#425110 - 21/06/2006 23:34
Re: Gra na giełdzie pw- od czego zacząć ?
|
Pooh-Bah
Meldunek: 25/01/2006
|
Ezquerro - dam Tobie kilka innych rad. Są bardzo dobre i sprawdzone, choć co niektórzy, jak to przeczytają, to się przewrócą albo nie będą spać
1. Kup sobie książkę Sztuka spekulacji Zenona Komara i naucz sie jej na pamięć ( prawie ) 2. Wybierz biuro, do ktorego przychodzi dużo drobnych inwestorow, czyli najpopularniejsze. Pewnie bedzie też przez net 3. Załóż rachunek i weź wszystkie regulaminy i to co mają. Tam znajdziesz info o rodzajach transakcji, prowizjach itp. 4. Zacznij kupować Parkiet
Po jakimś czasie sam dojdziesz do wniosku, że chcesz grać Kieruj się wyłącznie analizą techniczną Są książki i programy, w necie też jest sporo Olej analizę fundamentalną, wskażniki i informacje Graj samemu i nie sluchaj nikogo, nawet maklera Jak ktos siedzi w biurze, to to wcale nie musi być makler Najcześciej jest to ktos młody po szkole, który ma blade pojecie o inwestowaniu. Maklerzy wbrew pozorom też mają blade pojecie, czyli malo ktory wygrywa
Jak już bedziesz grać, to bądź częstym bywalcem w biurze Nie chwal się swoimi inwestycjami, ale słuchaj co mówią inni. Ludzie potwornie lubia sie chwalić bądź tez szukają potwierdzenia dla swoich decyzji. Słuchaj ale nie komentuj.
Wiedz, ze wiekszość drobnych przegrywa. Skoro tak, to nie kupuj tego, co oni kupują i nie sprzedawaj, jak inni sprzedają. Graj zgodnie z tym, co wyczytasz w ksiażce i co ci podpowie analiza techniczna. Nie mozesz ulec presji innych, bo przegrasz z samym sobą
Najlepsze efekty osiaga się w średnim terminie. Codzienna spekulacja jest mało opłacalna, bo zysk dosć trudno wypracowac i sporo pozeraja prowizje. Na dlugi termin tez nie warto sie nastawiać
Ile musisz mieć by zacząć Ja zaczynalem od 2600 przed Bankiem Śląskim Wtedy były inne czasy, dziennie zarabialo się 10% Jak było mniej, to sesja była kichowata Ale wtedy to bylo wtedy, te czasy nie wrócą Doszedłem po 1.5 roku do 90 tys, a potem przegralem 30 tys. Zaczęlo spadać i zrobiło sie kichowato. Od tego czasu już nie gram Trochę latek upłynęło Teraz wolę bukmacherke, bo ogladanie meczy jest przyjemniejsze niz śledzenie wyników spólek czy ogladanie wykresow
Dziś stosuję podobną zasadę Pobiegam po forach i miejscach z typami i jak widzę, że wszyscy stawiaja na jakąs druzyne, to ja czesto gram odwrotnie. Kurs mam wtedy smaczny. Trzeba umieć dobrac stawkę, a jest ona niska ( bo zysk daje mi kurs ) Jak wygrywam, to sporo, a jak przegrywam, to niewiele
W grach, czy to na giełdzie, czy u bukmacherów, musisz pokonac samego siebie. Potrzebny jest spryt i zdrowy rozsądek. Emocje muszą iść na bok. Tego sie trzeba nauczyć
|
Do góry
|
|
|
|
#425112 - 28/09/2006 14:07
|
old hand
Meldunek: 16/03/2002
|
|
Do góry
|
|
|
|
#425113 - 26/10/2006 11:38
|
member
Meldunek: 21/10/2006
|
witam mam kilka pytań dotyczących giełdy, nie gram na giełdzie, ale trochę się interesuję, ale niektórych rzeczy nie rozumiem i może ktoś mi wyjaśni  , a więc pytanie nr. 1: Kurs Swissmedu wczoraj był 4,55 a dziś zaczął od 3,55 i to podobno coś ma wspólnego z prawami poboru i podobno jak się je ma to można kupić dodatkowe akcje, ale gdzie jest napisane, skąd ja mam wiedzieć czy mam te prawa poboru czy nie? a jak mam kupić te dodatkowe akcje? pytanie nr. 2: przypuśćmy, że mam jakieś akcje i jest wypłacana dywidenda, kiedy się dowiem, że będzie wypłacana i ile, i żeby dostać dywidendę muszę mieć akcje w dniu ogłoszenia o tym, że jest dywidenda czy w dniu wypłacania, czy może i w ten i ten dzień? Pewnie dla tych co grają jest to oczywiste, ale ja tego nie wiem, a chciałbym się dowiedzieć, pozdrawiam 
|
Do góry
|
|
|
|
#425114 - 26/10/2006 14:02
|
old hand
|
1. Wartość praw poboru jest odejmowana od akcji więc dlatego ta korekta 2. PP pojawią sie na twoim koncie u maklera i będziesz mógł nimi obracać 3. Co do wymiany na akcje to chyba niedawno ktoś na ten temat pisał więc nie będe sie powtarzać. 4. Trzeba mieć akcje w dniu kiedy jest ustalane prawo do dywidendy 5. Musisz szukać po stronach - firmy której masz akcje lub tam gdzie zamieszczaja komunikaty spółek np interia albo money. Wszystko będzie napisane co i kiedy.
|
Do góry
|
|
|
|
#425115 - 26/10/2006 14:34
|
member
|
dzięki za odpowiedzi, mam pytanie dotyczące dywidendy. Czy wcześniej wiadomo kiedy będzie ustalane prawo do dywidendy, np. czy dziś czytam, że będzie za tydzień podane jaka będzie dywidenda, czy nikt nie wie kiedy ogłoszą i po prostu w pewnym momencie ogłaszają?
|
Do góry
|
|
|
|
#425116 - 26/10/2006 16:56
|
old hand
|
W pewnym momencie pojawia się komunikat ze spólki, że walne podjeło uchwałę o wypłacie dywidendy w wysokości itp. Jeżeli spólka wcześniej regularnie płaci dywidende to na podstawie jej wyników możesz sobie oszacować czy wypłacą i mniej więcej w jakiej kwocie. Często spólki zapowiadają, że w tym czy przyszłum roku mają zamiar wypłacić i w jakiej wysokości. Musisz śledzić komunikaty jakie spływają ze spółek wywiady z prezesami.
|
Do góry
|
|
|
|
#425117 - 26/10/2006 18:32
|
stranger
Meldunek: 31/01/2006
|
Witam, czy mozna sciagnac z sieci jakis w miare dobry program do analizy technicznej?
|
Do góry
|
|
|
|
#425119 - 27/10/2006 12:00
|
member
|
Jeszcze raz sie zapytam o dywidendę, po prostu czy wcześniej jest podawana data ogłoszenia decyzji, że będzie dywidenda, i w między czasie (między podaniem daty ogłoszenia decyzji a ogłoszeniem decyzji) sobie kupić akcję czy trzeba tylko sugerować się wypowiedziami członków zarządu? i mniej więcej kiedy są ogłaszane takie decyzje wlistopadzie, grudniu??
|
Do góry
|
|
|
|
#425122 - 27/10/2006 16:43
|
member
|
Ok, wielkie dzięki, ale czy dniem z prawem do dywidendy jest dzień walnego zgromadzenia czy na nim dopiero podają datę dnia z prawem do dywidendy? i jaki jest odstęp czasu (mniej więcej) między ogłoszeniem daty walnego zgromadzenia a tym zgromadzeniem i jaki między zgromadzeniem a dniem z prawem do dywidendy? Wiem, że dla graczy tych co grają jest to oczywiste, no ale ja nie gram, szukałem czegoś na necie ale tam jest teoria, a nie ma jak to wygląda w praktyce, stąd tyle moich pytań. Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#425123 - 27/10/2006 17:01
|
old hand
|
Podają. Nie ma reguł wszystko zależy od spólki
|
Do góry
|
|
|
|
#425124 - 13/11/2006 09:14
|
enthusiast
Meldunek: 04/11/2003
|
Witam. Chcialem założyc rachunek w BOŚ-u, ale minimalna wpłata to 5000.Z racji, ze ucze się dopiero- przeznaczyłem na ten cel 1000 pln.Wiecie może , któe biuro przyjmuje tak "niskie" depozyty początkowe?OPozdrawiam.
|
Do góry
|
|
|
|
#425125 - 13/11/2006 12:18
|
Pooh-Bah
Meldunek: 14/03/2003
|
Porozglądaj się tutaj : http://gielda.onet.pl/bmakl.htmlzwróć tez uwagę na koszty zleceń i utrzymania rachunku.
|
Do góry
|
|
|
|
#425126 - 13/11/2006 14:27
|
member
|
a może ktoś orientuje czy giełda pracuje pomiędzy Świętem Bożego Narodzenia a Sylwestrem??
|
Do góry
|
|
|
|
#425127 - 13/11/2006 16:51
|
Pooh-Bah
Meldunek: 14/03/2003
|
Quote:
a może ktoś orientuje czy giełda pracuje pomiędzy Świętem Bożego Narodzenia a Sylwestrem??
Pracuje
|
Do góry
|
|
|
|
|
|