#606497 - 22/06/2006 20:37
Kolarstwo - Tour de France 2006
|
Na pełnejjj kurrr...
Meldunek: 02/04/2004
|
Witam po dłuższej przerwie... po roku czasu wraca największy, najlepszy, najbardziej lubiany przeze mnie z wielkich tour`ów Tour de France. Z tej okazji wydaje mi się, że wyścig ten zasługuje na oddzielny temat, a w temat "kolarstwo" jak najbardziej mozna kontynujować ze względu na inne późniejsze wyścigi - jeżeli moderatorzy widzą to inacze to proszę o skasowanie tegoż tematu. A oto kilka linków: - Tour de France [oficjalna]- Eurosport [INT wersja językowa - polecam] - Eurosport [polska wersja językowa - nie polecam] - szosa.rowery.org [strona polecana przez komentatorów eurosport PL] Darek Baranowski będzie jechał w WÜRTH TEAM. I raczej będzie "jak zawsze" pomagierem dla VINOKOUROV Alexandre. W sumie ciekawa ta drużyna: OSA Aitor, CONTADOR Alberto, BELOKI Joseba [mój ulubieniec ze względu na żeńskie imię - Joseba]. A teraz moje "widzi mi się" co do zwycięzcy Tour de France. Ivan Basso i Jan Ullrich to moi i bukmacherów faworyci. Basso wygrał Giro, ale chodziły plotki że jeździł na "dopalaczu". Jeśli tak, to na TdF będzie mu cięzko uniknąć kontroli, a potem ewentualnego wycofania się lub wyrzucenia z touru. Ullrich jest do mnie zagadką. Nie oglądałem Tour de Swizerland, ale skoro wygrał ten "czwarty" z wyścigów to wyglada na zmotywowanego i gotowego pdo podjęcia walki. Jak wiadmomo nie od dziś w tegorocznym tourze nie pojedzie już Lance Armstrong - czy to dobrze to nie wiem. Na pewno nie będzie takiej dominacji, ale czy ktoś będzie w stanie odjeżdżać jak to robił wielki Lance ?! Trudno o jakieś typy, bo rozum mówi Basso, a serce UllrichZobaczymy jak to będzie. Osobiście jeszcze nic nie postawiłem na WIN, ale może coś pójdzie na [mimo wszystko] Ivana Basso [kolarz prawie komplenty], aczkolwiek porównując składy T-Mobile i TEAM CSC, to wyżej daję T-Mobile. pozdrawiam Ojro
Edited by tomo (27/09/2006 10:26)
|
Do góry
|
|
|
|
#606498 - 23/06/2006 18:06
Re: Tour de France [kolarstwo]
|
old hand
Meldunek: 03/08/2004
|
http://sport.onet.pl/0,1248734,1344875,wiadomosc.html Ciekawe co na to sam Armstrong powie... niby na zdrowy rozum jest oczywiste, że aby tyle razy wygrywać w TdF trzeba się koksować, ale to jednak była legenda
|
Do góry
|
|
|
|
#606499 - 24/06/2006 17:06
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 31/01/2003
|
Quote:
Darek Baranowski będzie jechał w WÜRTH TEAM. I raczej będzie "jak zawsze" pomagierem dla VINOKOUROV Alexandre. W sumie ciekawa ta drużyna: OSA Aitor, CONTADOR Alberto, BELOKI Joseba [mój ulubieniec ze względu na żeńskie imię - Joseba].
Na dzień dzisiejszy to Darek Baranowski i Aitor Osa są rezerwowymi w zespole.
Moim zdaniem Basso startem w Giro zamknął sobie drogę do zwycięstwa w TDF, Urlicha nigdy nie lubiłem więc też widze go poza podium Kto wygra? Vinokurov Ciekawy jestem jazdy Mayo...czy zatrze złe wrażenie z zeszłego roku?
|
Do góry
|
|
|
|
#606500 - 24/06/2006 21:33
|
member
Meldunek: 06/03/2006
|
Quote:
Quote:
Darek Baranowski będzie jechał w WÜRTH TEAM. I raczej będzie "jak zawsze" pomagierem dla VINOKOUROV Alexandre. W sumie ciekawa ta drużyna: OSA Aitor, CONTADOR Alberto, BELOKI Joseba [mój ulubieniec ze względu na żeńskie imię - Joseba].
Na dzień dzisiejszy to Darek Baranowski i Aitor Osa są rezerwowymi w zespole.
Moim zdaniem Basso startem w Giro zamknął sobie drogę do zwycięstwa w TDF, Urlicha nigdy nie lubiłem więc też widze go poza podium Kto wygra? Vinokurov Ciekawy jestem jazdy Mayo...czy zatrze złe wrażenie z zeszłego roku?
Wg, mnie gruuuuuuubo się mylisz, czuje, że Basso,Ullrich i Valverde będą walczyć o wygraną
|
Do góry
|
|
|
|
#606502 - 25/06/2006 11:35
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 31/01/2003
|
Valverde - zapewne wygra etap i znajdzie się w top10 ale o zwycięstwo moim zdnaiem nie powalczy. Basso szczyt formy miał już podczas Giro, Urlich wtedy dopiero forme szlifował na TDF, a i tak na czasówce odjechał Basso o 40 sekund. Nie wiem czemu, ale wydaje mi się, że Urlich sam się zabije podczas TDF - jego taktyka to będzie zapewne jazda Basso na kole i odskakiwanie podczas czasówek, mam nadzieje, że pojawi się ktoś trzeci i pokrzyżuje im plany Mój typ - Vinokurov. Ciekaw jestem jazdy disco boys bez Armstronga. Popowych ma być lidererm, zobaczymy co pokaże bo pomocników ma bardzo dobrych.
|
Do góry
|
|
|
|
#606503 - 25/06/2006 13:21
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/11/2005
|
Basso - W moim skromnym mniemaniu absolutnym faworytem do zwycięstwa jest Ivan Basso. Nie przekonują mnie opinie, że szczyt formy osiągnął na Giro, gdyż w zawodowym peletonie kolarze zwykle tak ustawiają trening, by dwa razy znaleźć się na przysłowiowej "brzytwie" (swego czasu szef CSC Bjarne Riis mówił nawet, że głównym celem Basso jest TDF, a Giro miało być tylko formą przygotowania doń). Ponadto Ivan bardzo poprawił jazdę indywidualną na czas i w tej specjalności nie powinien zbyt wiele tracić do Jana, a w górach Ci co oglądali Giro wiedzą co się będzie działo... Poza tym już kilku kolarzy w historii (ostatnim był Marco Pantani) udowodniło, że zwycięstwo w jednym sezonie w Giro i TDF jest jak najbardziej możliwe. Co więcej uważam, iż Basso w tegorocznej formie miałby całkiem realne szanse by wygrać z Armstrongiem, ale jak wszyscy wiemy Lance już nie startuje. Ullrich - uzupełniając to co wyskrobałem przy Basso Janek, jak to Janek. Na początku sezonu nadwaga, teraz niby wygrał Tour de Suisse, ale w górach prezentował się co najwyżej dobrze. Valverde - dla Alejandro głównym zadaniem w tym sezonie jest wygranie klasyfikacji generalnej Pro Touru i temu celowi sa podporządkowane wszystkie starty. Osobiście niezbyt mi się to podoba, gdyż ciułanie po parę punkcików w różnych wyścigach nie przystoi kolarzowi tej klasyco Valverde. Niemniej na TDF Hiszpan pewnie będzie chciał ugrać etap, a prawdziwe oblicze pokaże bądź to na Vuelcie, bądź to na mistrzostwach świata. Jako niespodzianki typuję: Mayo - najlepszy góral w zawodowym peletonie, jednak od dwóch lat zmaga się z mononukleozą, w efekcie czego wciąż nie moze powrócic do dyspozycji z TDF 2003. Obiecujący start w Tour de Suisse zapewne wlał w serca Basków odrobinę entuzjazmu, jednak Mayo by wygrać Tour musiałby zdeklasować rywali w górach, gdyż na czasówkach traci bardzo dużo. Landis - w ubiegłorocznym starcie zadebiutował jako lider drużyny i zaprezentował się w sumie średnio. Czy jest szansa na poprawę? Po słabym wystepie w Tour de Suisse raczej marna, ale nie skreślałbym go z listy potencjalnych zwycięzców, gdyż jest to zawodnik o olbrzymim potencjale. Leipheimer - wygrał Dauphine Libere, czemu więc by nie TDF.. Mienszow - jeśli wystartuje tak przygotowany, jak do zeszłorocznej Vuelty, to wszystko jest możliwe.
|
Do góry
|
|
|
|
#606505 - 25/06/2006 18:03
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/11/2005
|
Quote:
Jak zwykle wygra ten co mu pozwola stosowac doping z tymi co im nie pozwola ...
Tour de Doping echhh
Jak to ktoś ładnie zdefiniował - doping zaczyna się dopiero wówczas, gdy się go komuś udowodni. Dopóki to się nie stanie, dopóty możemy mówić o czystym współzawodnictwie i rywalizacji.
|
Do góry
|
|
|
|
#606512 - 30/06/2006 11:43
|
Na pełnejjj kurrr...
Meldunek: 02/04/2004
|
Ja również cieszę się że część kolarzy zostało wycofanych z wyścigu TdF. Szkoda tylko że dzień przed startem, ale lepiej później niź wcale. W takim układzie prym na wyścigu powinna mieć grupa Discovery ! Bardzo wyrównana i silna. Nie bez szans jest grupa Vinokourova. Więcej jutro...
|
Do góry
|
|
|
|
#606513 - 30/06/2006 12:55
|
shaken not stirred
Meldunek: 07/07/2005
|
Quote:
Nie bez szans jest grupa Vinokourova. Więcej jutro...
Lista podejrzanych zawodników:
Astaná-Würth: Joseba Beloki Dorronsoro (Spa), Giampaolo Caruso (Ita), Allan Davis (Aus), David Etxebarria Alkorta (Spa), Jörg Jaksche (Ger) , Isidro Nozal Vega (Spa), Aitor Osa Eizaguirre (Spa), Unai Osa Eizaguirre (Spa), Michele Scarponi (Ita), Marcos A. Serrano Rodriguez (Spa), Angel Vicioso Arcos (Spa)
|
Do góry
|
|
|
|
#606514 - 30/06/2006 13:22
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 23/12/2003
|
No to można wszytskie wcześniejsze analizy wyrzucić do kosza, się porobiło... Upraszałoby się znawców kolarstwa o teraźniejszą analizę sytuacji
|
Do góry
|
|
|
|
#606516 - 30/06/2006 13:28
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 29/10/2004
|