#3772023 - 26/03/2010 06:35
Re: Oferty Pracy
[Re: lucart]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 30/05/2007
|
dobrze moja nie wiedza moze być 15 mln ma prace przez ciotke i wujka  Ku.wa lucart skoncz W kazdym miescie sytuacja na rynku pracy wyglada inaczej. To ze Ty masz ta prace i dobrze zarabiasz/zarabiales to nie znaczy ze ludzie w innym miescie tez taka prace latwo znajda. Ja widze co sie dzieje u mnie na zadupiu jesli chdozi o prace dla informatykow i Ci mowie ze ciezko jest cos konkretnego znalezc. Owszem bez problemu moge isc robic do sklepu komputerowego za 1100-1300zl, albo do oddzialu Kasperskiego i dostane tyle samo a bede robil w dziale obslugi klienta jako pomoc techniczna czyli odpisywal na maile i odbieral telefony. Tylko po co mam tam isc jak praca za grosze i w dodatku kmpletnie nierozwojowa? W urzedzie miasta zaczepic sie nie nie ma jak. JEst tam dwoch informatykow i wiecej nie trzeba. Jezdzilem po innych placowkach publicznych min po szpitalach, przychodniach ZOZach itd i tam nie zatrudniaja informatykow na etat bo nie maja kasy. Jezdzilem po duzych firmach z innej branzy chocby taki Drogbud - olbrzymia firma ktora robi drogi, mosty. I co? Informatyka maja na telefon, jednego z tych co pracuje w urzedzie miasta  Nie twierdze ze w Czestochowie pracy nie ma bo jest duze zapotrzebowanie ale w innych branzach. Szukaja ludzi do magazynow - 2k na reke mozna dostac albo przedstawicieli handlowych.
|
Do góry
|
|
|
|
#3772060 - 26/03/2010 06:56
|
newbie
Meldunek: 19/03/2008
|
Lucart Twoja "nie wiedza" jest większa niż myślisz niestety...
|
Do góry
|
|
|
|
#3772091 - 26/03/2010 07:11
[Re: ackaka22]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 30/05/2007
|
Ssaczu nie widzisz tutaj płaczków? btw mało kto kogo znam ma prace załatwioną przez znajomego. Przyznam sie bez bicia ze nie przegladalem calego watku tylko sama koncowke  Ja znam natomiast duzo osob, ktore maja prace po znajomosci chocby najlepsza przyjaciolka mojej siostry, ktora obecnie pracuje wlasnie w UM. 7 lat juz studiuje prawo i ciagle nie moze skonczyc, a tatus jest jednym z najlepszych czestochowskich prokuratorow Znajomosci to podstawa. I nie chodzi tylko i wylacznie o to ze Ci tatus czy mamusia zalatwia prace ale samemu mozna wykorzystywac wlasne. Ale o tym juz trzeba myslec od "malego". Lapac jak najwiecej dobrych znajomosci z dziecmi tzw "elit", ktorzy potem maja jakby nie patrzec ulatwiony start w dorosle zycie. A oni moga pomoc potem Tobie. Jak ktos chodzil do gownianych szkol, nie mial duzego grona przyjaciol/znajomych to potem jak zlapie za telefon to nie bedzie mial do kogo zadzwonic z prosba o podsuniecie jakiejs roboty.
|
Do góry
|
|
|
|
#3772117 - 26/03/2010 07:49
[Re: Llama]
|
old hand
Meldunek: 21/12/2008
|
właśnie, co tam w Zielonej? jest jakiś większy zakład/prócz karnego  ?/. Bo po Zastalu tylko wspomnienia zostały (chyba). zakladu karnego nie ma  tylko areszt sledczy  a Zastal szykuje sie na awans do ekstraklasy (piaty rok z rzedu) miejmy andzieje ze sie uda 
|
Do góry
|
|
|
|
#3772132 - 26/03/2010 08:13
[Re: podstawek]
|
Live fast, die young
Meldunek: 25/02/2004
|
Przykład pierwszy z brzegu - o jedno stanowisko ubiega się dziewczyna mojego znajomego i jego brat stryjeczny. Ona - studentka archeologii, jeszcze nawet bez licencjatu, średnia znajomość języków. On - skończona zaocznie SGH, biegle angielski. Ubiegają się o posadę w centrali banku. Coś nt. prania brudnych pieniędzy. Oczywiście ona dostaje posadę, bo jej ciotka jest kierownikiem. Dziewczyna, która kompletnie nie ma pojęcia o tym, co będzie robić.
Póki co jeszcze nie spotkałem się, aby ktokolwiek miał pracę za umiejętności bądź CV na stanowisku ściśle związanym z moim kierunkiem.
Do I akapitu...wiem jak wygladaja zaoczne SGH...uwierz mi, ze dla mnie ten koles nie mial zadnej, ale to zadnej przewagi w referencjach. Edukacja u nas wyglada tak jak wyglada, wiec i on, i ona gowno wiedzieli, co beda robic i wszystkiego musza sie nauczyc u pracodawcy. Do II...u mnie lipa, bo malo kto ma zalatwione przez znajomosci. No chyba, ze kilka dobrych slowek od promotora do cv to juz sa znajomosci. Tak Was czytajac, to na pewno to do nich zaliczacie. @WNN  za swietny post. Jesli chcesz miec dobra prace, to musisz byc przygotowany na migracje. Zycie. Czasem ciezko wyjechac, ale trzeba...no chyba, ze chce sie wylewac zale na forum bukmacherskim.
|
Do góry
|
|
|
|
#3772135 - 26/03/2010 08:17
[Re: maryanek]
|
Ana <3
Meldunek: 21/06/2005
|
dorzucę jeszcze 2 słowa od siebie. rozróżnijmy jeszcze dobre i złe znajomości. młody, dobrze zapowiadający się człek wykazuje się w czymś, został zauważony przez kogoś tam, bądź zna kogoś tam, kto ma możliwość dania mu szansy, bo jest w czymś bardzo dobry. jednak, jeśli synek pierdoli wszystko wokół, bo i tak wie, że tatuś załatwi, a jak już załatwi, to synuś nie będzie się przemęczać i w sumie jego błędy będą musieli naprawiać inni, to do cholery jest coś nie tak. za dużo jest u nas tych drugich. pewno każdy zna takie przypadki, jest to trochę demotywujące, ale pierdolić to  mobilności trzeba się nauczyć. oczywiście, musi być ciężko ludziom po -stce, dla nich takie przemiany pewnie są szokujące.
|
Do góry
|
|
|
|
#3772137 - 26/03/2010 08:18
[Re: micha$]
|
Live fast, die young
Meldunek: 25/02/2004
|
Z drugiej strony, mój kolega jest doradcą finansowym w znanej firmie i co drugi jego klient zarabia oficjalnie podstawową krajową a drugie tyle nieoficjalnie dostaje do ręki...
No wlasnie i to jest patologia. Masa $ idzie pod stolem, masa ludzi dorabia na czarno. I wiekszosc z nich zali sie jak to u nas chu.. I to jest wlasnie zenujace. A potem wszyscy narzekaja, ze u nas zle, ze u nas wysokie koszty pracy, ze u nas, ze u nas tamto. Fajnie tez czasem popatrzec jak pracuja ludzie, ktorzy zarabiaja malo, jak maja wszystko i wszystkich w dupie. Z tymi studiami tez ciekawie. 50% konczy roznego rodzaju politologie czy marketingi i potem mowia, ze nie ma pracy. A jak sie odpowiada, ze mogle(a)s skonczyc cos przyszlosciowego, to wielkie ura bura, co z nimi zrobic.
|
Do góry
|
|
|
|
#3772162 - 26/03/2010 09:33
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/10/2001
|
ja ich nie potrzebuje i nie płaczę ;] czepaj sie czepiaj  jest sie z kogo pośmiać. ja się śmieję z ciebie, za ten brak szacunku. Bo wiem, że cię życie kopnie w ten czy inny sposób, chociażby za ten brak szacunku do ludzi. I pewnie myślisz, że jesteś kozak bo większość ma tu gorzej od ciebie, jako że opisałeś tu swoją sytuację, śmiem wątpić. PS sprzedaż komórek - lubuskie - 3 tys netto - i brak zainteresowanych? sam siebie opisujesz..
|
Do góry
|
|
|
|
#3772163 - 26/03/2010 09:35
[Re: polskignom]
|
Carpal Tunnel
|
[quote=micha$]50% konczy roznego rodzaju politologie czy marketingi i potem mowia, ze nie ma pracy. A jak sie odpowiada, ze mogle(a)s skonczyc cos przyszlosciowego, to wielkie ura bura, co z nimi zrobic.
tu się zgadzam, to jest błąd, bo przede wszystkim trzeba wyrobić sobie zawód. Ale uwierz mi, że po czołowych kierunkach na uczelniach technicznych, też nie jest kolorowo
|
Do góry
|
|
|
|
#3772204 - 26/03/2010 15:26
[Re: jerome]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 31/10/2007
|
[quote=micha$]50% konczy roznego rodzaju politologie czy marketingi i potem mowia, ze nie ma pracy. A jak sie odpowiada, ze mogle(a)s skonczyc cos przyszlosciowego, to wielkie ura bura, co z nimi zrobic.
tu się zgadzam, to jest błąd, bo przede wszystkim trzeba wyrobić sobie zawód. Ale uwierz mi, że po czołowych kierunkach na uczelniach technicznych, też nie jest kolorowo Możesz sprecyzować co to są "czołowe kierunki na uczelniach technicznych"?
|
Do góry
|
|
|
|
#3772242 - 26/03/2010 17:00
[Re: Vader]
|
Carpal Tunnel