Witam, na dziś mam kilka typków z mojej ulubionej ostatnimi czasy ligi
typki są moimi własnymi przemysleniami nie koniecznie racjonalnymi, aczkolwiek myslę, że na tyle kumam o co chodzi w tej grze, że moge podzielić się tymi przemyśleniami z Wami, tyle tytułem wstępu
jedziemy:
Frolunda - Linkoeping X - mecz na szczycie, Linkoeping jak dotąd bez porażki, jednakże w meczach z dwoma innymi kandydatami do tytułu, HV71 i Farjestads dwa remisy, podobnie jak dzisiejszy, byly to mecze wyjazdowe, z kolei Frolunda grała ostatnio z HV71 i... przegrała po dogrywce (kilka kolejek temu pokonali na wyjeździe Farjestads, jednakże Fajery dopiero ostatnio odnalazły swoją formę i tamten mecz o niczym nie świadczy). Jak widać mecze czołówki między sobą są zacięte i myślę, że dzisiejszy będzie podobny, mało bramek i walka o każdy krążek
dlatego stawiam na remis mimo, że H2H wskazuje iż w potyczkach Frolundy z Linkoepings dużą rolę odgrywa atut własnego lodu, a remisu na lodowisku dzisiejszych gospodarzy nie bylo od kilku dobrych lat. Jeśli chodzi o sytuację kadrową to do Frolundy wraca po kontuzji obrońca Arto Tukio, a w Linkoeping z powodu zawieszenia nie zagra również obrońca, Andreas Pihl... 3/10, dobrym typem wydaje sie też być under 5,5 5/10
Timra - Lulea 1 - dwie drużyny srodka tabeli, Timra większość punktów zdobywa u siebie ze słabszymi drużynami, w pojedynkach z potentatami walczą dzielnie jednakże nie zawsze się udaje, dlatego w takich meczach jak dzisiejszy muszą szukać punktów, wyniki ostatnich spotkań pozwalają sądzić, że są w dobrej formie a po dobrych wynikach w wyjazdowych meczach z Sodertalje (1:2) i MoDo (4:4) będą chcieli ucieszyć zwycięstwem kibiców we własnej hali. Lulea prezentuje poziom podobny do dzisiejszych gospodarzy i punkty zdobywa w przeważajacej większości na własnym boisku. W tym sezonie w trzech meczach wyjazdowych odnieśli sensacyjne zwycięstwo na d Farjestads (początek sezonu, Fajery nie w formie o czym pisalem) przegrali z Sodertalje (1:0) i ponieśli miażdzącą klęskę z Frolundą 8:2. H2H na korzyść Timro, którzy dziś powinni dodatkowo poprawić ten bilans. Obie drużyny w pełnych składach... 6/10
Djurgarden - Mora - over 5,5 - Djur u siebie w pięciu meczach zanotował cztery overy, Mora z czterech wyjazdów przywiozła dwa overy, w ostatnim sezonie na sześć spotkań między tymi drużynami w pięciu padł over (w tym we wszystkich trzech na lodowisku w Sztokholmie). Djur bez kontuzjowanego obrońcy Jespera Bjorck'a i napastnika Kristofera Ottossona (odszedł z klubu), W druzynie Mory zabraknie tylko Marcusa Erikssona (napastnik). Zapowiada się ostre strzelanie
8/10
Sodertalje - Leksand 2 - typ na przełamanie, kolejny juz chyba ale nawet Leksand musi w końcu wygrać, po dobrych meczach u siebie przecwiko Farjestads i Timro (2:2 i 1:2) i nieszczesliwej porazce z MoDo w ostatnich sekundach przyszła klęska z Frolundą (2:6), a w ostatnim meczu porażka 2:0 z Mora na wyjezdzie (drugą bramkę stracili w koncowce po wycofaniu bramkarza). Bilans tragiczny 10 meczów 1 remis i 9 porażek złość i motywacja postronie gości. H2H raczej wyrównane i nie wskazuje faworyta meczu, jednakże ja widzę go w drużynie gości gdyż Sodertalje nie prezentuje niczego specjalnego, wymęczone zwycięstwa z Djurgarden (4:2 wyjazd) i Lulea (1:0 u siebie) oraz remis z Brynaes 1:1 a poza tym same porażki, jeśli Leksand ma kiedyś wygrać to dziś nadaża się znakomita okazja, w Sodertalje wciąż brak napastanika Dragana Umicevivca, do składu wraca Petri Liimatainen ale kontuzjowany jest inny obrońca, Pasi Petrilainen. U gości dwa osłabienia w defensywie, Patrick Hucko i Kimmo Lotvonen oraz brak napastnika Mike Watt'a. Szanse na debiut ma nowo pozyskany napastnik Jan Nemecek. Myślę, że można zaryzykować zwycięstwo gości - 3/10 a X2 to juz tak z prawdopodobieństwem ok 70 %
Co do meczu HV71 - Brynaes to raczej zwyciestwo gospodarzy ale kurs oferowany przez buki nie wart zawracania sobie głowy, a MoDo z Fajerami... hm kusi mnie postawićna gości ale raczej odpuszczę ten mecz.
pozdro...