Strona 5 z 5 < 1 2 3 4 5
Opcje tematu
#4566955 - 29/03/2011 17:57 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: Linc]
Big Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/03/2004
Originally Posted By: Linc
tylko Sony Alfa 330 tongue

trochę przestarzały ten model...i filmu z panienką nie można sobie nagrać wink tongue

Do góry
Bonus: Unibet
#4579110 - 04/04/2011 13:31 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: Big]
wrobel_9 Offline
member

Meldunek: 06/10/2003
Originally Posted By: Big
...zapomniałem dodać, że otwierajac w/w link sony za 60zł więcej daje drugi obiektyw. Wybrałbym tą opcję.

Z tego co widzialem to Sony 290 bez obiektywu 55-200 kosztuje 1300 czyli nie 60 a 600pln roznicy!? smile Nie o to mi jednak chodzi! tak czy inaczej zmuszony jestem do zakupu sony bo za 1900 w media faktycznie sa 2 obiektywy. Mam jednak pytanie poniewaz jestem zwolennikiem Canona. Laska w sklepie dala mi taki wyklad ze sam sie zaplatalem! Z tego co sie dowiedzialem to KITowy obiektyw tak jak i sam korpus Canona nie maja podobno stabilizacji obrazu?!? Za to Sony ma to i tu i tu! POdobno obiektyw z symbolem IS jest ze stabilizacja, ale to dodatkowe 150-200 pln. Wynika z tego, ze canona dostalbym za jakies 2200! Wiadomo ze apetyt rosnie w miare jedzenia, takze obiektyw makro bylby z czasem konieczny przy Canonie, a to juz wiekszy koszt niz 600! Pewnie w 3000 bym sie nie zamknal! No i kolejna rzecz ktora mnie trapi to nagrywanie filmow! Podobno mimi tego, ze producent Canona napisal w specyfikacji, ze jest mozliwosc nagrywania filmow w FullHD do 29 minut, to faktycznie po 4-5 minutach sie mocno grzeje co szkodzi bardzo aparatowi?! Dlatego prosze Cie bardzo Big o sprostowanie co to tych dwoch kwestii (obiektywy ze stabilizacja i nagrywanie filmow). Wiem ze aparat faktycznie ma sluzyc do robienia fotek, a nie krecenia filmow! Co o tym myslisz/cie?

Do góry
#4579334 - 04/04/2011 18:05 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: Llama]
Linc Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/04/2006
@wrobel 9 czytales mojego priva?

Do góry
#4583249 - 06/04/2011 15:41 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: Linc]
wrobel_9 Offline
member

Big znalazbys chwilke na odpowiedz na moj maly problem?!?

Do góry
#4583664 - 06/04/2011 19:07 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: Llama]
Big Offline
Carpal Tunnel

wrobel 9-pisząc o 60 zł różnicy miałem na myśli fakt, gdybyś się zdecydował na podane modele Canona czy Nikona, w chwili kiedy podawałem link do w/w stronki, cena Canona i Nikona z jednym obiektywem była tylko o 60zł mniejsza od Sony z dwoma obiektywami, więc sam widzisz gdzie jest korzyść. Tu już chyba wszystko jasne.

O stabilizacji obrazu pisałem chyba wcześniej w temacie. Canon obrał politykę umieszczania stabilizacji w obiektywie, dlaczego? tego nie wiem.

Z tą jakością obiektywów to naprawdę Ci namieszała, bo w standarcie, w tym co nam oferują jako obiektyw podstawowy czyli 18-55, nie ma właściwie różnic, są takie same i to nie zależnie czy to aparat Canon, Nikon, Sony czy jeszcze inny producent. Dopiero dobór szkieł specjalistycznych robi różnicę.

Jeżeli chodzi o makro, to model obiektywu 18-55 już Ci oferuje makro i możliwość fotografowania już od 0,28mm. Z tym makro to jest różnie, bo być może to co oferuje wspomniany obiektyw jest nie wystarczające, więc wtedy potrzebne są pierścienie pośrednie, nasadki, lub wręcz dokręcanie innych obiektywów, ale to już inna melodia.

Kręcenie filmów- hmm ...nie zależnie od producenta aparatu, każdy sprzęt będzie się grzał. Baterie, akumulatory mają to do siebie, że przy dłuższym użytkowaniu nagrzewają się, jedne mniej, drugie więcej. Przy kręceniu oczywiście więcej, bo jest ciag pracy.
Od czasu do czasu mam zlecenie zrobienia na przykład kilka tysięcy zdjęć do internetu. Aparat odmawia posłuszeństwa właśnie ze wzgledu na przegrzanie. Po zrobieniu 100 czasami 200 ujęć jedne po drugim aparat się wyłącza. Więc do takich akcji używam dwóch lub trzech aparatów.
Będąc w stanach spotkałem gościa, który pracował w agencji reklamowej. Było to spotkanie na stopie towarzyskiej i z początku nawet nie wiedziałem czym się zajmuje. Pokazał mi kilka filmików kręconych Canonem 7D, byłem zachwycony. Sam kiedyś zaliczyłem epizod z kamerą, ale to co widziałem wystarczyło mi na określenie mojej działalności, krótkim stwierdzeniem-amatorszczyzna.
Więc jak widzisz te kręcenie filmów(w miarę tanim sprzętem) powinno odbywać się na zasadzie dobrej zabawy, chyba że ma się takie doświadczenie, że sprzęt nie gra tu pierwszoplanowej roli.
Na potwierdzenie moich słów link o kręceniu filmów : http://piotrweresniak.com/2009/10/28/lustrzanka-aparat-do-krecenia-filmow/

Do góry
#4583980 - 06/04/2011 21:47 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: Llama]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/03/2006
Jeżeli chodzi o nagrywanie filmów to może masz na myśli Canona 550D ? :-) Jeżeli tak to odpowiadam: można i wcale nie grzeje się po 4 minutach :-)

Jednak i tak odradzam, niby jakość wyśmienita ale automatyczny fokus daje ciała. Raz, że jest tragicznie opóźniony to potem oglądając filmik... słychać niemiłosiernie obracający się obiektyw :-/ Dla mnie to mijanie się z celem, aparat jest do robienia zdjęć, a nie kręcenia filmów. Tak samo jak komórka jest do dzwonienia (+ ewentualne mp3), ale nie do robienia fotek, nawet jak masz 5mpx i flash'a :-)

Druga sprawa, do Biga. Te zdjęcia do internetu to masz na myśli na jakieś stocki czy fotografia produktowa do jakichś sklepów internetowych ? Jeżeli chodzi o banki zdjęć to wiem jak to mniej więcej się odbywa, bardziej interesuje mnie fotografia przedmiotów. Co prawda pracowałem kilka miesięcy zajmując się tylko i wyłącznie tym, ale za stałą pensję, a mnie ciekawi jaki Ty masz cennik, jak wygląda oferta, czy za ogół, czy od zaakceptowanych zdjęć itp. ? Od jakiegoś czasu nosze z zamiarem odezwania się do kilku firm z ofertą zrobienia sesji jej produktów, bo to co mają na swoich witrynach to bieda totalna, a do końca nie wiem jak to wycenić.

Do góry
#4584096 - 06/04/2011 22:46 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: Llama]
Big Offline
Carpal Tunnel

Faktycznie słychać zgrzyty, ale panowie zawodowcy wink nie pracują na AF tylko na manualu. Po za tym, Canon 550 D ma gniazdo do dodatkowego mikrofonu(futrzak, tłumi szumy, zgrzyty), ewentualnie podkład muzyczny.

Jeżeli chodzi o fotki do internetu, to wszystko zależy od klijęta. Dążę do tego by przynajmniej pogadać przez telefon, szybciej się dogadasz i wiesz na ile możesz sobie pozwolić.
Zależy też od produktu, ile musisz włożyć w to swojej inwencji, np: czy w grę wchodzi aranżacja, czy tylko wystarczy stół bezcieniowy. Na ujęciu możesz zarobić 50 zł, ale i 0.50zł i mniej, jeżeli masz do sfotografowania kilka tysięcy.
Niesty rynek się popsuł i teraz oferty rozsyłają po zakładach, wybierając tych co wezmą najmniej, nie patrząc jak to będzie zrobione. mad

Kiedyś, bodaj przez dwa lata robiłem aranżacje wędlin, mięs do sieci marketów. Była podwójna korzyść. Bo zapłacili za fotki(pliki) to jeszcze produkty zostawiali. tongue

Do góry
#4584116 - 06/04/2011 23:00 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: Big]
Linc Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/04/2006
Originally Posted By: Big

Kiedyś, bodaj przez dwa lata robiłem aranżacje wędlin, mięs do sieci marketów. Była podwójna korzyść. Bo zapłacili za fotki(pliki) to jeszcze produkty zostawiali. tongue

no tak, ja robiles przez 2 lata fotki wedlin to pewnie sie zepsuly i Ci zostawili wink

Do góry
#4585258 - 07/04/2011 11:59 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: Linc]
wrobel_9 Offline
member

Teraz to juz chyba nie bede sie zastanawial! Mimo iz sam jestem zwolennikiem Canona to jednak kupie "soniacza"! Mysle, ze bedzie to wystarczajaca opcja dla amatora! Wielkie dzieki za info! Pozdro

Do góry
#4585344 - 07/04/2011 15:31 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: Llama]
Big Offline
Carpal Tunnel

...no to panowie zapraszam na śniadanie, na te przeterminowane wędliny wink

i coś na popitkę

Do góry
#5208822 - 13/02/2012 20:17 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: Llama]
Big Offline
Carpal Tunnel

Zbliża się wiosna , lato i sezon fotograficzny. Obiecałem pomóc kobiecie w sprzedaży aparatu fotograficznego. Chodzi o model Sony Cyber-shot DSC-HX100V ,
1,5 roku gwarancji. Sprzedaje aparat z powodu .... dla niej jest on za duży....i w mojej opinii chyba przerastają ją możliwości aparatu. Bawiłem się nim przez dwie godziny i byłem pod wrażeniem jego możliwości. To co mnie zachwyciło to nie jakość zdjęć ( jest naprawdę dobra) ale ogniskowa. Takie zbliżenia to można robić jedynie bardzo drogim sprzętem wydając majątek na obiektywy....a tu proszę ogniskowa , jak w lustrzance o ogniskowej 800mm , szok. Na podróże i ambitnych idealny, bo nie trzeba targać dodatkowych ciężkich obiektywów.
Kiedyś miałem złe zdanie o kręceniu filmów aparatem, a tu proszę jakość HD .Świat się zmienia.
Kobieta jest z Warszawy, w przypadku dodatkowych pytań , chętnie odpowiem.
Na allegro cena ok. 1650 zł
Żądana cena 1200 zł ....no i moja gwarancja, że aparat jest sprawny.

Możliwości aparatu: http://www.youtube.com/watch?v=fsppDpY778o&feature=related

i tu http://www.youtube.com/watch?v=tgRLl4Rhlp4&feature=related

jak widać robione jest z ręki, więc stabilizator też jest dobrze2

Do góry
#5209373 - 14/02/2012 01:53 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: Llama]
irokraw Offline
veteran

Meldunek: 16/01/2008
dla mnie bomba...sprzedałeś czy jeszcze masz ten sprzęt?

Do góry
#5209625 - 14/02/2012 03:18 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: irokraw]
Big Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: irokraw
dla mnie bomba...sprzedałeś czy jeszcze masz ten sprzęt?

Jak wyżej wspomniałem sprzęt jest znajomej z W-wy. Proszę na PW numer kontaktowy tel. lub inny, a wy już sobie pogadacie co i jak.

Do góry
#5210117 - 14/02/2012 15:37 Re: Lustrzanka (korpus) + 2 obiektywy z zenita? [Re: Llama]
irokraw Offline
veteran

Meldunek: 16/01/2008
podaje na priv namiary smile
pozdr

Do góry
Strona 5 z 5 < 1 2 3 4 5

Moderator:  Biszop, rafal08