Konkurs owszem z tradycjami, ale zawsze wszelkie zmiany na lepsze !!! - są
mile widziane.
Jest sporo racji w tym co thunder napisał, zresztą muszę się przyznac, że sam w początkowej wersji tabeli .... automatycznie policzyłem za UD +2
, ale właśnie thunder szybko mnie na ziemię sprowadził
Wcześniej UD [w poprzednich edycjach] był nieobowiązkowy i za pudło był karany ujemnym punktem [-1], obecnie gra UD jest bez konsekwencji czyli za pudło "0" pkt. za trafienie +1.
Jest to moim zdaniem "niesprawiedliwe", ponieważ jak wiadomo o wiele trudniej jest trafic typ po kursie min. [2,30] niż od [1.45] - jednak UD jak czytamy w regulaminie jest "nadal" typem dodatkowym jednak od zeszłej edycji grają go wszyscy, tylko w przypadku bilansu 6-1 + UD mamy 7 pkt.,a w przypadku 7-0 + UD mamy 10 pkt. czyli 3 pkt. różnicy za 1 błąd to
sporo Wiem na zmiany jest już "trochę" za późno [chociaż minął dopiero 1 tydzień] i do tej pory jak ruszała edycja nie wprowadzaliśmy zmian, ale warto się zastanowic chociażby nad tym co zasygnalizował thunder, aby rozliczac dogi tak jak typ podstawowy w tabeli tzn. podam cytowany przykład :
Schranzer 5-2 5-2 0-1
Fro_Lech 5-3 5-3 1-0
zostawiamy jak jest czy też :
Fro_Lech 5-3 5-3 1-0
Schranzer 5-3 5-3 0-1
Zmiana jest istotna w ostatecznym bilansie, lecz w tym przypadku Fro-Lech trafił trudniejszy typ, ale pomylił się "bardziej" w podstawowych typach.
W tej edycji już się nie da, ale w następnej coś z tym UD trzeba zrobic [+2pkt.], bo traktowanie go na równi z typem podstawowym się nie da - analogia do konkursu hokejowego.
ZAPRASZAM DO DYSKUSJI