To nie np. skok w dal, gdzie mierzymy odległość i wygrywa najlepszy.
Tu chodzi raczej o ten film, który na nas wywarł największe wrażenie. A czy jest najlepszy ?
Jasne, można dyskutować o znaczeniu słów
Bardziej chodziło mi o to, żeby jeden uzytkownik podał jeden tytuł do którego mu najbliżej. A czy jest to film który na go najbardziej dotknął czy jego zdaniem obiektywnie najlepszy w dziejach kinematografii, to już niech każdy sobie sam zdecyduje
Obiektywnie takie miejsce jak w tytule tematu powinien zajmować tzw. film wielowątkowy i tutaj ta trójka bije na łeb resztę: Skazani na Shawshank/Forrest Gump/Pulp Fiction
Meldunek: 10/08/2005
Donnie Darko
Po prostu kocham ten film. Bohater mający psychiczne jazdy, przerośnięty królik, przepiękna muza sprawiają że stawiam go wyżej od Życia Carlita, które też uwielbiam.
#5930585 - 10/07/201317:34Re: Najlepszy film wszech czasów
[Re: mat2000]
arkadius
old hand
Meldunek: 02/11/2005
Najlepsza komedia: Głupi i Głupszy Najlepszy dramat: 8 mila Najlepszy film akcji: Szklana płapka do trójki Najlepsza napierdalanka: Krwawy sport Najlepszy s-f : seria Obcy Kryminał: Ojciec Chrzestny
tez zabiore glos. ciezko cokolwiek wymyslec. troche czlowiek filmow obejrzal przez swoje cale zycie. jak sie popatrzy do tylu to widzi ze gust sie zmienia i co kiedys podniecalo niesamowicie to teraz sie czlowiek sam z siebie smieje... zastanawialem sie co umiescic, przejzalem swoj profil na fw i jedno co mi sie `rzucilo` w oczy to ten gosc:
bedac na studiach z racji latwego dostepu do wszystkiego co w sieci duzo ogladalem w przerwach miedzy piciem. teraz lubie wracac do tego co obejrzalem setki razy (nagrane, na dysku) niz szukac jakis nowych pozycji.
jego 4 pierwsze filmy: obcy 3 - zbesztany, dla mnie na rowni z 1 i 2 (najczesciej wracam do tej czesci) 7 - chyba kazdy zna (do obejzenia w kazdej chwili) gra - swietny fight club - moj ulubiony
#5931296 - 11/07/201304:01Re: Najlepszy film wszech czasów
arkadius
old hand
Meldunek: 02/11/2005
Kur .. dlaczego kiedys polskie filmy się oglądało z przyjemnością, a teraz to kur ... masakra jakaś w polskiej kinematografii, jakies pojeby od Karolaka, Szyca i innych patałachów grających w co drugim filmie produkcji TVN ... jednym słowem gówno .... a "Dług" klasa film
Kur .. dlaczego kiedys polskie filmy się oglądało z przyjemnością, a teraz to kur ... masakra
Po pierwsze aktorzy . Nawet grający w serialach,( czyli nic z pozoru ambitnego) takich jak: Daleko od Szosy (Stroiński -świetny) , Polskie Drogi (Kaczor- świetny), Dom (lista świetnych aktorów za długa żeby tutaj przedstawiać). Tam Mroczki nie załapałyby się nawet na epizod.
Powodów jest mnóstwo ale przede wszystkim kiedyś ludzie traktowali to poważnie , dzisiaj więcej celebrytów niż artystów. Mnie osobiście dziwi że dawno nie powstał dobry film kryminalny, sensacyjny wszak seriale robiliśmy bardzo dobre (Ekstradycja,Pitbull ,Fala Zbrodni,Glina).
#5933352 - 13/07/201300:16Re: Najlepszy film wszech czasów
Conrad "I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
Meldunek: 14/11/2000
Ciekawy temat. Mam swoje ulubione filmy jak 'Unbreakable', ale nigdy bym ich nie wymienił jako filmy wszech czasów. Bo bez takiego filmu światowe kino nadal miałoby się świetnie.
Natomiast gdyby spojrzeć pod kątem stworzenia ogromnej luki w światowej kinematografii jeśli dany film by nigdy nie powstał, to chyba musiałbym wymienić 'Gwiezdne Wojny' jako film wszech czasów.