Strona 2 z 5 < 1 2 3 4 5 >
Opcje tematu
#3201726 - 12/06/2009 18:47 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: Llama]
Big Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/03/2004
Originally Posted By: Llama
Dawaj Starcze, dawaj grin piwo

Ach.... ta dzisiejsza młodzież.Żadnego szacunku dla starszych!!! frown
Korzystając z okazji,apeluję z tego miejsca, o przyznanie mi odpowiedniego koloru(nie musi być czerwony grin )bym mógł banować również modów tongue laugh ) i tytułu najstarszego na forum.

Balans bieli-póżniej tongue

Do góry
Bonus: Unibet
#3204497 - 13/06/2009 19:55 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: Llama]
Big Offline
Carpal Tunnel

Balans bieli-Jak wiemy światło białe jest mieszaniną wszystkich możliwych kolorów od czerwieni po fiolet.Podstawowe kolory, których zmieszanie daję barwę białą: to czerwony, zielony i niebieski.Rolą funkcji balansu bieli jest takie skompensowanie nadmiaru jakiegoś koloru aby obiekty na fotografii wyglądały tak, jak widzi je oko ludzkie.Aparat fotograficzny niestety patrzy na świat chłodnym okiem i dokonuje dość obiektywnego pomiaru i zapisu. To skutkuje trudnościami w interpretacji barw przy różnej temperaturze barwowej oświetlenia.I tu trzeba dodać, że każde zródło światła ma inną temperaturę barwową.Tak sie przedstawia skala temeratur żródeł światła:
2000 K - barwa światła świeczki
2800 K - barwa bardzo ciepłobiała (żarówkowa)
3000 K - wschód i zachód Słońca
3200 K - barwa światła żarowego lamp studyjnych
4000 K - barwa biała
5000 K - barwa chłodnobiała
5500 K - barwa dzienna
10000-15000 K - barwa czystego niebieskiego nieba
28000-30000 K - błyskawica
Jak to się ma na codzień.Jeszcze kilka lat temu wszystkie tańsze aparaty miały żle zbalansowane ustawienia i fotografując w różnych warunkach oświetleniowych dominował zafarb na fotkach, gdzie powiedzmy na dworze było w miarę poprawnie , to już w pomieszczeniach był odcień różny: żółty, zielony,niebieski czy też purpurowy.
Wspomniany tu przezemnie model 350D ma doskonałe ustawienia i nie trzeba się martwić ,że nam coś nie wyjdzie.
Przykładem złego ustawienia balansu tu na forum, były fotki pokazane z jakiegoś zlotu mecz.pl(oczywiście nie wszystkie)
Temat rzeka.Należało by wspomnieć jeszcze o szarościach.Ale to może innym razem.

Do góry
#3209084 - 15/06/2009 18:08 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: Llama]
Big Offline
Carpal Tunnel

Chiałbym jeszcze wspomnieć o czułości i przysłonie i zamierzonym działaniu na tych funkcjach.Dosyć często spotyka się fotki robione lampą błyskową, gdzie fotografuje się osoby powiedzmy z odległości 2m i widzimy, że te osoby są prawidłowo naświetlone, zaś tło mamy ciemne(w pomieszczeniach) czy wręcz czarne.Jak tego uniknąć.Do tego właśnie służą nam nastawy czułośći, gdzie nastawiamy większą czułość, czyli 400 lub 800 i otwieramy otwór przysłony powiedzmy 3,5.Aparat, lampa błyskowa same dobiorą nam czas ekspozycji.Gdy już popełniliśmy ten błąd a zależy nam by tło było jaśniejsze, to pozostaje nam photoshop.Robimy selekcję lassem magnetycznym(ewentualnie poprawiamy zwłykłym)zaznacz odwrotność, wtapianie powiedzmy 15/20 i krzywymi rozjaśniamy.Drobny retusz narzędziem do rozjaśniania.Wszystko.Właśnie tym programem poprawiam większość fotek z powodu , że nie zawsze jest czas by bawić się nastawami a trzeba w krótkim czasie zrobić serię zdjęć.

Do góry
#3215657 - 18/06/2009 19:35 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: Llama]
Big Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Llama
polecany canon350d właśnie przekroczył mój próg grin hura poczytałem i faktycznie aparat stworzony wręcz dla Llamy piwo

no i co tam panie....pochwal się.... sprawuje się?
piwo

Do góry
#3216869 - 19/06/2009 02:20 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: Big]
dondo Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 08/02/2007
Czym się różni Canon 350d od Canona 1000d ? Oprócz ceny czymś jeszcze? czy dla amatora niczym innym i zdjęcia są bardzo podobnej jakości?

Do góry
#3216934 - 19/06/2009 02:42 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: dondo]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Różnią się: matrycą, rozdzielczościami, procesorem obrazu, pomiarem światła, programami, lampą błyskową, kartą pamięci, baterią, itp.

Do góry
#3216974 - 19/06/2009 03:11 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: micha$]
dondo Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 08/02/2007
Wow ale zabłysnąłeś michaś, gdybyś był inteligentny i wiedział co znaczy "dla amatora" to zrozumiałbyś o co mi chodziło, no ale cięzki dzień zapewne miałeś papa

Do góry
#3217253 - 19/06/2009 05:04 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: dondo]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Mojej inteligencji nie możesz określić po jednym poście, ja za to mogę stwierdzić, że nawet amator powinien się zorientować, że biorąc pod uwagę takie modele aparatów zdjęcia będą podobnej jakości (to nie działa tak, że na 1000tce będziesz robił światowej klasy zdjęcia a na 350tce nie).
papa

Do góry
#3217967 - 19/06/2009 19:04 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: dondo]
Big Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: dondo
Czym się różni Canon 350d od Canona 1000d ? Oprócz ceny czymś jeszcze? czy dla amatora niczym innym i zdjęcia są bardzo podobnej jakości?

Pisałem wcześniej, że w tej chwili wszystkie lustrzanki są na podobnym poziomie(czytaj:podobna jakość zdjęć).Wielkość matrycy(powyżej 8 mln pikseli) dla "amatora" nie ma tu żadnego znaczenia.Cena jednak różna, bo prawie 3 krotnie wiecj płaci się za ten nowszy sprzęt.Ma też w obietywie stablizator obrazu.Uważam, że stosując czasy poniżej 1/500s nie powinno sie "poruszyć" zdjęć, chyba, że choruje się notorycznie na zespół Delirum tremens laugh

Do góry
#3219647 - 20/06/2009 06:50 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: Big]
Gandhi Offline
addict

Meldunek: 19/01/2007
[quote=BigMa też w obietywie stablizator obrazu.Uważam, że stosując czasy poniżej 1/500s nie powinno sie "poruszyć" zdjęć, chyba, że choruje się notorycznie na zespół Delirum tremens laugh [/quote]Jak puszka może mieć stabilizację w obiektywie? Puszka, to puszka. No i przy 1/500 to najgorszy pijak zrobi nieporuszone zdjęcie, stabilizacji tutaj nie trzeba.

Do góry
#3219655 - 20/06/2009 06:56 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: haku]
Gandhi Offline
addict

Meldunek: 19/01/2007
Originally Posted By: haku
Radziłbym Ci poczekać , aż poleci w dół cena Nikona D5000(w tej chwili jest to nowość), który posiada jako jedyny chyba Nikon w sektorze amatorskim matrycę CMOS, stosowaną w profesjonalnych modelach.
A D90 to pies?

Originally Posted By: lelu
Tu taki maly przyklad takiego czegos:
Jeszcze popracuj nad balansem bieli, bo bez rewelacji.

Do góry
#3219812 - 20/06/2009 16:12 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: Gandhi]
Big Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Gandhi
Jak puszka może mieć stabilizację w obiektywie? Puszka, to puszka. No i przy 1/500 to najgorszy pijak zrobi nieporuszone zdjęcie, stabilizacji tutaj nie trzeba.

Ano ma, jeden z przykladów : http://www.fotorimex.pl/product.php/431,pl,ef_70-300mm_f4-5.6_is_usm.htm

.....i o tej delirce napisałem z wink

Tak korzystajac z okazji , że tu jestem, napiszę małą radę odnośnie kart pamięci do aparatów.W tej chwili są już dostepne bodaj 64GB-owe czy nawet większe.Radzę nie szaleć z tą pamiecią.Nauczony doświadczeniem sam używam kilku 1 GB-owe,dlaczego?Kiedyś duża karta zawiesiła się i o mało nie straciłem prawie 2000 tys zdjęć dla mnie ważnych, w tym sesja ślubna i wesele.Sesję można by było powtórzyć , ale wesela raczej nie.

Do góry
#3420457 - 25/09/2009 03:18 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: Llama]
lelu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/11/2006
odswiezam laugh

LLama, jakies ciekawe foty masz?:>

Ja takie pytanie do kogos ( Big ?:>) kto ogarnia sprawe fotografowania.
Chodzi mi o robienie zdjec HDR. Mam aparacik NIkon P90.
Pierwsze pytanie:
Korzystac z bracketingu czy manualnie ? Jesli tak to najlepszy bedzie +-1ev ? Sa jeszcze opcje 0,3 i 0,7. Robi 3 foty.

Pytanie nr dwa. Jesli korzystac z manuala albo nawet z autobrackiengu (chyba ze af i migawka jest niezmienna dla tego trybu to pytania nie ma) to jak ustawiac AF i Migawke ?
O ile migawke w zaleznosci do natezenia oswietlenia (mniejsza wartosc dla wiekszego oswietlenia si ?) to jak z AF ? Jaki plyw af bedzie dla takich fotek ?

i jeszcze jedno pytanie, dlaczego nie moge ustawic focus powyzej wartosci 8 ?:/ i migawki >8" ? Moj staaaaaaaary sony kompaktowiec mogl miec f2x i migawke 30" :|

Do góry
#3420499 - 25/09/2009 03:31 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: lelu]
lelu Offline
Carpal Tunnel

Poprawka ;P focus = przyslona jesli chodzi po powyzszy post.
Pomylilem pojecia, jest focus, jest przyslona i jest migawka smile

Do góry
#3421619 - 25/09/2009 23:22 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: lelu]
Big Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: lelu
odswiezam laugh

LLama, jakies ciekawe foty masz?:>

Ja takie pytanie do kogos ( Big ?:>) kto ogarnia sprawe fotografowania.
Chodzi mi o robienie zdjec HDR. Mam aparacik NIkon P90.
Pierwsze pytanie:
Korzystac z bracketingu czy manualnie ? Jesli tak to najlepszy bedzie +-1ev ? Sa jeszcze opcje 0,3 i 0,7. Robi 3 foty.

Pytanie nr dwa. Jesli korzystac z manuala albo nawet z autobrackiengu (chyba ze af i migawka jest niezmienna dla tego trybu to pytania nie ma) to jak ustawiac AF i Migawke ?
O ile migawke w zaleznosci do natezenia oswietlenia (mniejsza wartosc dla wiekszego oswietlenia si ?) to jak z AF ? Jaki plyw af bedzie dla takich fotek ?

i jeszcze jedno pytanie, dlaczego nie moge ustawic focus powyzej wartosci 8 ?:/ i migawki >8" ? Moj staaaaaaaary sony kompaktowiec mogl miec f2x i migawke 30" :|

Pytanie nr.1....a po co Ci ten kłopot? ...mówię o bracketingu, trzy takie same klatki, tylko różnie naświetlone. Bardzo rzadko się spotyka takie warunki, by był potrzebny. W przypadku dużych kontrastów można go używać, ale w codziennym fotografowaniu? po co? Idealnym rozwiązaniem jest photoshop, można uzyskać takie same, jak nie lepsze efekty. Jak by co, służę pomocą.

Nr.2

Pisałem wcześniej o walorach stosowania przesłony i różnych czasów. Manual- to parametry jakie sobie sam ustawisz. Lepszym rozwiązaniem dla Ciebie będą programy tematyczne Av-przesłony(aparat sam dobiera czas), Tv-czas(aparat sam dobiera przesłonę) i tu radzę poeksperymentować.

nie bardzo rozumię ostatnie pytanie, gdzie ten focus chcesz ustawić? W ustawieniach manual?

Do góry
#3421644 - 25/09/2009 23:33 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: Big]
lelu Offline
Carpal Tunnel

Ale w pytaniu pierwszym chodzilo ofotki HDR wiec bracketing albo samemu zmieniac EV smile
Generalnie Nikon p90 fajny aparacik... ale brakuje mu pewnych podstawowych rzeczy takich jak format RAW, przeslona na niskim poziomie bo max 8 mozna ustawic troche nieporozumienie.

Ogolnie to juz mniej wiecej wiem co i jak. Niestety aparat nie jest tak fajny jak wydawlao mi sie na poczatku, chociaz niektore rozwiazania pierwsza klasa smile
pozdr

Do góry
#3421766 - 26/09/2009 00:37 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: Llama]
Big Offline
Carpal Tunnel

Wspomniałem o dużym kontraście, tj mniej więcej to samo co sama defincja HDR. Znalazłem...W terminologii polskiej funkcjonuje skrót HDR i oznacza technikę komponowania zdjęć, która umożliwia względnie poprawne odtworzenia obiektu który ma obszary bardzo jasne i bardzo ciemne. Wykonując zdjęcie takiego obiektu z:

ekspozycją prawidłową dla obszarów najjaśniejszych otrzymamy zdjęcie na którym obszary najjaśniejsze będą odtworzone prawidłowo a najciemniejsze będą czarne, bez widocznych szczegółów.
ekspozycją prawidłową dla obszarów najciemniejszych otrzymamy zdjęcie na którym te najciemniejsze obszary będą odtworzone prawidłowo a obszary najjaśniejsze będą białą plamą, bez żadnych szczegółów.
Możemy je następnie nałożyć na siebie odpowiednim programem i otrzymać zdjęcie, na którym widać szczegóły i w jasnych i w ciemnych obszarach.

Jest tego o wiele wiecej, ale jak już wspomniałem photoshop jest najlepszym sposobem na otrzymywanie najlepszych rezultatów.
Poczytałem troszkę o tym modelu i wiele osób narzeka na spore szumy już przy czułości 200. Moja rada... robić jak najwieksze pliki.

Do góry
#3446256 - 08/10/2009 20:56 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: Big]
wrobel_9 Offline
member

Meldunek: 06/10/2003
Ja tez mam dwa pytania! Czym roznia sie serie dwu cyfrowe od trzy cyfrowych w Canon'ach (400 od 40 czy 500 od 50)? Natomiast drugie jest odnosnie obiektywow. Nie bardzo rozumiem na czym polegaja te dane 18-55mm czy 17-85mm. Wiem, ze wiekszosc ma w standardzie ten pierwszy obiektyw, a moze lepiej byloby kupic samo Body i do tego jakis lepszy obiektyw?

Do góry
#3449163 - 10/10/2009 17:15 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: Llama]
Big Offline
Carpal Tunnel

W skrócie i na chłopski rozum. wink
1)
W Canonach, czym wyższa cyfra modelu, tym aparat uważany jest za bardziej amatorski, co widać gołym okiem...jest także mniejszy. Mogą, ale nie muszą posiadać niektóre wspólne cechy, jak chociażby taką samą matrycę, czy też obiektyw, co również nie jest standartem, czy regółą stosowaną przez koncern.
2)
Przyjętym standartem dla formatu małoobrazkowego jest ogniskowa 50mm i właśnie te cyferki 18-55mm oznaczają w jakich parametrach porusza się obiektyw. Mniejsza cyferka(18) oznacza szeroki kąt widzenia obiektywu z bliskiej odległości tzn. widzi więcej obszaru przed obiektywem (np: fotografujemy grupę ludzi w ciasnym pomieszczeniu). Mając tylko standartowy obiektyw(50mm) osoby po bokach nie zmieściły by się w kadrze, więc ułatwieniem jest właśnie mniejsza ogniskowa(18mm). Stosowanie takiej ogniskowej ma wiele wad np:walące się ściany, ale to już zupełnie inny temat.
Większa cyfra(55mm czy większa)) samo przez się, jest odwrotnością. Stosujemy do zbliżeń.

Do góry
#3449197 - 10/10/2009 17:38 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: Llama]
Big Offline
Carpal Tunnel

...zapomniałem dodać.

Zdecydowanie drugi obiektyw(17-85mm). Nie zmieniaj czegoś, co jest doskonałe. Canon właśnie takie ma obiektywy. Chyba, że potrzebny jest obiektyw o podwyższonj ostrości, czy kontraście. Ale jest alternatywa. tongue Photoshop. smile

Do góry
Strona 2 z 5 < 1 2 3 4 5 >

Moderator:  Biszop, rafal08