Strona 6 z 9 < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 >
Opcje tematu
#3771480 - 26/03/2010 03:48 Re: Oferty Pracy [Re: Rysio Ochudzki]
Platini Offline
Porucznik

Meldunek: 15/04/2005
Rynek wygląda tak a nie inaczej.

Szlag trafia patrząc na to co dzieje się u mnie. Nie masz ojca kierownika/dyrektora itd to nie masz szans na awans/dobre stanowisko.
Co z umiejetności? Doświadczenia?
W tym przypadku nic.

Masz znajomosci - rodzice to koledzy dyrektora/kierownika możesz bez doswiadczenia dostać niezłą fuchę.

Kolega, który rok temu ze mną pracował trzy lata się staral o lepszą posadę. Ale jak miał ja dostać skoro jego tato jest tylko przeciętnym pracownikiem?
Dopiero gdy dali ogłoszenie, że przyjmą 4 osoby na pewne stanowisko jeden etat przypadl jemu.
A jak? Ówczesny nasz szef się za nim wstawił, podobnie gość, ktory jest nad szefem.

Patrzę na osoby, które potrafią pracować, chcą zmiany pozycji w firmie.
Skazane są jednak na porażkę.
Nie musze pisac chyba czemu.

I nie piszcie, że mogą iść gdzie indziej itd. Bo takich zakladow nie ma w okolicy na pęczki wink

A, i nazwy zakladu nie bede podawal bo wstyd na cały swiat wink

Do góry
Bonus: Unibet
#3771499 - 26/03/2010 03:53 Re: Oferty Pracy [Re: Platini]
Bzyku Offline
Blade Runner

Meldunek: 04/05/2004
Brzmi jakby chodziło o Pocztę Polską/TP/ZUS albo innego molocha smile

Do góry
#3771524 - 26/03/2010 03:59 Re: Oferty Pracy [Re: Platini]
Rysio Ochudzki Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 20/12/2004
Rynek jest jaki jest.Kazdy pracodawca chce miec jak najtanszego murzyna smile Problem w tym ,ze ta minimalna, czy lekko ponad wogole nie ma nic wspolnego z zabezpieczneiem podstawowych spraw bytowych.W Polsce tylko Sniady Andrzej grzmial o tej patologii,lud wysmial Andrzejka bo byl passe laugh wiec teraz nie pozostalo nic innego jak dymac za tysiac-pincet. laugh

Do góry
#3771535 - 26/03/2010 04:03 Re: Oferty Pracy [Re: zostać modem_MLS]
jerome Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/10/2001
Originally Posted By: zostać modem_MLS
Słusznie napisał kurson. A jeszcze co do wątku studiów, ja skończyłem studia i nie mam pracy i pretensje do całego świata. Bo przecież jestem po łąkoznawstwie potrafię odróżnić mlecz od niezapominajki i chcę 3k netto, służbowy samochód, telefon, laptop i długonogą asystentkę dyspozycyjna 24h na dobę wink Znam gościa, który bezpośrednio po zakończeniu studiów ma zagwarantowaną pracę, do tego przyszły pracodawca wypłaca mu w czasie studiów coś na kształt stypendium w wysokości ~ 1000 zł. Tylko że to nie jakieś śmieszne uczelnie, śmieszne kierunki, a ciężki kierunek na AGH.

A kto tak narzeka, że pracodawcy wyzyskują, i mają nie wiadomo jakie kokosy, to niech sam zostanie takim kimś, skoro to takie proste i będą murzynki po 1000 zł na miesiąc tyrać na paliwo lotnicze do jego samolotu i inne gadżety.

jak mówiłem więcej szacunku, ja znam ludzi bo takiej uczelni jak AGH, tak specjalnych kierunkach i ty myślisz, że tam tak kolorowo jest? jak masz szczęście w życiu to się ciesz i doceniaj. Kierunek na polibudzie wcale tak dużo nie gwarantuje. Uważam że najlepszym wyjściem jest teraz Informatyka, tu zawsze będzie rozwój i samouki mają dobrze, w tym kierunku też idę. Poza tym dobrze kolega napisał, nie każdy musi być superspecjalistą, bo były czasu kiedy takich szkół technicznych u nas kończyło mnóstwo osób i pracy nie mieli...

Do góry
#3771542 - 26/03/2010 04:04 Re: Oferty Pracy [Re: Rysio Ochudzki]
kurson Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/05/2004
Originally Posted By: Rysio Ochudzki
Panowie napinacie sie tu w kwestii doswiadczenia,zajebistych umiejetnosci wink a w wiekszosci przypakow mowa o mamonie nie wystarczajcej na oplacenie mieszkania ,mediow o oszczednosciach nawet nie marzac grin Czy "o take" Polske "walczyl" gdanski elektryk? laugh

PS. W Austrii uczen zawodowki dostaje od patronackiej firmy kieszonkowe w przedziale 900-1000 ojro w zaleznosci ktora klasa.I o czym my tu w ogole mowimy. Zrobi taki ta zawodowke i za mniej jak 11 e to mu sie schylac nie chce po pustaka. Polski przecietny mgr wink dostaje tyle za dnowke dymanka grin

Tylko że tam nie dusi się pracodawców debilnymi przepisami, kontrolami, opłatami i jeszcze kolejnymi kontrolami - koszty sztywne z tym związane są takie, że żygać się chce.

Tylko że tam z pieniędzy publicznych nie przepier...la się 30-40% na różne machloje, wałki czy zwykłą niegospodarność.

Tylko że tam dopracowali się przejrzystych przepisów i zasad prowadzenia biznesu (w tym zatrudniania ucznia zawodówki).

Tylko że tam banda oszołomów, która przez 2 lata zajmowała się tylko "ściganiem afer" zostałaby w mig postawiona przed Trybunał Stanu (całe szczęście, że chociaż gospodarkę zostawili samopas, boję się myśleć co by było gdyby zaczęli ją reformować).

Tylko że tam banda leni, która kryje wałki swoich kolesi nigdy nie miałaby poparcia 50% społeczeństwa.

Wiecie kto jest temu wszystkiemu winny? Kto na nich wszystkich głosował i będzie dalej głosował?

Do góry
#3771543 - 26/03/2010 04:05 Re: Oferty Pracy [Re: Platini]
Wychowany_Na_Nalewce Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/12/2003
Ludzie skończie pierdolić. Solidnie płatna praca jest dostępna dla każdego tylko trzeba w jej poszukiwaniu dupę ruszyć do innego miasta albo kraju. Jeśli ktoś liczy, że praca sama do niego przyjdzie w jakimś Wałbrzychu czy na wschodzie to nie wróżę mu sukcesu, bo ma fundamentalnie złe podejście do tematu. Za dobrą pracą się migruje, a jak ktoś chce na dupie siedzieć w jednym miejscu to też ma do tego prawo, ale niech skończy marudzić, że ma robotę za 600 złotych. Chcesz to siedź z założonymi rękami, ale przestań się łudzić, że za pracę do której można by przyuczyć małpę będziesz dostawał bóg wie ile hajsu, tym bardziej, że płace w Polsce nie dogonią tych w UE jeszcze przez 30 lat.

Do góry
#3771604 - 26/03/2010 04:21 Re: Oferty Pracy [Re: Wychowany_Na_Nalewce]
lucart Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/02/2009
Originally Posted By: Wychowany_Na_Nalewce
Ludzie skończie pierdolić. Solidnie płatna praca jest dostępna dla każdego tylko trzeba w jej poszukiwaniu dupę ruszyć do innego miasta albo kraju.

tyle odemnie również. Jak ktoś nie wierzy w co pisze nie musi smile

Do góry
#3771647 - 26/03/2010 04:33 Re: Oferty Pracy [Re: zostać modem_MLS]
ultra1978 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 29/07/2007
Słusznie napisał kurson. A jeszcze co do wątku studiów, ja skończyłem studia i nie mam pracy i pretensje do całego świata. Bo przecież jestem po łąkoznawstwie potrafię odróżnić mlecz od niezapominajki i chcę 3k netto, służbowy samochód, telefon, laptop i długonogą asystentkę dyspozycyjna 24h na dobę wink Znam gościa, który bezpośrednio po zakończeniu studiów ma zagwarantowaną pracę, do tego przyszły pracodawca wypłaca mu w czasie studiów coś na kształt stypendium w wysokości ~ 1000 zł. Tylko że to nie jakieś śmieszne uczelnie, śmieszne kierunki, a ciężki kierunek na AGH.

A kto tak narzeka, że pracodawcy wyzyskują, i mają nie wiadomo jakie kokosy, to niech sam zostanie takim kimś, skoro to takie proste i będą murzynki po 1000 zł na miesiąc tyrać na paliwo lotnicze do jego samolotu i inne gadżety.

No pewnie po co nam w Polsce poloniści, historycy, geografowie, chemicy, matematycy czy biolodzy na cholere to komu. Pozamykać trzeba wszystkie uniwersytety i licea niech kształcą samych inżynierów i fizoli. 10 kopie jeden obserwuje i zbudują nową wspaniałą Polskę od morza aż do Tatr. A ci z łąkowych kierunków niech najlepiej po 800zeta na miesiąc dostają szybciej wyzdychają a nowych nie będą szkoły produkować.
A ja znam gościa który po zakończeniu studiów ma zagwarantowane że nie musi wcale pracować bo jego stary tyle nakradł na przechodzeniu z PRL do RP że starczy im do 3 pokolenia więc bije tego z 1k stypendium na łeb na szyję.

Do góry
#3771669 - 26/03/2010 04:36 Re: Oferty Pracy [Re: ultra1978]
hanele Offline
veteran

Meldunek: 13/01/2006
Originally Posted By: ultra1978

No pewnie po co nam w Polsce poloniści, historycy, geografowie, chemicy, matematycy czy biolodzy na cholere to komu. Pozamykać trzeba wszystkie uniwersytety i licea niech kształcą samych inżynierów i fizoli. 10 kopie jeden obserwuje i zbudują nową wspaniałą Polskę od morza aż do Tatr. A ci z łąkowych kierunków niech najlepiej po 800zeta na miesiąc dostają szybciej wyzdychają a nowych nie będą szkoły produkować.
A ja znam gościa który po zakończeniu studiów ma zagwarantowane że nie musi wcale pracować bo jego stary tyle nakradł na przechodzeniu z PRL do RP że starczy im do 3 pokolenia więc bije tego z 1k stypendium na łeb na szyję.

ooo

Do góry
#3771712 - 26/03/2010 04:46 Re: Oferty Pracy [Re: hanele]
Llama Offline
Ana <3

Meldunek: 21/06/2005
przewrotnie stwierdzam, że zgadzam się z każdym wpisem w tym temacie piwo

Do góry
#3771771 - 26/03/2010 05:00 Re: Oferty Pracy [Re: Llama]
Llama Offline
Ana <3

Meldunek: 21/06/2005
@ultra, a co u Małżonki? grin piwo

Do góry
#3771774 - 26/03/2010 05:00 Re: Oferty Pracy [Re: Llama]
Platini Offline
Porucznik

Meldunek: 15/04/2005
Nie Bzyku, nic z tego co wypisales wink

WNN - ok, migracja. I teraz tak - byly wyjazdy od nas z pracy do Anglii, dla dwóch, trzech młodych osob.

I kto jechał ?
Synek kiero, córka kiero smile

blush

Do góry
#3771808 - 26/03/2010 05:07 Re: Oferty Pracy [Re: Llama]
ultra1978 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 29/07/2007
Originally Posted By: Llama
@ultra, a co u Małżonki? grin piwo

byłej żony powinno się pisać koniecznie z małej litery ;p

Do góry
#3771830 - 26/03/2010 05:17 Re: Oferty Pracy [Re: kurson]
jerome Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/10/2001
Originally Posted By: kurson

Wiecie kto jest temu wszystkiemu winny? Kto na nich wszystkich głosował i będzie dalej głosował?

widzisz ja tępię kolesiostwo, chore układy i przepisy. Przecież to są rzeczy oczywiste, na tym tracą pracodawcy i pracownicy. Nie wszyscy mogą jechać do Warszawy czy za granicę, ktoś musi zostać w reszcie kraju. Tu się kolega wypowiada, który coś wspomina o pracy za 2k, dajmy na to na rękę i to jest uważane u nas za dobrą robotę... bo to przecież prawie średnia krajowa.... Wielu marzy o 2k, ale już jak ktoś chce kupić zwykłe mieszkanie musi dać te 250 tysięcy, czyli przez 10LAT musi wydawać pieniądze tylko na mieszkanie, a gdzie jedzenie, opłaty, o samochodzie można zapomnieć?
Parę cytatów:
"Zarobienie dwukrotnej średniej krajowej wydaje nam się "majątkiem&#8221;, bo tyle - czyli nieco ponad 6,4 tysiąca złotych BRUTTO - zarabia tylko 6 procent Polaków. " netto to jest 4,2 k. Przy kredycie na dom 500k to wciąż wygląda tak sobie.
U źle zarabiających opinie, że jest ciężko to norma, wiadomo mają to na co dzień, ale ja się dziwię dobrze zarabiającym, że nie potrafią docenić tego co mają, że wcale nie jest tak prosto, warto o tym myśleć bo jutro nie musi być tak samo, wystarczy drobny przesyt na rynku. A moim zdaniem taki wystąpi w budowlance, po wyścigu do euro. Zresztą ostatnio tak było ze spawaczami, mówiło się jaka to świetna praca i wielu porobiło papiery, lekkie załamanie, ludzi na rynku bardzo dużo i co? znajomy spadł z 5k na rękę do 800 zł. Na każdym rynku się tak zdarza i wtedy się zaczyna patrzeć na tych zwykłych ludzi i zwykłą pracę i jeśli jest jak u nas to tragedia (wiadomo stare kredyty, opłaty itp), a jeżeli tak jak na Zachodzie to da się przeżyć.

PS nie głosujcie na tych darmozjadów.

Do góry
#3771839 - 26/03/2010 05:20 Re: Oferty Pracy [Re: Platini]
podstawek Offline
wieczny student

Meldunek: 08/12/2006
Niedługo kończę studia i już mniej więcej wiem, jak wygląda szukanie pracy laugh
Przykład pierwszy z brzegu - o jedno stanowisko ubiega się dziewczyna mojego znajomego i jego brat stryjeczny. Ona - studentka archeologii, jeszcze nawet bez licencjatu, średnia znajomość języków. On - skończona zaocznie SGH, biegle angielski. Ubiegają się o posadę w centrali banku. Coś nt. prania brudnych pieniędzy. Oczywiście ona dostaje posadę, bo jej ciotka jest kierownikiem. Dziewczyna, która kompletnie nie ma pojęcia o tym, co będzie robić.

Takich przykładów mógłbym podać mnóstwo.

Jako, że ja akurat nie mam w rodzinie ludzi na etacie tylko każdy ma swoją działalność mogę sobie darować szukanie igły w stogu siana. Jedyna dla mnie szansa jest taka (układ, który też dokładnie znam) :
ja <-- koleżanka <-- znajomy koleżanki <-- wujek znajomego koleżanki
oczywiście też były organizowane rozmowy, wielu kandydatów, a i tak wygrywał ten, który miał wygrać

Jeszcze może jeden przykład. Kolega z grupy ledwo przechodzi z roku na rok, żadnego języka i już ma zagwarantowaną pracę po studiach. Ojciec jest kierownikiem w dosyć dużej i znanej polskiej firmie i zaplanował wprowadzenie nowego stanowiska. Coś z jakością, czy ryzykiem - mniejsza o to.

Póki co jeszcze nie spotkałem się, aby ktokolwiek miał pracę za umiejętności bądź CV na stanowisku ściśle związanym z moim kierunkiem.

Nie mówię, że wszędzie tak jest. Opisałem tylko jak to wygląda w moim otoczeniu

Do góry
#3771865 - 26/03/2010 05:27 Re: Oferty Pracy [Re: jerome]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Trzeba jeszcze rozróżnić załatwianie pracy po znajomości. Bo można kogoś po znajomości zatrudnić (tak jak np. ostatnio się dzieje w bankach - oddziałach lub w urzędach) albo można po znajomości zaproponować komuś czyjąś kandydaturę i ta osoba polecona musi, tak jak wszyscy, przejść cały proces rekrutacji.

Z drugiej strony, mój kolega jest doradcą finansowym w znanej firmie i co drugi jego klient zarabia oficjalnie podstawową krajową a drugie tyle nieoficjalnie dostaje do ręki...

Do góry
#3771928 - 26/03/2010 05:51 Re: Oferty Pracy [Re: kurson]
Shanti Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/07/2007
Originally Posted By: kurson

Znam firmę, która zatrudnia spawaczy z pensjami od 1,5 do 6-7k. Zgadnijcie skąd taka rozpiętość? Niby szkoły trzeba mieć takie same, niby umiejętności, uprawnienia można nabyć te same, a jednak niektórym płaci się 1,5k, a niektórym 7k.

To jacyś frajerzy pracują za 1500zł jako spawacze. U mnie w pracy jest dwóch spawaczy. Spawają raz na jakiś czas, zależy co jest do wykonania. Mają po 18zł/h a to jest Białystok(polska B) laugh Jeden pracuje na stałe, drugi sobie dorabia jeździ do miejscowości która jest niedaleko(do elektrociepłowni).

Jak was czytam to mam wrażenie ze każdy szuka kierowniczego stanowiska. Pamiętajcie nie każdy może przynosić kawę dla szefa, albo podsuwać papierki do podpisania ewentualnie pić kawę i podpisywać świstki.

Do góry
#3771944 - 26/03/2010 05:57 Re: Oferty Pracy [Re: Shanti]
lucart Offline
Carpal Tunnel

tak by chcieli zostać kierownikiem albo za darmo kaske a to ze nie mają roboty zwalaja na to ze nie mają znajomych. Szkoda debatować bo Oni wiedzą lepiej i nie mają znajomych którzy normalnie odostali posade bez wujka i ciotki laugh
30mln polakow ma prace dzięki znajomością laugh laugh

GL w życiu z takim nastawieniem.

Do góry
#3771963 - 26/03/2010 06:05 Re: Oferty Pracy [Re: lucart]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/09/2004
Originally Posted By: lucart

30mln polakow ma prace dzięki znajomością laugh laugh

Jakie 30 ? Około 15 mln jest aktywnych zawodowo. Druga połowa to pasożyty żyjące na koszt tych pierwszych laugh Reszta to emeryci, renciści (prawdziwi) i dzieci smile

Do góry
#3771968 - 26/03/2010 06:07 Re: Oferty Pracy [Re: Szewa]
lucart Offline
Carpal Tunnel

dobrze moja nie wiedza moze być 15 mln ma prace przez ciotke i wujka smile

Do góry
Strona 6 z 9 < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 >

Moderator:  Biszop, rafal08