@mura kolejna Twoja spółeczka wydmuszka i Ty masz czelność krytykować moje bbz
bbz wyraziłem swoja opinię o spółce, podając konkretne argumenty co mi się nie podoba. tego się trzymam, każdy sam wyciaga wnioski. koniec kropka
nie zauważyłem by miś puchatek spod znaku J (z tego tytułu pozdrawiam serdecznie
) napisał że autogaz to wydmuszka. zgłosił zastrzeżenia do zarządu
spółka dla biznesmenów - ok,
pofantazjujmy,
firma, która wypłaca 100% zysku w formie dywidendy i jeszcze przejmuje inne spółki, musi mieć z natury silną pozycję cashową
czyli mają dobre układy z bankami, które same wchodzą żeby im udzielić kredytu, więc mamy cichy układ - chcecie kreski? nie ma problemu
biazet 28mln - na razie nic nie znaczące
tematy ktore przejmujesz od skarbu panstwa, to na tym - podobno- mozna troche zarobic bo to jest tak, tzw tematy skarbu panstwa
znów pofantazjujemy,
chcesz sprzedać obligacje, ale część kupujesz od X, a część kupujesz kapital obrotowy i dopakowywujesz towar dla firmy, dzięki temu zwiększasz marżę netto,
kluczem jest układ z bankami, ktore na to pójdą,
no i wracając skarb państwa szuka kogoś kto od nich łyknie spółkę, która jedzie na niskich marżach lub stratach,
taki biazmet ma niskie marże - 9 z 500 baniek,
niska rentowność - czyli w każdej chwili spółka może upaść, gdy pójdzie coś nie tak, bank wypowie umowę kredytową, czy coś tam - różnie może być
takich tematów jest u nas dużo, ale zacznie to wypływać gdzieś w IV kwartale tego roku i w przyszłym 2013
AC liczy, że zarobi na tym, wyciagnie jakieś wartościowe aktywo
czas pokaże co to ten biazet, niech wychylą się z jakimiś sprawozdaniami, wtedy się określi czy to szwindel czy nie,
konkrety - ac autogaz to spółka objęta przez OFE i TFI, którzy łyknęli ofertę, a do tego płaci 100% dywidendy na perspektywicznym rynku.
jak widać na razie to jest spokojna spólka, niewiele się dzieje,
zobaczymy co będzie, jak na bilansie będzie pozycja wartość firmy - i to będzie znacząca pozycja - to trzeba uciekać
bo kupili od skarbu panstwa spolke duzo drozej, ktora tak naprawde ma niskie marze i lada dzien moze upasc, ale jesli nie bedzie wartosci firmy to znaczy ze kupili w miare fair po sensownej cenie
a wiadomo jak kupujesz od skarbu panstwa duzo drozej to jest podejrzenie, ze wyprowadzasz pieniadze ze spolki itp itd
na koniec roku mieli 20 mln gotówki aktywa 100 mln
spółka ma dodatni cash z dzialalnosci operacyjnej - na koniec roku 20 mln gotówki- wyplaca 100% dywidendy, wiec zakladamy roboczo, ze gotówki po wyplacie nie ma, zalozmy ze wzieli 30 mln kredyt, wiec maja powiedzmy 80 mln kapital wlasny i 30 mln dług
spolka ma zyski, dywidende, w miare bezpieczna to powiedzmy ze odsetki od kredytu, zalozmy konswerwatywnie ze placi 300 pkt powyzej wibor czyli 8%
czyli kredyt powiedzmy na 5 lat, to wyjdzie ze rocznie obsluga dlugu kosztuje ich 8% z 30 mln = prawie 2,5 mln
o rentowności pisałem wcześniej, zarząd zapowiada dywidendę w kolejnych latach (była 11,3%)
w dalszym rozwoju obrana jest strategia rozwoje zewnętrznego z wewnętrznym
mamy więc montaż sprzętu AGD, a wewnątrz realizowany program inwestycyjny związany z budową centrum badawczo-rozwojowego oraz inwestycje w nowe produkty
wzrost cen ropy powinien pomagać spółce, ktora planuje także ekspansje na nowe rynki
nie podoba się? wcale nie musi:)