Kiwi wspomnaił o meskich rozgrywkach wiec ja cos skrobne o kobitkach... .
zxrag moim zdaniem jest to bardzo dobry typ. Szwedki sa napewno jednym z głownych faworytów do olimpijskiego złota. Za foworytki uwazam finalistki ostatnich ME to jest Norwegie, Szwecje i Szkocje (czyli reprezentacje Wielkiej Brytani na IO), powalcza pewnie tez Kanada . Pierwsza kolejke chyba najlepeij ogladac niz obstawiac a to dlatego, ze po pierwszym spotkaniu bedzie mozna zobaczyc jak graja poszczególne zespoły, jaka dysponuja pewnoscia rzutu oraz czy niedoszlo do jakis przetasowan na poszczegolnych pozycjach, a jesli tak to jak to wpłyneło na gre danej reprezentacji.
Mam nadzieje, ze bedzie jakis live na którym bedzie mozna sledzic przebieg spotkan rzut po rzucie. Dawniej taka mozliwosc dawała stronka:
www.curlingarena.com, ale stronka lekko podupadła niestety. Jesli ktos znajdzie liva o jakim pisze to bede wdzieczny jesli zamiesci tu linka.
Norwegia - USA 1 (1.85) Zapowiada sie ciekawe spotkanie. Skłaniałbym sie jednak ku Dordi Nordbyi prowadzonej przez nia Norwegii. Jest to zawodniczka nezmiernie doswiadczona, uczestniczyła juz na niejednych ME, MS, rowniez zmagania niesa dla niej nowoscia. Amerykanki wystepuja w identycznym składnie jak na MS w Payslei gdzie zdobtły srebro. Srednia wieku zawodniczek USA to okolo 22 lata i pomimo wyniku jaki osiagneły na zeszłorocznych MS ( ograły wowczas Norwegie 8-3) jutro zagram chyba delikatnie na Norwegie.
Kanada - Szwecja 2 (1.70)Szwedki startuja w identycznym składzie jak na ME a zaprezentowały sie tam bardzo dobrze. Tu bedzie podobnie. Kanadyjki sa napewno do ogrania a majac w składzie zawodniczki pokroju Anette Norberg czy Ewy Lund napewno mozna sprobowac a kurs ciekawy (np.1.70 EX).
Szwajcaria - Włochy NO BET Włoszki ostatnio nic niegrały a Szwajcarki wrecz przeciwnie, jednak meczu tego niezagram. jesli miałbym grac to na Szwajcarie, ale po kursie 1.20 sie nieskusze. Włoszki graja u siebie poza tym napewno trenowały troszke wiecej a lodzie na którym odbeda sie zawody, a z tym lodem to roznie bywa. Podczastw zawodów łyzwiarstwa szybkiego zawodnicy mowili, ze lód jest sredniej jakosci i, ze mozna było go lepiej przygotowac, czy bedzie miało to jakiekolwiek znaczenie w zawodach curlingowych niewiem, ale moze. Po za tym Szwajcarki sa dosc nieprzewidywalnym zespołem i juz kilkakrotnie sie na nich "poslizgnałem", dlatego narazie odpuszczam.
Wielka Brytania - Dania NO BET ew. 1 (1.70)Tego spotkania całkowicie nieczuje, ale jesli miałbym grac to raczej na Szkocje