|
a co do wydatków.No nie można porównywać tego do papierosów czy alkoholu. Specyfika hazardu jest taka że w przeciwieństwie do innych uzależnień on wiąże się bezpośrednio z pieniędzmi. Nikt nie gra wiedząc że przegra. Kupując paczkę fajek wiesz że jesteś do tyłu 10zł i gdyby kosztowały powiedzmy 1000zł nie kupiłbyś ich bo to za drogo tyle że widzisz palacz ma tego świadomość i wie że tych pieniędzy nie pomnoży ani mu się nie zwrócą.Hazardzista grając o 1000zł nie traktuje tego jako wydatek na nałóg tylko jako możliwość wygrania większych pieniędzy,,,to zupełnie inne sprawy.
|
Do góry
|
|
|
|
#3730716 - 02/03/2010 04:17
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/10/2001
|
najwidoczniej wielu z was nie widziało na oczy uzależnionego od hazardu... Amk sorry życie nie jest takie proste, tak samo możesz powiedzieć grubym, palaczom, alkoholikom że są śmiesznie-żałośni. Oczywiscie, ze sa  Sam jestem smieszno-zalosny, ze po paru latach niepalenia wrocilem do nalogu. palenie nie działa w taki sposób, zdarza mi się także zapalić (ale nie na co dzień nie palę, toż ci głupota), a też sobie zdaję z tego sprawę, że to głupota. Natomiast hazardem ludzie przegrywają życie i to dosyć szybko. Póki hazard jest rozrywką i w razie przegranej nie odczujemy tego ani my, ani nasza rodzina, to wszystko jest ok, ale gdy zaczyna nam czegoś brakować bo przegramy to jest problem. Znam osobę, której psycholog zabronił grania w jakiekolwiek gry karciane, takie miała predyspozycje...
|
Do góry
|
|
|
|
#3730766 - 02/03/2010 04:34
|
Carpal Tunnel
|
Znam osobę, której psycholog zabronił grania w jakiekolwiek gry karciane, takie miała predyspozycje... Wierze, sam mialem takiego kumpla, zaczynal w liceum. Tak wiec czy mecz.pl jest dobrym miejscem dla uzaleznionych, proszacych o pomoc ? Na 100% nie.
|
Do góry
|
|
|
|
#3730960 - 02/03/2010 06:02
|
Carpal Tunnel
|
[/quote]Tak wiec czy mecz.pl jest dobrym miejscem dla uzaleznionych, proszacych o pomoc ? Na 100% nie. [/quote] hehe i tu pełna zgoda amk  nie szuka się w barze porad jak zostać abstynentem abstynenta. Pewne jest jedno osoba 'wyleczona' czyli taka która mogłaby poradzić coś sensownego trzyma sie od tego forum z daleka.
|
Do góry
|
|
|
|
#3730962 - 02/03/2010 06:03
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 29/07/2007
|
najwidoczniej wielu z was nie widziało na oczy uzależnionego od hazardu... Amk sorry życie nie jest takie proste, tak samo możesz powiedzieć grubym, palaczom, alkoholikom że są śmiesznie-żałośni. Ja widziałem jak ktoś idzie na dno i nad tym ten człowiek po prostu już nie panuje. Chcesz rzucić hazard? nie graj na pieniądze, unikaj takich miejsc jak to forum, wbij sobie do głowy, że jak zagrasz to przegrasz, opowiedz swoim znajomym o problemie, to ci trochę pomoże, choć jak wiadomo dla chcącego nic trudnego. To jest potężny biznes, setki bukmacherów, kasyn i pokerroomow, miliony na reklamy i bonusy, pomyślcie ile tragedii ludzkich na to się musiało zebrać, bo nie każdy przegra np 5-10% budżetu.
Dla mnie to rozrywka, gram w pokera, chyba nieźle, obstawiam lige polską tak sobie, ale gdy zaczynam mieć złą serię to odkładam to wszystko Znam chłopa co z 200tysięcy na automatach o "niskich wygranych" popłynął, kiedyś byłem świadkiem jak kilka tysięcy miał do wypłaty na pytanie czemu nie wypłaca stwierdził że on sobie pograć przyszedł a nie zarobić. W kasynie kiedyś pogratulowałem jakiejś babce dużej wygranej (jakieś dwa średniej klasy samochody) popatrzyła na mnie jak na idiotę i w kilka zakręceń ruletą wszystko przegrała ;p No ale płeć piękna jest jeszcze bardziej podatna na uzależnienie z racji swoich genetycznych skłonności do posiadania jak największej ilości pieniędzy ;p Ludzie uzależnieni nie grają dla pieniędzy grają poprostu żeby grać bo to daje im kopa i dodatkową adrenalinę.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|