#456421 - 15/01/2006 00:40
Re: Narciarstwo Alpejskie - Puchar Świata 2005/06
|
Meldunek: 16/05/2003
|
Ja na razie nie ruszam Raicha On pewnie zrobi psikusa Włochowi i wygra w Turynie. Kostelic - Jansrud 1.67 Unibet. Ivica nie ukończył Adelboden, ale jednak był piąty po pierwszym przejeździe z prawie sekundą przewagi nad Jansrudem. Jest to ostatnimi laty najrówniej jeżdżący slalom w Wengen zawodnik - cztery kolejne lata to cztery razy miejsce na podium. Nie ulega więc wątpliwości, ze trasa ta wyjatkowo mu odpowiada. No i dodatkowa motywacja to dzisiejsze zwycięswto siostry w zjeździe Ligety - Vogl 1.50 Expekt. Gram Teda systematycznie i mam coraz większe przekonanie do tego zawodnika. Bardzo płynna jazda, pewność pozycji w druzynie po wyczynach Millera, jeśli kończy slalom to w czołówce. Vogl jeden jedyny przyzwoity występ (Adelboden), w pozostałych albo wyloty w pierwszych przejazdach, albo miejsce poza 30-tką. Zdecydowanie na Amerykanina, to chyba najlepszy typ na jutro z alpejskich. Panie M. Dorfmeister - A.Meissnitzer 1.55 - 1.65 (różne buki). Dwie świetne zawodniczki, specjalistki od konkurencji szybkich, ale znacznie lepsze wrażenie podczas zjazdów zrobiła Michaela. Dzisiejsze zwycięstwo o ponad sekundę nad rywalką, aktualna dyspozycja, dotychczasowe wyniki w SG - wszystko to przemawia na korzyść Dorfmaister. Fischbacher, A - Jacquemod, I 1.65 Unibet. Krótko - jeśli Andrea była lepsza w zjęździe, to powinna być lepsza równiez w SG, bo w tej konkurencji czuje się znacznie lepiej. pozd
|
Do góry
|
|
|
|
#456423 - 15/01/2006 16:24
|
stranger
Meldunek: 14/01/2006
|
Mam do Ciebie taką malutką sprawę! Gdzie znajdę wyniki dzisiejszego slalomu (poza dziesiątką)! Interesuje mnie bardzo dzisiejszy występ RAICH i MATT! Bardzo proszę o odpowiedź!!! Z góry dziękuję!
|
Do góry
|
|
|
|
#456424 - 15/01/2006 16:38
|
|
Raich wyleciał w drugim przejeździe, Matt nie zakwalifiował się do drugiego przejazdu. Dokładne wyniki TUTAJ pozd
|
Do góry
|
|
|
|
#456427 - 19/01/2006 21:07
|
newbie
Meldunek: 07/01/2006
|
Szybko i na temat. W jutrzejszym Super Gigancie w Kitzbuehel stawiam na Rahlves. Zaimponował mi bardzo w ostatnim czasie. Jeździ szybko, bardzo dynamicznie, a do tego bardzo płynnie. Jest to konkurencja szybkościowa także ryzyko jakie podejmnie nie powinno się wziązać z możliwością nieukończenia zawodów. Trasa Super Giganta w tej miejscowości, bardzo preferuje zawodników dobrych z zjeździe. Także główne role powinni odgrywać tacy zawodnicy jak Rahlves, Maier, Walchofer czy Strobl. Fritz Strobl zdecydowanie najlepszy na treningu zjazdu, a dalszej kolejności wymienieni wyżej przeze mnie zawodnicy. Rahlves jak i Maier notowali już na tej trasie zwycięstwa, a gdy wygrywał jeden to jego rywal znajdował się na drugiej pozycji. Różnice były naprawdę niewielkie bo wynosiły 0,02 i 0,03 sekundy. Maier też coraz solidniejszy ale brakuje mu jeszcze tego błysku, bo ciężko przyjmować z radością miejsca w pierwszej szóstce kiedy wygrawało wszelkie zawody się jak chciało. Rahlvsovi zdecydowanie służy kryzys Miller, podobno nie tylko sportowo ale także finansowo. Zawodnicy ci podobno nie przepadają ostatnio za sobą, bo jak wiadomo kiedy w grę wchodzi olipiada i olbrzymia kasa to każdy chce zagarnąć ją dla siebie. Miller jak na razie chyba nie jest poważnym rywalem dla Rahlves szczególnie ze względu na problemy motywacyjne, a także nie w pełni zaleczone kolano. To by było na tyle:
Rahlves (v) 4.75 (Sportingbet)
|
Do góry
|
|
|
|
#456432 - 21/01/2006 00:04
|
|
Kostelic - Paerson 1.50 Unibet. Dla mnie to pozycja nr 1 w jutrzejszych zjazdach. Po zawodach w Bad Kleinkirchheim Pearson powiedziała : "Nie ukończyłam czterech z ostatnich sześciu startów. W ten sposób nie da się wygrać Pucharu Świata. Ale to nie ma znaczenia. W tym sezonie najważniejsze są igrzyska. Gdyby zależało mi na Kryształowej Kuli w tych ostatnich zawodach podejmowałabym mniejsze ryzyko i na pewno bym je ukończyła. Ale ja specjalnie jeździłam na granicy ryzyka, bo to najlepszy sposób przygotowań do igrzysk. Z kolei w najbliższych startach zamierzam nieco się oszczędzać, bo kalendarz startów w Turynie jest bardzo napięty i trzeba zachować jak najwięcej sił." Historia toczy się dalej - dzisiaj Anja wyleciała w SG po raz kolejny. W treningu przed zjazdem zajęła 32 miejsce, tracąc do Kostelic minutę. Byc może ryzyko, o którym mówi Paerson i które zapewne jutro podejmie spowoduje nagły wystrzał i super-wynik, jednak nie sądzę, by zawodniczka nie mająca specjalnej motywacji mogła cokolwiek osiągnąć. Zdecydowanie Kostelic. Aufdenblatten - Kildow 1.67 Unibet. Znacznie pewniejsza i sprawiająca solidne wrażenie Szwajcarka kontra będąca chyba w nienajlepszej dyspozycji Amerykanka. Ostatnie starty to zdecydowana przewaga Frenzi, która regularnie melduje się w ścisłej czołówce. Dodatkową motywacją jest oczywiście start na własnych śmieciach, choć dzisiaj okazało się, że to nie zawsze pomaga (wylot). Równie nieudany start zaliczyła Kildow. Trening to zdecydowanie lepsza Szwajcarka, która zapewne będzie chciała jutro powalczyć o miejsce na podium. Styger - Hosp 2.10 Unibet. Bardzo radośnie i delikatnie zagram sobie tą parę. No bo co Hosp robi w zjeździe ? Przecież to slalomista i tam odnosi w tym sezonie spore sukcesy. Start w St Moritz to jej pierwsze zawody w tym sezonie w konkurencjach szybkich i ... małe zaskoczenie. Trzecia w Super Gigancie, zwycięstwo, i to zdecydowane w treningu zjazdowym (!!) - prawie sekundę przed Styger. Oczywiście Styger jest znacznie bardziej doświadczoną "zjazdówką" - jednak postawa Hosp jak i dobry kurs - warto lekko spróbować. pozd
|
Do góry
|
|
|
|
#456433 - 21/01/2006 08:56
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 16/03/2004
|
Ostatnio sporo zawodniczek nie kończy zawodów - ale dziś zjazd - najbardziej "pewna" pod wzgledem ukańczalności dyscyplina alpejska - pasuje coś zapodać - jak widomo gustuję w kobitkach tak więc: dubelek z expa Ako=2.09: 1/ Nike Bent - Jessica Lindell-Vikarby 1 /1.55/ 2/ Michaela Dorfmeister - Nicole Hosp 1 /1.35/ 1/ Nike ostatnio w wybornej formie - w konkurencjach szybkościowych - ścisła czołówka. Jej koleżanka z reprezentacji - mimo, że śmiga całkiem, całkiem - stale melduje się w pierwszej 10-ce, ale jadnak te pół sekundy gorsza. Jeżeli Bent nie popełni jakiegoś znaczącego błedu - spokojnie powinna zwyciężyć w tej szwedzkiej parze. 2/ Jak Michaela ukończy to trójka murowana - a dla Nicole podium nie widzę (za duża konkurencja). W skrócie - Dorfmeister obecnie jest najszybszą zawodniczką wśród wszystkich alpejek. (kurs podobny - na ukończy/nieukończy) PS. Pixies - co do pary Kostelić - Person mocno bym uważał (dwa razy się już przewiozłem) - obie zawodniczki jeżdżą agresywnie i mocno na granicy ryzyka - pozatym Janica nie czuje "blusa" na tym szwajcarskim stoku - wg. mnie za 1.50 Kurs nie warty gry. W przyp. Aufdenblatten jak najbardziej się zgodzę - przewidują pierwszą 6-tkę - a przy odrobinie szczęścia pudło. Pomyślę jeszcze nad singielkami z BaW-u (Unibetu nie ruszam)
|
Do góry
|
|
|
|
#456434 - 22/01/2006 00:22
|
|
Jutro już po raz piąty w tym sezonie slalomiści staną na starcie, tym razem w Kitzbuehel - na chyba najbardziej prestizowej trasie. Niestety, pogoda nie sprzyja alpejczykom, dzisiaj mgła utrudniła zjazd, który został skrócony o kilkaset metrów. Mimo to mam nadzieję, że jednak dojdzie do kolejnego pojedynku dwóch gigantów. I stawiam na Raicha (2.05 - 2.15 różne buki). Rocca jakoś niespecjalnie dotąd jeździł w Kitzbuehel, Raich przed własną publicznością, żądny sukcesu - czyli pokonania Giorgio. Może w końcu psycha mu wytrzyma, bo to że potrafi świetnie jeździć pokazał w tym sezonie wielokrotnie. Szkoda, że udany był zawsze jeden przejazd. Bardzo ważny jest również efekt psychologiczny, pokazanie Roccy przed olimpiadą, że nie może jeszcze księgować złotego medalu. No to - do boju Benny Andre Myhrer - Kalle Palander 1.50 Expekt. Myhrer jeszcze w tym sezonie z Palanderem nie wygrał i akurat w Kitzbuehel nie powinien tego dokonać. Palander świetnie czuje się na tej trasie, wygrał tu slalom dwa i trzy lata temu. Poza tym jest równy i pewny - jeśli juz kończy obydwa przejazdy, to z pierwszej piątki nie wylatuje. Rainer Schonenfelder - Manfred Pranger 1.65 BET24. Kolejny Austriak świetnie znający i lubiący Kitzbuehel. Drugi, trzeci, czwarty - tak było ostatnimi laty. W tym roku jeszcze trochę niepewny, sądzę jednak, ze przed własną publicznością pokaże klasę. Pranger, kolega z reprezentacji Rainera, kompletnie zawodzi w tym sezonie. Jeden w miarę udany wynik to zdecydowanie za mało, jak na oczekiwania i możliwości. pozd
|
Do góry
|
|
|
|
#456436 - 23/01/2006 21:35
|
|
Witam Krótkie podsumowanie weekendu Kostelic - Paerson 1.50 Aufdenblatten - Kildow 1.67 Styger - Hosp 2.10 Rocca - Raich 2.10 Myhrer - Palander 1.50 Schoenfelder - Pranger 1.65 Zawody w St Moritz potwierdziły wyborną dyspozycję Dorfmaister i Kostelic. Ale warto zwrócić na jedną rzecz - im bliżej olimpiady tym lepsze wyniki osiągaja doświadczone zawodniczki, a młodziez, która trochę mieszała na poczatku sezonu, teraz jakby trochę w cieniu. I coraz bardziej podoba mi się Hosp. Wreszcie Raich przed Roccą, ale właściwie bez walki. Pozycja Vidala może jest mała niespodzianką, ale on w tym sezonie pokazuje, że trzeba się z nim liczyć. Praktycznie w każdych zawodach zajmuje miejsce w ścisłej czołówce. No i w dalszym ciągu nie może dojśc do siebie po kontuzji Svindal. W sumie w Kitzbuehel bez niespodzianek. Program na ten tydzień : Panie : 27.01 - Cortina - Super Gigant 28.01 - Cortina - zjazd 29.01 - Cortina - slalom gigant Panowie: 24.01 - Schladming - slalom (to juz jutro) 28.01 - Ga-Pa - zjazd 29.01 - Super Gigant I jeszcze jedna uwaga, niestety dość smutna. Zainteresowanie działem sportów zimowych jest praktycznie zerowe, no może wyłączając skoki. W konk. alpejskich zainteresowanie ogranicza się do dwóch, w porywach trzech osób, i to praktycznie bez żadnego odzewu. Skoro nikt się tym nie interesuje, to chyba szkoda poświęcać czas i pisać dla samego siebie. Stwierdził to już wcześniej Krajan, i teraz przyznaję mu rację. Szkoda, bo olimpiada za pasem. pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#456439 - 23/01/2006 23:10
|
veteran
Meldunek: 20/08/2005
|
witam panowie eksperci mampytanko co najlepiej obstawic ktory zawodnik bedzie sklasyfikowany :
Rocca G. (skl.) Raich B. (skl.) Palander K. (skl.) Ligety T. (skl.)
Ktory pan jest najbardziej pewny?
|
Do góry
|
|
|
|
#456440 - 24/01/2006 01:05
|
|
Po raz dziesiąty w austriackim Schladming o godzinie 18.00 rozgrywany jest atmosferą przypominający zakopiański nocny konkurs skoków. Niestety, Eurosport woli w tym czasie pokazywać człapających, zmanierowanych afrykańskich kopaczy, konkurujących ze sobą długością dredów i kolorem butów. A dla kolorytu połowa armii egipskiej na trybunach. Tragedia. Tak to wygląda ... Ale przejdźmy do rzeczy bardziej przyziemnych, czyli co się jutro może zdarzyć ... Alois Vogl - Jean-Pierre Vidal 1.60 Expekt. Ostatnie zwycięstwo Francuza nie ma tu wielkiego znaczenia, bowiem jeszcze niedawno to Vogl stawał na podium. Jednak Vidal jest równiejszy i nie schodzi poniżej pewnego poziomu (5,9,4,9,1). Vogl to dwa niezłe występy, i obydwa na bardzo trudnych trasach, gdzie doświaczenie staje się atutem nie do przecenienia. Vidal to równie doświadczony zawodnik, piąty w Schladming w ubieglym roku, w Kitz. pokazał, że spokojnie wytrzymuje napięcie związane z trudami drugiego przejazdu. Według mnie jest w lepszej dyspozycji od swojego rywala. Mario Matt - Manfred Pranger 1.65 BET24. Matt ostatnio kompletnie zawodzi, nie jest w stanie ukończyć żadnych zawodów. Liczę na Prangera, który w Schladming uzyskiwał bardzo dobre wyniki, zwycięstwo w ubiegłym sezonie, wcześniej miejsca 7 i 5. Oczywiście, jak na razie nie pokazuje nic wybitnego, raczej jeździ zdecydowanie poniżej oczekiwań. Liczę jednak, że w końcu obudzi się i pokaże dwa dobre przejazdy. No i oczywiście ... Rocca kontra Raich 2.05 do 2.15. Nie ukrywam, że Raich jest moim głównym faworytem do olimpijskiego złota w slalomie. Świetnie jeżdzący w Schladming (2,1,2 ostatnie trzy lata), czego nie mozna powiedzieć o Giorgio. No i ten kurs ... Lekko pójdzie też dubel w Expekcie: Pranger - Grandi 2.00 Neureuther - Biggs 1.65 pozdrawiam i życzę wiele emocji podczas oglądania gwiazd z Libii
|
Do góry
|
|
|
|
|
|