@Bishop, wracając do mojego pytania odnośnie Mazdy i Hondy, co myslisz o Saabie 93 (bo widze ze w tych kategoriach cenowych też mozna spokojnie dostac) zastanawia mnie ldaczego jest tak nisko wyceniany ? Co uważasz o tym aucie ? Inne wypowiedzi mile widziane...
Obie, bo nie wiem ktora masz na mysli, wersje są oparte na oplu Vectra B i C, w zależności od rocznika,
mniemam po cenie, że mówisz o tych nowszych,
więc to po prostu Vectra C w innej obudowie, i z innym wnętrzem kabiny, reszta co pod spodem, z technicznego punktu widzenia to Vectra, nie licząc wersji viggen bo to inna bajka, ale tych wykonano ileś tam tysiecy sztuk i koniec.
Benzynowe silniki są silnikami doładowanowymi, mocy im nie brakuje ale nie są to jakieś specjalnie wybitne silniki, dokuczją im typowe dla takich silników usterki, zwlaszcza dotyczące samych turbin, wycieków itp.
sporadycznie uda się trafić dobry egzemplarz, ale gdy trafila się okazja na auto z pewnym niezbyt duzym przebiegiem to auto daje sporo frajdy.
diesle, to identyczne silniki jak w Oplu, do konca 04 byly to 2,2 dti Isuzu, a pozniej 1,9jtd Fiata, a po "oplowsku" cdti,
o tych silnikach juz pisalem kiedys, bardzo dobry silnik, wg mnie jeden z lepszych silników diesla w tej klasie aut, sam jezdzilem 180 konną wersją takiego silnika, na autostradzie 200 km/h to spokojna jazda bez większego wysilku przy naprawdę małym spalaniu,
jednak sam silnik nie nalezy do super trwalych, sporo trzeba zabiegów zeby utrzymywać go w nalezytej kondycji, do tego wersje z filtrem DPF to katorga i dla samego auta i dla uzytkownika jesli jezdzi krótkie odcinki, samochody z tymi filtrami potrzebują poruszac się regularnie "w trasie" w innym wypadku ta wersja nie ma sensu.
Osobiście saaby mi się bardzo podobają, ale kupilbym tylko w dobrym stanie i z niskim przebiegiem, a kupic takiego to cud, a jak juz się zdarzy to nie za tą kwotę.
zostawawałbym przy Hondzie, ewentualnie Mazdę, dokładnie w takiej kolejności.
Hondę łatwiej będzie trafić nawet z polskiego salonu.