Strona 9 z 11 < 1 2 ... 7 8 9 10 11 >
Opcje tematu
#697511 - 18/11/2006 07:36 Re: Walka z Piractwem
meyde9 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/02/2004
Znam osobiście jedną osobę u której naprawdę byli, co prawda nie z mojego miasta ale z Przemyśla.
I nie byli to przebierańcy, zarekwirowali komputer, ale nie było żadnego cennika tylko zabrali kompa i teraz ma czekać na wezwanie na przesłuchanie, a później sprawa w sądzie.
Doszli do tej osoby przez sieć do której należała, ściągała dość duże ilości danych.

Do góry
Bonus: Unibet
#697512 - 18/11/2006 08:00 Re: Walka z Piractwem
raiders_ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/03/2004
Quote:

To i ja zabiore zdanie w tym temacie. Dzisiaj rano widzialem jak koles z mojej ulicy mial nalocik, tylko on raczej handlowal, duzo sciagal i w ogole. Musial miec duzo tego bo od razu wyniesli go w kajdanach. Tak wiec cos w tym jest, ze chodza i sprawdzaja...

Boze .... jak koles chandlowal piratam ,bral za to kase i sie z tym nie chowal to co sie dziwisz ze ktos go po####ł i policaj poobserwowal ,na pewno sami kupili od niego jakies piraty zeby miec dowod i zlapali ziomka.
A ten teks ze duzo sciagal wsadzic mozesz sobie miedzy bajki.
Myslisz ze policja ledzi kazde IP w polsce kto ile sciaga w jakich godzinach itp.
Po pierwsze policja nie ma uprawnien zeby sledzic jakie kolwiek IP na to trzeba miec nakaz prokuratorski .
A zaden operator nie ujawni danych i Ip swoich klijentow chyba ze chce skaczyc swoja dzialalnosc na rynku istrzelic sobie samoboja .

Proste i przestancie srac w gacie .. bo to jest juz zalosne naprawde ,nawet przestalo byc juz smieszne !!!

Do góry
#697513 - 19/11/2006 16:45 Re: Walka z Piractwem
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

Meldunek: 12/08/2002
Niespodziewany wzrost sprzedaży legalnych programów komputerowych w Ostrowcu. Wszystko przez informację o policyjnych nalotach. Problem w tym, że policja do takich kontrolach nic nie wie.

- U mnie w sklepie od poniedziałku o niczym innym się nie mówi. Klienci pytają, u kogo już była kontrola, wymieniają się informacjami, ile kary można zapłacić. Dzwonią z pytaniami, co mają robić - mówi pan Przemysław, właściciel jednego z większych sklepów komputerowych w Ostrowcu.

Z informacji, które do niego dotarły, wynika, że do mieszkań wchodzi mężczyzna podający się za policjanta, w towarzystwie kogoś z organizacji zwalczającej piractwo, przeglądają zawartość komputera i jak znajdą nielegalne oprogramowanie albo muzykę, pobierają mandat. - Uczniowie wspominali mi już nawet o oficjalnym cenniku - mówi Robert Krawczyk, nauczyciel elektrotechniki w Zespole Szkół nr 3. - Za jedną nielegalną "empetrójkę" trzeba zapłacić 2 zł, system operacyjny [Windows - red.] 3500 zł, Offica 5,5 tys. zł. Wszyscy czyszczą swoje komputery, Pytają, gdzie zdobyć tanie legalne oprogramowanie - twierdzi.

Robert Pycela z salonu komputerowego Grokas: - Słyszałem o nagłych kontrolach w Ostrowcu, ale trudno mi powiedzieć, czy to plotka, czy prawda. Ja w każdym razie nikogo nie znam, u kogo by taka kontrola była.

O policyjnych nalotach nic nie wiedzą rzecznicy policji w Ostrowcu i województwie świętokrzyskim. - Nie mogę potwierdzić ani zaprzeczyć, czy to plotka, czy może oszuści podszywający się pod policjantów. Nie mieliśmy dotąd żadnego oficjalnego zgłoszenia. Nie mogę jednak wykluczyć, że na naszym terenie działa jakaś grupa funkcjonariuszy zwalczających piractwo, o której nie wiemy - mówi Sławomir Szymański, rzecznik komendanta powiatowego policji w Ostrowcu i odsyła do rzeczniczki wojewódzkiej. Ona jest bardziej sceptyczna. - Po pierwsze, używanie nielegalnego oprogramowania to przestępstwo i nie ma mowy o jakimś mandacie. Trzeba wszcząć normalne postępowanie. Po drugie, funkcjonariusze, żeby sprawdzać zawartość komputera, muszą mieć nakaz, wylegitymować się. Wątpię, żeby policja ostrowiecka o takich działaniach nie wiedziała - mówi Elżbieta Różańska-Komorowicz, rzecznik komendanta wojewódzkiego policji.

Czy możliwe, że na fali informacji o walce z komputerowym piractwem ktoś oszukuje ludzi i wyciąga pieniądze na rzekome mandaty? Szymański zaprzecza, że ostrowiecka policja poszukuje rzekomych oszustów, ale we wtorek do miejscowych mediów przesłali informację dla mieszkańców, jak postępować, gdy mają wątpliwości czy osoba, która puka do ich drzwi, nie jest oszustem. - Każdy ma prawo poprosić o okazanie legitymacji, nakazu przeszukania, w końcu zadzwonić na policję - mówi Szymański.

Jedno jest pewne - oszuści to czy nie - napędzili klientów do sklepów komputerowych. - Od poniedziałku dziennie sprzedaję więcej Windowsów niż do tej pory przez miesiąc. W poniedziałek poszło sześć, bo więcej nie miałem. Teraz idzie po 10 dziennie - mówi pan Przemysław.

- Sprzedaję 5-6 razy więcej legalnego oprogramowania niż do tej pory. Samych Windowsów 3-4 dziennie - przyznaje Pycela ze sklepu Grokas.

Do góry
#697514 - 19/11/2006 16:49 Re: Walka z Piractwem
Fro_Lech Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/06/2003
Oni będą ścigać tylko tych którzy dalej nielegalne oprogramowanie itp. puszczają dalej przy korzyściach finansowych. Normalnego zwykłego szarego 'usera' policja nie będzie niepokoić, nie mają tylu ludzi .

Do góry
#697515 - 19/11/2006 17:33 Re: Walka z Piractwem
meyde9 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/02/2004
Quote:

Oni będą ścigać tylko tych którzy dalej nielegalne oprogramowanie itp. puszczają dalej przy korzyściach finansowych. Normalnego zwykłego szarego 'usera' policja nie będzie niepokoić, nie mają tylu ludzi .

I niech tak zostanie

Do góry
#778602 - 11/12/2006 13:37 Re: Walka z Piractwem [Re: meyde9]
El Camino Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/05/2003
Wydawało się,że ta sprawa została po prostu rozdmuchana i jest już zamknięta,ale teraz nie jestem tego pewien.Dzisiejszy "Dziennik" w dodatku warszawskim donosi,że taka akcja ma miejsce.Ponoć specjalne oddziały przeczesują sieć i namierzają piratów.Policja wystąpiła nawet do jednego z operatorów z nakazem udzielenia informacji o swoich abonentach.Według gazety jest już pierwszy zatrzymany.

Do góry
#865758 - 16/01/2007 07:58 Re: Walka z Piractwem [Re: El Camino]
El Camino Offline
Pooh-Bah

Do góry
#865823 - 16/01/2007 08:42 Re: Walka z Piractwem [Re: El Camino]
Piecia Offline
podwórkowy attaché

Meldunek: 23/11/2004
Świstak siedzi i zawija ...

Do góry
#865894 - 16/01/2007 09:25 Re: Walka z Piractwem [Re: Piecia]
studzien Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/07/2004
Raczej świstak siedzi, bo zgubił dowód zakupu \:D

Do góry
#866050 - 16/01/2007 10:05 Re: Walka z Piractwem [Re: studzien]
Ozeszlol Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 10/05/2004
Originally Posted By: studzien
Raczej świstak siedzi, bo zgubił dowód zakupu \:D

Świstak siedzi bo ktoś tam miał 12 lat już nie pamietam chyba krówka

Do góry
#866785 - 16/01/2007 12:57 Re: Walka z Piractwem [Re: Ozeszlol]
El Camino Offline
Pooh-Bah

Sorry panowie,ale co Was tak rozbawiło?

Może jestem cykorem,może artykuł jest trochę przesadzony,ale na pewno coś jest na rzeczy.Być może przesadzam,ale poważnie rozważam zakup oryginalnego Windowsa.Szkoda mi kasy,ale cóż=life is brutal :).

Do góry
#867216 - 16/01/2007 14:18 Re: Walka z Piractwem [Re: El Camino]
rangiz9 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/03/2006
Originally Posted By: El Camino
Sorry panowie,ale co Was tak rozbawiło?

Może jestem cykorem,może artykuł jest trochę przesadzony,ale na pewno coś jest na rzeczy.Być może przesadzam,ale poważnie rozważam zakup oryginalnego Windowsa.Szkoda mi kasy,ale cóż=life is brutal :).

zainstaluj linuksa, jest za friko ;\)

Do góry
#867319 - 16/01/2007 14:41 Re: Walka z Piractwem [Re: rangiz9]
El Camino Offline
Pooh-Bah

Przemyślę to,ale nigdy nie miałem kontaktu z tym systemem operacyjnym.Dlatego mam masę wątpliwości i pytań-skąd to ściągnąć,czy jest łatwy w obsłudze itp.?Można gdzieś o tym więcej poczytać?
P.S.Czy jest jakaś rozsądna i darmowa alternatywa dla pakietu biurowego Microsoftu?

Do góry
#867402 - 16/01/2007 15:33 Re: Walka z Piractwem [Re: El Camino]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Ściągnąć można z neta. Najmniejszy linuks to bodajże 50 mega (DSL). A taki np. Slax wygląda i działa dużo lepiej od Windowsa (o ile w przypadku tego systemu można mówić o poprawnym działaniu \:p ).
Pakiet biurowy to oczywiście Open Office.

Do góry
#867641 - 16/01/2007 17:22 Re: Walka z Piractwem [Re: micha$]
Piecia Offline
podwórkowy attaché

Meldunek: 23/11/2004
Co do windowsa nie orginalnego , to jakiś czas temu czytałem na fachowym portalu artykuł w którym opisane było jak policja wpadał na trop piratów . Cały proceder zaczynał się od tego iż na naszym kompie o ile pozwolilismy instalowała sie aktualizacja sprawdzająca orginalność naszego systemu , poczym info wysyłane było do Microsoftu , a ten przekazywał info naszym władzom i stąd niby atakowali na "piratów" .
Co do tego artykułu w "Dzienniku" to trochę mnie rozbawiło stwierdzenie iż na komputerze operacyjnym będzie instalowany "eMule" po czym posterunkowy będzie sam niby pobierał pliki i będą wyłapywać ludzi z Polski po IP pobierających nie legalnie . To teraz mam takie głupie pytanie , aby pobierać w tym programie to według zasady trzeba samemu coś udostępnić , więc sami muszą coś mieć udostępnionego i kto będzie nie legalnie pobierał ?

Do góry
#867746 - 16/01/2007 17:44 Re: Walka z Piractwem [Re: Piecia]
rene Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 25/01/2006
Ja tam mam legalnego Windowsa i Office'a i jestem zadowolony.
Nie jest to duży wydatek, a poza tym mam aktualizacje i czuję się bezpieczny. Teraz szukam jakiegos dobrego antywira, bo Arca mi sie skończył abonament i od miesiaca nie aktualizuje. Ale to taki duży problem nie jest, bo w razie czego mogę kupić za 150 PLN, choc moim zdaniem cena jest mocno wygórowana

Ja akurat dużych wymagań nie mam, bo na informatyce nie znam się wcale. Ale programy są drogie i tu się zgadzam. Tak samo drogie są płyty CD i DVD i to jest przyczyną piractwa.
No ale tu też można kupić trochę rzeczy po niskich cenach legalnie ( dodatki do gazet, przeceny )
Tylko z nowościami jest dramat
Ceny nie na moją kieszeń

Do góry
#868289 - 16/01/2007 19:34 Re: Walka z Piractwem [Re: El Camino]
Rancorn Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 09/02/2006
Originally Posted By: El Camino
Przemyślę to,ale nigdy nie miałem kontaktu z tym systemem operacyjnym.Dlatego mam masę wątpliwości i pytań-skąd to ściągnąć,czy jest łatwy w obsłudze itp.?Można gdzieś o tym więcej poczytać?
P.S.Czy jest jakaś rozsądna i darmowa alternatywa dla pakietu biurowego Microsoftu?

Ubuntu, przyjazny linuxik \:\) Mozesz go dostac za darmo z dostawa do domu \:\)
https://shipit.ubuntu.com/
pzdr

Do góry
#899467 - 27/01/2007 10:55 Re: Walka z Piractwem [Re: Rancorn]
jpl Offline
a.k.a. "Klajd Frog"

Meldunek: 29/07/2005
http://wiadomosci.onet.pl/1473881,11,item.html

..."Czym innym natomiast - udostępnianie plików, by inni mogli je ściągać. Ten ostatni czyn jest rzeczywiście karalny. W przypadku, gdy osoba czerpie z tego dochód - grozi jej nawet 5 lat więzienia.

Osobom, które wyłącznie ściągają utwory z sieci, może natomiast grozić odpowiedzialność cywilna. Twórca ma prawo zażądać nawet trzykrotności wynagrodzenia. Jednak nawet jeśli przyjmiemy, że osobom ściągającym muzykę z sieci grozi odpowiedzialność cywilna, to jest ona iluzoryczna, ponieważ policja nie może się zajmować łamaniem praw autorskich, o ile nie są one przestępstwem..."

Do góry
#940648 - 08/02/2007 07:55 Re: Walka z Piractwem [Re: jpl]
Kameleon Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 31/01/2003
Właśnie mnie matka obudziła \:o , że do jej koleżanki mieszkania rano policja wpadła i zabrała syna z kompem na posterunek Niby prokurator był potrzebny i to ma być jakaś szybka sprawa \:p

Do góry
#940894 - 08/02/2007 10:53 Re: Walka z Piractwem [Re: Kameleon]
alfa Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/05/2005
zdaj relacje jak sie sprawa potoczla, chyba ze juz zrobileles format c: ;\) i przez najlizszy miesiac bedziesz off

Do góry
Strona 9 z 11 < 1 2 ... 7 8 9 10 11 >

Moderator:  Biszop, rafal08