Polecę Ci dwa genialne filmy, kino azjatyckie, więc nie wszystkim pasujący klimat, ale obydwa to mistrzostwo świata:
1. I Saw the Devil
Korea Południowa
Min-Sik w thrillerze Kim Ji-Woona gra psychopatycznego seryjnego mordercę wchodzącego w konflikt z postacią Byung-Huna, detektywem, którego dziewczyna staje się jedną z jego ofiar. Ich role powoli się zamieniają, w miarę jak bohater upodabnia się do potwora, którego ściga
2. Confessions
Japonia
oko Moriguchi, nauczycielkę szkoły średniej dotyka bolesna tragedia, gdy jej czteroletnia córka zostaje zamordowana. Winą obarcza swoich uczniów i opracowuje plan zemsty obejmujący m.in. zmuszanie nastolatków do picia mleka skażonego wirusem HIV...
Jeśli ktoś jeszcze nie widział, to naprawdę obydwa filmy absolutny top, po prostu pozycje obowiązkowe do obejrzenia
Przed chwilą się zaczęło o 20:05 na polsacie Skazani na Shawshank
Mój ulubiony film
1. Skazani na Shawshank 2. Forrest Gump 3. Pi 4. Głowa do wycierania 5. Podziemny krąg 6. Siedem 7. Bękarty wojny 8. Pulp Fiction 9. Zielona mila 10. Trylogia Ojciec Chrzestny
Tak to oceny filmów moje: http://www.filmweb.pl/user/Sphinxbet To co 10/10 - Arcydzieło! i 9/10 - rewelacyjny szczególnie polecam 8/10 to że nie żałuje że obejrzałem film po prostu ocena Bardzo dobry 7/10 to już filmy dobre, ale już takie mnie nie interesują zbytnio. Ze obycia czasu oglądania filmów to nie ruszam jak jest poniżej 7/10 średnia ocena na filmweb. I takie głównie są większość przeze mnie ocenione filmy. Tak to oglądam po ostatnich 2pierwszych sezonach "Dextera" , "Notatnik Śmierci" : http://www.filmweb.pl/serial/Notatnik+%C5%9Bmierci-2006-349326 ciekawie się ogląda, właśnie przed spaniem sobie puszczam. W rankingu też wysoko, zresztą anime to fajnie się ogląda.
A ja polecam film kryminalny prod.amer.-fr.pt. Dla niej wszystko Mąż jako wierzący w niewinność swojej żony,organizuje jej uczieczkę z więzienia. Albo ciekawy film przygodowy produkcji chińskiej,pt.Hua Mulan - opowiada o nastolatce ćwiczonej przez swego ojca w sztukach walki,czytaniu,pisaniu i strategii wojennej.A kiedy dochodzi do wojny,przebrana za człopca wstępuje do armii.
Więc tak , miałem chwilke czasu i obejrzałem 4 pierwsze odcinki , które do tej pory wyszły. Pomysł ciekawy , ale wymieszanie pomysłów z innych seriali [The Event się kłania chociażby]. Nie będe spojlerował o co dokładnie chodzi. Ciekawe widoki SF to plus , ale mam wrażenie Amerykany będą ciągneli serial trochę długo , a potencjał jest na 3-4 sezony maksymalnie o ile cos z tego będzie. Minusy : serial trwa 45 minut około , a pewnie w TV leci godzinę , bo sporo wyciętych przerw jest. Jakoś mało rozwiązana sprawa głównej boahterki i policji , bardziej skupiają się na postaci granej przez Sama Neilla i tego czego on dowodzi.
Jak narazie takie 7/10
Minie parę odcinków jeszcze , to coś więcej będzie można powiedzieć.
Przy okazji : podajcie jak najwięcej ciekawych filmów , gdzie akcja dzieję się w latach 40. - 50. - wczesne 60. w USA [taki ciekawy klimat tego okresu].
Byłem ostatnio na Sztos 2 , szmira totalna, na siłę zrobiony bez akcji i śmiesznych gagów, ktorych można byłoby się spodziewać po Pazurze. Dno
Dziewczyna z tatuażem oceniam trochę lepiej, długo się rozkręcał, choć jak zobaczylem Martian to wiedzialem, już wiedziałem Może się podobać... teraz czekam na ten pierwowzór szwedzki kiedy się sciągnie i ocenię
Przy okazji : podajcie jak najwięcej ciekawych filmów , gdzie akcja dzieję się w latach 40. - 50. - wczesne 60. w USA [taki ciekawy klimat tego okresu].
Psychoza, Zawrót głowy, Na nabrzeżach, Noc Łowcy, Zabić drozda, 12 gniewnych ludzi, Ocean's Eleven, Buntownik bez powodu, Na wschód od Edenu, Olbrzym, Touch of Evil, Narrow Margin, Bad Day at Black Rock, Okno na podwórze, Północ-Północny Zachód, Sweet Smell of Succes, Listonosz zawsze dzwoni dwa razy, Marty