Witam!
Sorki za mało OT, ale chciałbym zasięgnąć waszej opinii odnośnie rynku nieruchomości. W szczególności chodzi mi o wasze prognozy, jak będą kształtować się na przestrzeni kilku najbliższych lat ceny mieszkań oraz materiałów budowlanych.
Z góry dzieki za odpowiedź.
Pozdrawiam
To jest taki sam rynek, jak każdy inny, a tym samym działają tu także mechanizmy popytu i podaży
Moim zdaniem to trzeba w pierwszej kolejności mieć na uwadze i zapisać na własnym "dysku twardym" - najlepiej w kilku miejscach
Piszę o tym, bo jak rozmawiam z wieloma ludźmi, to odnoszę wrażenie, iż zdecydowana większość jest ABSOLUTNIE przekonana, iż inwestowanie w nieruchomości ( czy kupowanie na tym rynku ) jest zawsze opłacalne
Albo mówiąc inaczej - nie można na tym stracić
Nie wiem, czy chcesz po prostu kupić / budować po to, by po prostu mieszkać, czy też traktujesz to jako lokatę kapitału, bo to też trzeba rozgraniczyć
Choćby z uwagi na płynność ( możność szybkiej sprzedaży w uproszczeniu )
W tej chwili mamy boom kredytów ( banki prześcigają sie w ofertach ), a to z kolei doprowadziło do wysokich cen na tym rynku
Z tym że szeroko rozumiany rynek nieruchomosci jest bardzo złożony i wiele czynników ma wpływ na kształtowanie sie cen
Od czynników ekonomicznych, po czynniki polityczne i jeszcze inne
Ja zawsze mam tak, że przy wszystkich transakcjach kupna sprzedaży ( obojetnie co to jest ) zadaję sobie pytania
- czy opłaca mi sie kupować po tej cenie
bądź
- czy opłaca mi się sprzedawać po tej cenie
i jeśli sytuacja mnie nie zmusza do zawarcia transakcji, to nie kupuję, gdy cena wydaje mi się wysoka, i nie sprzedaję, kiedy uznam, gdy mi się to nie opłaca
Myślę, że taka uniwersalna reguła, to jest pierwszy krok, króry powinieneś zrobić
Ciężko mi tu cos więcej doradzić, bo nie znam wszystkich Twoich przesłanek, a tym samym mam za mało danych
Jeśli chodzi o mnie, to na tym rynku - patrząc na dzisiejsze ceny, to ja osobiscie wolałbym być sprzedajacym niż kupującym
Wydaje mi się, że jest potwornie drogo - co nie znaczy, że nie moze być jeszcze drożej
Zresztą zależy co to konkretnie jest