#4023131 - 26/07/2010 07:09
Re: Kącik komputerowy [25]
[Re: micha$]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 23/07/2003
|
Proszę o krótka redę/opinie. Na wstępie powiem, że ostatnio w jakoś grałem kilka ładnych lat temu... teraz z racji trochę większej ilości wolnego czasu coś mnie "naszło", żeby sobie znów rekreacyjnie pograć. Gra jaką zakupiłem (właściwie to odkupiłem od znajomego - jest w dobrym stanie tj. płyty nie są porysowane) to GTA IV. Laptop na jakim ją zainstalowałem posiada procesor Intel Core i5 2.16GHz, pamięć 4GB ddr3, graficzna ATI Mobility Radeon HD5650 -1gb. Porównując te parametry do wymagać gry wychodzi na to, że powinno to jako tako działać tymczasem gra się strasznie tnie i o dziwo zmniejszenie ilości detali nie poprawia płynności. Wiem, ze z graniem na laptopach różnie to bywa, ale czy to normalne, że tak tnie i to bez względu na ilość szczegółów? Może ja coś źle zainstalowałem, bo tak jak we wstępie pisałem grywam baaardzo sporadycznie, dlatego pytam jak laik. Czy, można coś zrobić, żeby zoptymalizować ustawienia i uniknąć zawieszania się gry? Może to przez napęd? Rozwiązaniem, może będzie zgranie zawartości płyt na dysk(o ile to w ogóle coś może pomóc i jest możliwe:) ) Z góry dzięki za każdą odpowiedź
|
Do góry
|
|
|
|
#4023142 - 26/07/2010 07:19
[Re: musgrave]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/11/2006
|
zainstalowac sterowniki do karty graficznej directxa moze, innej opcji nie widze retoox, zrobienie obrazu to jakies wyjscie. Jesli GTA IV to to najwnosze.. to czytalem ze jest bardzo wymagajaca gra wiec tutaj moze byc kwestia czysto hardwearowa. Inna sprawa moze byc jeszcze kwestia chlodzenia laptopa, tez chyba moze troche przymulac wtedy. Sprobuj zainstalowac jak najmniej ramożerny system, wylaczyc niepotrzebne aplikacje. Kiedys do XP byl taki poradnik co mozna wylaczyc zeby przyspieszyc kompa - fajna sprawa i faktycznie dziala. Nie wiem czy jest cos takiego do Visty czy win7, ale czesc na pewno mozna by zastosowac:)
|
Do góry
|
|
|
|
#4023153 - 26/07/2010 07:33
[Re: musgrave]
|
old hand
Meldunek: 16/07/2010
|
panowie jak zwiekszyc rozdzielczosc na kompie?czyscilem dysk c a wykasowalem jakis program do rozdzielczosci ,wiem ze mial kolor czerwony i byl na pasku narzedzi. hmmm moze ati catlyst skoro czerwona ikonka? z
|
Do góry
|
|
|
|
#4024190 - 27/07/2010 01:46
[Re: Ghost]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 21/04/2004
|
Coś namieszałeś raiders. Zgaduję, że chodzi Ci o DHCP, tylko nie wiem co to ma wspólnego z dzieleniem łącza. W małej sieci domowej DHCP jest niepotrzebne, adresy można wpisać na sztywno. Skull jeśli chcesz mieć właśnie tak, że dokładnie 1Mbit idzie do laptopa a reszta do kompa, to musisz mieć router z QoS albo dodatkowy komputer z jakimś Linuxem. Natomiast jeśli podział nie musi być sztywny, to podzieli Ci to KAŻDY router i nie musisz mieć włączonego kompa. Zabezpieczyć w 100% się nie da, ale WPA2 w połączeniu z silnym kluczem (dużo znaków, liter, cyfr, najlepiej losowych, broń Boże żadnego słowa) daje jakoś radę. Można jeszcze dać dostęp do sieci tylko podanym MAC adresom. Dla hakiera to nie problem, ale zawsze to dodatkowe utrudnienie, mogące zniechęcić sąsiadów Co do konkretnego modelu, to zależy jaki to dokładnie jest internet (dostawca) Jeżeli chodzi o dostawce to Internetia. Dodatkowego kompa nie będzie z linuksem, ze względu na brak miejsca. Kolejna sprawa to tak, czy dało by się tak zrobić, że gdy stacjonarny komputer nie korzysta z łącza, tzn jest wyłączony, laptop korzysta z pełnych zasobów, nie z 1Mbit/s tylko z 4Mbit/s. Czy wyrobie się cenowo do max 300zł, przypuszczam, że im droższy sprzęt to będzie bardziej zaawansowany, konfigurowalny, aczkolwiek jak na warunki domowe czy nie wymyślam
|
Do góry
|
|
|
|
#4026168 - 27/07/2010 23:34
[Re: retoox]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 02/09/2006
|
Gdzie jest kosz jak nie ma go na pulpicie? Windows Vista. Kiedyś coś kliknąłem i nagle zniknął...
|
Do góry
|
|
|
|
#4027793 - 28/07/2010 19:16
[Re: Dziabor]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/03/2005
|
w laptopie hp 550, system w ogole nie widzi cdromu ;/ w menagerze urzadzen jest wykrzyknik przy tsstcorp cddvdw ts-l633m. mam tez zainstalowanego daemon tools lite, ale tego wirtualnego napedu tez nie ma, nie wiem jak to sie stalo, teraz dopiero zauwazylem gdy potrzebowalem odczytac plyte jak to naprawic bez stawiania windowsa od nowa?
|
Do góry
|
|
|
|
#4030091 - 29/07/2010 20:48
[Re: Majtikroko]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/03/2005