Witaj Sznikers
Widzę,że jesteś gorącym zwolennikiem rynku Forex i chwała Ci za to bo to według mnie jest również cholernie trudny rynek.
A że nie jest to kura co znosi złote jaja postaram sie udowodnić.
Twierdzisz,że w okresie od 3 do 19 września nie robiąc żadnych ruchów można było wyciągnąc 600 pipsów i oczywiście nie mam zamiaru tego podważać bo tak było w rzeczywistości.Zarobek jaki można było mieć zależy już wyłącznie od wkładu.Dla osiągnięcia 6000$ jaki podałeś,które można było osiągnąc, potrzeba jednak 100000E co przy zastosowaniu dźwigni 1/20 daje zapłacony depozyt w wysokości mniej więcej 5000$.
Czyli Twoja przykladowa inwestycja to ok.20000zł
Co można było zrobić z ta kwotą w tym samym czasie w naszym kraju na rynku futures.
Podobnie jak Ty przedstawie ruchy,ale FW20U3
01.09. - 77 punktow
02.09. - 55 punktów
03.09. - 62 punkty
04.09. - 53 punkty
05.09. - 59 punktów
08.09. - 77 punktów
09.09. - 82 punkty
10.09. - 54 punkty
11.09. - 53 punkty
12.09. - 54 punkty
15.09. - 29 punktow
16.09. - 55 punktów
17.09. - 59 punktów
18.09. - 20 punktów
19.09. - 25 punktow
Otwierając i zamykając pozycje w te same dni co Ty zastosowałeś na Forex czyli 3 i 19 wrzesień wychodzi nam zysk w postaci 231 punktów.
03. września - 1760 punktów
19. września - 1529 punktow.
Dysponując taką samą kwotą jak Ty w Twoim przykladzie czyli ok.20000zl możemy otworzyć 13,3 kontraktu(licząc depozyt zabezpieczający w wys. tylko 1500zł)
Otwierając pozycję 3 i zamykając 19 września uzyskujemy nastepujący hipotetyczny zysk :
13,3 * 231 * 10 =30723zł czyli prawie 7700$.
Mało tego, inwestując przez krotszy okres niz Ty od 2 do 15 września uzyskujemy jeszcze lepszy wynik:
13,3 * 261 * 10 =34713zł czyli 8678$ co daje w krótszym czasie inwestycji osiągnąć zysk o ponad 2600$ większy od Twojego.
Oczywiście obydwoje wiemy,że jest to tylko zysk papierowy ale zdecydowanie większy zostal osiągnięty na naszym rodzimym rynku.
Następna sprawa.Twierdzisz,ze jeden dobry ruch pokryje straty trzech poprzednich.A czy ja mowiłem że tak nie jest.Jeden dobry ruch może pokryć straty nawet dziesięciu czy pięćdziesięciu błędnych decyzji.Zależy to wyłącznie od stosunku średniego zysku i straty do procentu udanych transakcji.Szkoda jednak,że niektorzy zapominają,że działa to równiez w odwrotną stronę.
I nadal twierdzę że tekst toro "...jeśli przewidzi się 1/4 tych ruchów wynik jest oczywisty 1% zysku dziennie..." jest pozbawiony logiki i zdrowego rozsądku.
A w Twoim przykladzie wyszło Ci to perfekcyjnie.Kupujemy, sprzedajemy,ustawiamy stopy.Szkoda tylko,że na podstawie danych historycznych.Wtedy rzeczywiście doskonale widać momenty wejścia/wyjścia.Jednak w rzeczywistości wygląda to o wiele trudniej tym bardziej jak gra sie za realne pieniądze.Skąd wiesz czy w tamtym momencie ustawiłbyś stop w tym a w tym miejscu i po trzech nieudanych transakcjach miałbyś odwagę na czwarte podejście.Jaką masz pewnośc,że Twój system inwestycyjny przy czwartm podejściu Cie nie zawiedzie.
Dlatego nadal będę twierdził,że nie ma oczywistego 1% zysku dziennie przy 25% skuteczności ani nawet przy 75%.Jest to dla mnie jak już mówiłem totalna bzdura.
I jeszcze jedna sprawa.Gra na walutach czy futrach jest grą o sumie zerowej.Więc aby jeden osobnik zyskał, drugi musi stracić.Chyba o tym zapominacie Panowie.
Ani Forex ani FW20 nie jest maszynką do zarabiania pieniędzy.
A już na pewno nie dla takich leszczy jak my.
I jeszcze jedno na koniec.
Zrobiłem wpis w tym temacie tylko i wyłacznie dlatego aby ostrzec użytkowników tego forum przed przekrętami jakie są ostatnio modne.
Kiedyś był p.Grobelny ze swoim bankiem BKO, a teraz sa inne bardziej wyrafinowane sposoby.
Np. na stronie
http://inwestgold.webpark.pl/ (jakoś swojsko brzmiąca nazwa "inwestgold") gwarantują 5-14% co dziesięć dni,oczywiście jest tam też notka o wyłączeniu odpowiedzialności.
Ci
http://republika.pl/inwestment/inwestycje.html też nieźle wyplacają 3-7% tygodniowo.
Tylko ciekawe po co zbierają po 10$?Czy nie lepiej gdyby wzieli sześciocyfrowy kredyt? Wtedy mieliby dopiero kasy na inwestycje.I jaki szybki zwrot kapitału.Tak, tylko że bankowi muszą niestety zwrócić.
A w końcu ja mam to wszystko w dupie.
Głupich nie sieją.Jeśli ktoś chce niech inwestuje.
Co mnie to właściwie obchodzi?
Żałuję,że w ogóle się tu wpisałem.Naprawdę nie warto.
pozdrawiam życząc wielu zer przy $
dardaw