Opcje tematu
#430462 - 18/10/2005 15:01 Poradźcie
Deithwen Offline
enthusiast

Meldunek: 22/11/2004
Ostatnio zastanawiałem się co ze sobą zrobić by wreszcie nie topić wszystkiego u buków. Zauważyłem, że jako tako idzie mi typowanie kursów łącznych około 1.50 - na 10 trafie tak 6-7. Nie ma rewelacji - problem w tym jednak, że nie wiem jak stawiać.

Zastanawiałem się nad progresją, ale przy kursie 1.5 to są śmiesznie małe zyski. No właśnie bo jeszcze nie napisałem podstawowej rzeczy - ja nie jestem jakoś szczególnie napalony na kasę. Chciałbym w ciągu tygodnia zarobić sobie na kilka browarów w tygodniu następnym, przeznaczając na to nie więcej niż 30zł/tydzień. Czy ktoś może poradzić jakim 'systemem' typować i jak dobierać stawkę, żeby z tych 30zł dojść do 50-60zł w przeciągu tygodnia ?

Oczywiście wiem, że chodzi o skuteczność typów i dlatego napisałem, że najlepiej z tym nie jest. Dlatego muszę mieć możliwość spudłowania, które nie przekreślałoby całości tego skromnego budżetu od razu.

Co myślicie?

Do góry
Bonus: Unibet
#430463 - 18/10/2005 15:34 Re: Poradźcie
Wychowany_Na_Nalewce Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/12/2003
nie jestem jakimś specem, ale pytasz się jak w bezpieczny sposób podwoić budżet w ciągu tygodnia?

ciężko coś zrobić mając skuteczność 65% przy kursie 1.5 (pk<1).

Na Twoim miejscu wyszukałbym jeden dobry typ w tygodniu o kursie ~2.0. Przy dobrej selekcji przez 3 tygodnie w miesiącu będziesz miał na piwo. Ewentualnie grać więcej typów ~2.0 w tygodniu, wtedy możesz mieć na mniej piw, ale za to w każdym tygodniu

Do góry
#430464 - 18/10/2005 15:42 Re: Poradźcie
Maciek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/06/2001
wpłać do uni baw ex betfair i jeszcze jeden dowolny szukaj po tip-exach tego co sie oplaca grac a na forum mecz.pl zagladaj tyko do dzialu to i owo

Do góry
#430465 - 18/10/2005 16:36 Re: Poradźcie
maycj Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 06/08/2002
Quote:

ja nie jestem jakoś szczególnie napalony na kasę.

...

żeby z tych 30zł dojść do 50-60zł w przeciągu tygodnia ?

te dwa zdania są sprzeczne! nie da sie z minimalnym ryzykiem podwoic kasy w tydzień!

jedyne co możesz zrobić to zagrać singla po kursie 2.00 lub dubla za 1,5*1,5=2,25 i liczyć na szczeście

Do góry
#430466 - 20/10/2005 08:48 Re: Poradźcie
Deithwen Offline
enthusiast

Meldunek: 22/11/2004
na szczęściu za daleko nie zajdę...

zastanawiałem się nad jakąś progresją 3-4 stopniową na AKO ~1,5... zna ktoś coś takiego ?

Do góry
#430467 - 20/10/2005 09:05 Re: Poradźcie
Ares96. Offline
old hand

Meldunek: 14/02/2005
Quote:

Ostatnio zastanawiałem się co ze sobą zrobić by wreszcie nie topić wszystkiego u buków. Zauważyłem, że jako tako idzie mi typowanie kursów łącznych około 1.50 - na 10 trafie tak 6-7. Nie ma rewelacji - problem w tym jednak, że nie wiem jak stawiać.

Co myślicie?

Brak pewności - brak pieniedzy. Progresja przy tych warunkach nikłe szanse. Jak chcesz iść na "fuksa" spróbuj na livebet, szczególnie tenis lub inne sporty w których kursy potrafia sie zmieniać bardzo szybko.

Do góry
#430468 - 20/10/2005 09:11 Re: Poradźcie
gremlin Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 21/11/2004
Quote:

wpłać do uni baw ex betfair i jeszcze jeden dowolny szukaj po tip-exach tego co sie oplaca grac a na forum mecz.pl zagladaj tyko do dzialu to i owo [/quote
Maciek!!! a moze niech poprostu uwaznie studiuje typy w temacie pilka reczna!!!mysle ze tam zarobilby na to piwo

Do góry
#430469 - 20/10/2005 15:17 Re: Poradźcie
KIDD Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/03/2005
Quote:

na szczęściu za daleko nie zajdę...

zastanawiałem się nad jakąś progresją 3-4 stopniową na AKO ~1,5... zna ktoś coś takiego ?

Kiedyś TaMaR przedstawiał taką progresję 3 stopniową na kurs 1,5.
Grając nią 123 razy pomnażałeś swój kapitał 100 ktotnie.
Nie mogłeś się pomylić 3 razy z rzędu. Trzecia porażka oznacza bankructwo.

Dobór stawek:
1. 7,68% puli
2. 23,04% puli
3. 69,28% puli

Do góry
#430470 - 13/11/2005 14:46 Re: Poradźcie
Imeq Offline
addict

Meldunek: 06/02/2005
Rozpoczynając grę u bukmacherów należy przede wszystkim zdać sobie sprawę, że bardzo trudno jest wzbogacić się na bukmacherstwie w krótkim okresie czasu.
Ogromny wpływ na odniesienie sukcesu ma kilka czynników, które decydują o naszym sukcesie. Należy uświadomić sobie fakt, iż bukmacherzy mają nad nami tak naprawdę olbrzymią przewagę. Większość bukmacherów dysponuje sztabem ludzi (oddsmakerów), którzy poprzez swoje wieloletnie doświadczenie, wiedzę zarówno sportową, jak i matematyczno - statystyczną potrafią wręcz perfekcyjnie oszacować szanse danego zdarzenia. Starają się tak dobrać kursy, aby rozkład pieniędzy, postawionych przez graczy na poszczególne wyniki (1, x, 2) był jak najbardziej równomierny. Duża rolę gra również marża narzucana na każdy zakład, wahająca się w zależności od bukmachera od 3 do 15%.

Czy zatem można wygrywać?

Odpowiedź jest twierdząca. Należy jednak pamiętać, że podstawową zasadą, którą powinien kierować się ktoś chcący czerpać "korzyści" z zakładów sportowych jest zasada: "Lepiej brać małą łyżeczką a często, niż chochlą ale tylko raz"

Chodzi tu przede wszystkim o kwestię doboru stawek. Większość grających, trwoni swoje pieniądze poprzez niewłaściwe zarządzanie budżetem, stawiając zbyt duży % budżetu na jeden zakład. Profesjonaliści z reguły przeznaczają na zakład nie więcej niż 2-3% budżetu. Istnieje wiele sposobów zarządzania kapitałem, które zostały opisane w oddzielnym artykule.
Moje wieloletnie doświadczenie sprawiło, że na każdy zakład przeznaczam 2% kapitału, którym dysponuje. Grając każdy zakład za 2 %, minimalizujemy ryzyko przegrania całego kapitału, praktycznie do minimum, co w długim czasie odgrywa bardzo ważną rolę.
Kolejną ważną rzeczą są kursy, po których zawieramy zakłady. Dla większości grających nie ma znaczenia, czy dany zakład został zawarty po kursie 1.51 czy 1.55. Trzeba uświadomić sobie fakt, iż kursy odzwierciedlają prawdopodobieństwo trafienia danego znaczenia i mają ogromne znaczenie w długim okresie czasu.
Inwestycja swoich pieniędzy u bukmacherów tak naprawdę polega na określaniu prawdopodobieństwa zaistnienia danego zdarzenia i stwierdzenia faktu, czy kurs oferowany przez bukmachera jest warty gry w myśl zasady, mówiącej, że p * k >1, gdzie (p - prawdopodobieństwo oszacowane przez nas, k - kurs oferowany przez bukmachera). Jeśli oszacowane przez nas prawdopodobieństwo wynosi 65%, a kurs 1,55 wówczas warto zagrać taki zakład, gdyż magiczna formuła p* k daje nam wynik 1,05. Jednak kiedy bukmacher zaoferuje nam kurs 1,51 wówczas zakład taki staje się już dla nas nieopłacalny, gdyż oczekiwany zwrot wynosi tylko 0,98. Grając zdarzenia, gdzie p*k >1, nazywane przez niektórych value, mamy pewność, że w długim okresie czasu osiągniemy zyski.

Podsumowując, rozpoczynając grę, należy ustalić budżet, który chcemy zainwestować w zakłady bukmacherskie oraz ustalić prawidłowy sposób doboru stawek. Twarde trzymanie się ustalonych zasad oraz przemyślane typy powinny zapewnić sukces, czego wszystkim życzę.

Do góry
#430471 - 13/11/2005 20:32 Re: Poradźcie
Wrona Offline
old hand

Meldunek: 10/04/2005
Quote:

Quote:

wpłać do uni baw ex betfair i jeszcze jeden dowolny szukaj po tip-exach tego co sie oplaca grac a na forum mecz.pl zagladaj tyko do dzialu to i owo

Maciek!!! a moze niech poprostu uwaznie studiuje typy w temacie pilka reczna!!!mysle ze tam zarobilby na to piwo

Tak jak mowi gremlin i maciek, to&owo oraz pilka reczna i bedzie na

Do góry
#430472 - 13/11/2005 20:51 Re: Poradźcie
petre11 Offline
addict

Meldunek: 23/08/2004
Ja osobiscie gram wlasnie zdarzenia o kursie w granicach 1,5 nie nizszych ale i nie duzo wyzszych stawiam 5% swojego kapitalu no i nie nazekam w dobrych miesiacach udaje sie ugrac 15-20% kapitalu poczatkowego.Narazie gram tak od apru miesiecy zobaczymy jak to bedzie sie prezentowalo w przkroju powiedzmy rokuAle tak naprawde wedlug wszsytko jest kwestia indywidualnych predyspozycji.Nie mozna z gory ustalac ze miesiecznie musze ugrac tyle i tyle gdyz prowadzi to w wielu przypadkow do granie czego popadnie byle osiagnac zaplanowany zysk.

Do góry