Strona 4 z 14 < 1 2 3 4 5 6 ... 13 14 >
Opcje tematu
#743790 - 26/11/2006 14:46 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
tomo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/12/2004
Dokładnie tak!

Mam kumpla, który twierdzi(ł), że p*k to bajka.

Tymczasem dokładnie ta sama osoba chciała dzisiaj zagrać mecz Groclin - Pogoń na gospodarzy.
Gdy napisałem mu, że kurs na takie zdarzenie wynosi @1.25 to powiedział cyt. "niech się w dupę pocałują".

Komentarz zbędny...

Do góry
Bonus: Unibet
#743791 - 26/11/2006 15:16 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
dardaw Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 14/03/2003
Quote:

nie każdemu to przynosi zyski, bo nie każdy umie szacować prawdopodobieństwo.

Np
Gremio-Flamengo 1.50-3.60-5.50

Gracz A doskonały typer oszacował szanse w tym meczu na 54-16-30 (za betdevil),widzi tutaj duże szanse na dwojke,traktuje kurs 5,50 jako przeszacowany i gra na gosci.P*k jest wyraxnie wieksze od jednego.

Gracz B nie umie dobrze szacowac, wyszło mu w tym meczu 65-20-15 ,unika grania na gosci bo uważa że gospodarzom to i sciany pomagaja, jednak poniewaz to przedostatnia kolejka a goscie walczą o puchary postanowił równiez zagrac na dwójke.Gdzieś ma to ze w jego przypadku p*k<1

Mecz konczy się rezultatem 1:3 (g.19.00) i tym oto sposobem obaj gracze sa zarobieni ,dziwnym trafem równiez ten który nie umie szacowac.

Do góry
#743792 - 26/11/2006 15:26 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
tomo Offline
Carpal Tunnel

Kolego czy Ty w ogóle wiesz co znaczą pojęcia 'duża próba' i 'prawo wielkich liczb'...?

Do góry
#743793 - 26/11/2006 15:37 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
maycj Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 06/08/2002
wyraźnie nie rozumiesz pojęcia 'dlugookresowy'.

Do góry
#743794 - 26/11/2006 15:59 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
dardaw Offline
Pooh-Bah

Quote:

Kolego czy Ty w ogóle wiesz co znaczą pojęcia 'duża próba' i 'prawo wielkich liczb'...?

Haha, nie wiem i lata mi to

Mało tego, do szczęscia nie jest mi to potrzebne !!!

Quote:

maycj -to był tylko pojedyńczy przykład, hipotetyczny gracz B nie umiejący szacowac może przeciez oddac i tysiąc tych niby źle oszacowanych typów , i byc do przodu.

Do góry
#743795 - 26/11/2006 16:12 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
maycj Offline
Pooh-Bah

Quote:

Quote:

maycj -to był tylko pojedyńczy przykład, hipotetyczny gracz B nie umiejący szacowac może przeciez oddac i tysiąc tych niby źle oszacowanych typów , i byc do przodu.

w Totolotka też by mógl wygrać... ale to by wynikalo tylko ze szczęścia, a nie z jakichkolwiek umiejętności szacowania prawdopodobieństwa. zdecydowanie bardziej prawdopodobne jest to że by zbankrutowal.

Do góry
#743796 - 26/11/2006 19:51 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
strateg1 Offline
member

Meldunek: 10/07/2005
==> W I T A M==>

maycj napisał:

caly wlaśnie problem z oszacowaniem prawdopodobieństwa. nie dam glowy że prawdopodobieństwo które oszacuje dla jakieogś meczu będzie zbliżone do rzeczywistego ( a to jest potrzebne żeby móc efektywnie wykorzystać wzór p*k>1)
-----------------
każdy w jakiś sposób ocenia czy ten kurs na to zdarzenie jest warte zagrania, czyli podświadomie szacuje czy mu to sie bedzie oplacalo zagrać czy nie.
-----------
tomo..
Mam kumpla, który twierdzi(ł), że p*k to bajka.<--TAK to Jest Bajka !

Tymczasem dokładnie ta sama osoba chciała dzisiaj zagrać mecz Groclin - Pogoń na gospodarzy.
Gdy napisałem mu, że kurs na takie zdarzenie wynosi @1.25 to powiedział cyt. "niech się w dupę pocałują".

Komentarz zbędny...
----------------------------

No to mamy jak zwykle nowe tomy p*k>1 tylko po co to komu potrzebne ?

Jeżeli faktycznie ktoś z tego forum bazuje na szacowaniu prawdopodobieństwa wg. p*k>1 to niech się podzieli swoimi wybranymi typami wg. tych obliczeń.
Na które typy warto a na które nie warto grać itd.
Wszyscy w mig to ,załapią. Będzie to żywy przykład korzystania z dobrodziejstw p*k>1.

=> Ponawiam zaproszenie dardawa -> wie o czym pisze.

maycj z całym szacunkiem ale przedstawione przeze mnie tabelka kursowa to coś lepszego od wytartego wzoru p*k>1
Tu dopiero jest kopalnia diamentów ale nie wszyscy gracze-typerzy są zdolni coś z niej ukopać. W tym sęk, że powracacie do G.... wartego wzoru p*k>1
i szacujecie swoje typy wg. swoich założeń (przeważnie o mniejszej zasobności i skuteczności) Licząc,że przechytrzycie Buka !
Buk ma zawsze nad graczem przewagę ! Kursy to jego specjalność !
Prawdopodobieństwo zawsze jest jednakowe. Jeżeli ktoś potrafi ,wyczytać,
ciut więcej jak jest napisane to jest - lepszy.
Teoria a praktyka nawet 5-cio letnia to jeszcze nie wszystko, trzeba coś więcej ! Oczywiście warto o tym rozmawiać ale bez ,zaślepienia,
Szlaków po złote runo jest wiele trzeba umieć z nich korzystać. Pozdrawiam. strateg1

Do góry
#743797 - 26/11/2006 20:37 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
maycj Offline
Pooh-Bah

Quote:

Jeżeli faktycznie ktoś z tego forum bazuje na szacowaniu prawdopodobieństwa wg. p*k>1 to niech się podzieli swoimi wybranymi typami wg. tych obliczeń.
Na które typy warto a na które nie warto grać itd.
Wszyscy w mig to ,załapią. Będzie to żywy przykład korzystania z dobrodziejstw p*k>1.

ok, spróbuje w najbardziej łopatologiczny sposób przedstawić korzystanie (podświadome) z tego wzoru na podstawie tylko jednego typu, tak żebyś nawet ty mógl to zrozumieć...

Bierzemy przykladowy interesujący cie mecz:
GROCLIN DYSKOBOLIA vs. POGON SZCZECIN 28/11 18:30
powiedzmy że interesuje nas typ na gospodarzy
średni kurs wynosi okolo 1,23.

czy jeśli twój ulubiony buk wystawil by kurs na Groclin w wysokości 1,05 to czy obstawilbyś ten zaklad???
przypuszczam że nie.
czy natmiast jeśli twój ulubiony buk wystawil kurs na ten sam Groclin w wysokości 1,60 to czy zagralbyś ten zaklad???
przypuszczam że tak. (jeśli nie, to niepowinieneś sie zajmować bukmacherstwem)

i teraz jeśli udalo mi sie przewidzieć twoją odpowiedź na te dwa pytania to znaczy, że gdzieś między 1,05 a 1,60 jest graniczny kurs na to zdarzenie poniżej którego już niebylbyś chętny je zagrać. a to znaczy wlaśnie wbrew wlasnej woli skorzystaleś z dobrodziejstw magicznego wzoru p*k, gdzie p w twoim przypadku jest odwrotnością twojego kursu granicznego.

pozdr

Do góry
#743798 - 26/11/2006 21:25 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
aha Offline
enthusiast

Meldunek: 02/05/2006
A ile wynosilo p w tamtym sezonie w poszczegolnych meczach Juventusu i Arki Gdynia?

Do góry
#743799 - 26/11/2006 21:32 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
donic Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 11/10/2002
Powinno sie blokowac kazde tematy o pk... To juz bylo setki razy panowie. I jedni i drudzy maja racje. Amen.

Do góry
#743800 - 26/11/2006 22:01 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
maycj Offline
Pooh-Bah

że niby jaką 'racje' mają ci drudzy??

Do góry
#743801 - 26/11/2006 22:38 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
Maciek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/06/2001
Quote:

Powinno sie blokowac kazde tematy o pk... To juz bylo setki razy panowie. I jedni i drudzy maja racje. Amen.

Popieram.

Do góry
#743802 - 27/11/2006 03:31 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
dardaw Offline
Pooh-Bah

maycj - podajesz przyklad Groclinu i kursu 1,23 czy tez 1,05 czyli jakies skrajnie smieszne kursy

Bądźmy powazni i pojdzmy troszke wyzej.
Weźmy np sobotni mecz ktory grałem :
Sport 2 x 3 Portuguesa
Kursy na gosci w tym meczu wynosiły od 3,00 do 5,00
Mój buk wycenił to zdarzenie niestety tylko na 3,0 wiec sporo wiecej ponizej sredniej niz wspomniany przez Ciebie Groclin.
I co teraz ? Mam tego nie grac bo w moim buku pk<1?
W d... mam wtedy jakies pk i mając odpowiednie informacje biorę ten kurs z pocalowaniem w rękę bo przewidując że będzie dwojka zadowala mnie to co jest.

Jedyne sluszne zastosowanie S*SK>1 ma tylko wtedy gdy jako S przyjmiemy nasza skutecznośc a jako SK średni trafiony kurs.W tym przypadku wzór sie sprawdza ale i tak tylko wtedy gdy gramy płaska stawką.
Prawda jest taka ze przy odpowiednio wysokim kursie i skutecznosci bedziesz do przodu , gdy bedzie inaczej to chocbys nie wiem jak wycenial dany mecz to i tak bedziesz w plecy.

Weźmy przyklad tomo ze strony na której typuje.
Faktem jest ze typy ma dobre to znaczy takie które wchodzą w wysokim procencie przy odpowiednio duzym kursie czyli spełnia wzór S*SK>1 ale cóz widzimy przy głębszym przyjrzeniu sie jego gry.
Stawkowanie tych meczy czyli niejako szacowanie prawdopodobienstwa wejścia danego zdarzenia dało mu zysku 98,69 j i 19,43% yieldu.Wynik bardzo ładny.
Ale spójrzmy dalej, sprawdźmy jak to bedzie wyglądac gdy zrezygnujemy z szacowania szans na wejscie danego zdarzenia.Policzmy wszystko jakby to wygladało gdyby tomo grał plaską stawką czyli olal swoje szacowanie.
Wynik jego to 27,69% yield i to chyba wystarczy jako komentarz.
Tomo podaje kursy z kilku dosc popularnych buków, wydaje mu sie iż gra tam gdzie p*k>1 a to guzik prawda bo kupuje towar tam gdzie jest to bardziej oplacalne.Przeciez to normalne że nie kupuje sie lodowki za 1200 w Media skoro takie same są w innym markecie po 1000zł.

Dlatego gracz X grający te same wszytskie zdarzenia co tomo ale tylko w jednym buku równiez zarobi mimo iz nie spelni tego wzoru.
ZArobi po prostu odpowiednio mniej.
Przykładowy tomo-bis grajacy te same typy tylko w buku gdzie kursy są zawsze mniejsze nawet np az o 20% będzie równiez na plusie.
Tomo bedzie miec 27,69% yieldu zas tomo-bis grający u buka który slabo placi równiez osiagnie zysk mimo iz NIGDY jego typ nie osiagnał przeceniomego przez niektórych p*k>1

Do góry
#743803 - 27/11/2006 05:45 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
jahu Offline
old hand

Meldunek: 21/02/2001
Dordaw głupocisz aż głowa boli.

Do góry
#743804 - 27/11/2006 07:33 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
Maks_Kolanko Offline
journeyman

Meldunek: 14/11/2006
Widzę, że dyskusja nam się pięknie rozwija z korzyścią dla społeczności typerów tego forum.

Mnie osobiście bardzo zadowalają wyjaśnienia userów Tomo, Jahu, Maycj, Veride . Wszyscy. którzy w tym temacie wypowiadają się w sposób konstruktywny bardzo pomagają początkującym, takim jak ja. Wielkie dla Was.

Quote:

Nie ma żadnego systemu pk ,to całe pk to nienormalny wymysł ,gdyby to przynosiło zyski każdy by tak grał.

Maciek i Donic witam Was pieknie w naszym temacie. Skoro już tutaj zajrzeliście, to może zechcielibyście się podzielić swoimi doświadczeniami. W jaki sposób Ty ustalasz, czy dany typ warto zagrać?
Sądząc z daty rejestracji, obaj jesteście bardzo doświadczonymi typerami i z pewnością macie w tym temacie swoje zdania i swoje sposoby.
Twierdzisz, że szacowanie p*k, to zły sposób. To może zechciałbyś opisać, jak według Ciebie można to zrobić lepiej. Będziemy wdzięczni za taki udział w dyskusji.

To, że ktoś tu zajrzy i wpisze, że pk to nienormalny wymysł, nie podając własnego pomysłu na znajdownaie "dobrych typów" robi tylko mętlik w głowie komuś, kto dopiero układa sobie koncepcję gry. Czy o to Wam chodzi, panowie?

Do góry
#743805 - 27/11/2006 07:42 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
Maks_Kolanko Offline
journeyman

Dardaw , wydaje mnie się, że Ty wg własnego sposobu szacujesz właśnie to co inni nazwali "p*k". Oczywiście nie używasz tego wzoru, ale oszacowałeś (przynajmniej intuicyjnie), że szanse trafienia tego underdoga są wystarczająco duże (np. przewidywana motywacja przyjezdnych), by zaryzykować zagranie typu po oferowanym kursie.

No bo przecież nie wydajesz kasy na obstawianie wszystkich underdogów po wysokich kursach?

Gratuluję trafionego typu i powodzenia.

Do góry
#743806 - 27/11/2006 08:01 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
moonlight Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 12/10/2005
Rozmowa traci sens, bo nie każdy zna się na matematyce i nie rozumie podstawowych jej zasad. Myślę, że raczej nikt się nie skusi na podawanie swoich obliczeń dotyczących prawdopodobieństwa, bo jest to dość pracochłonnne, a po co umieszczać wynik swojej ciężkiej pracy , by zaraz ktoś , już pal licho , że skorzystał - ale głupio komentował.
Każdy gra jak uważa i efekty widać po stanie konta.

Do góry
#743807 - 27/11/2006 08:33 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
Maks_Kolanko Offline
journeyman

Zgadza się, ale mnie nie chodzi o bliczenia, czy korzystanie z czyichś typów. Moim zdaniem cały smaczek typowania polega na tym, żeby samemu umieć to dobrze robić.
Od niedawna tutaj jestem, zacząłem więc od letkurki archiwum. Podczas czytania zauważyłem, że userzy często posługują się terminem "p*k". A że odniosłem wrażenie, że sporo osób interpretuje ten "wzór" indywidualnie, stąd pomysł, żeby zainicjować taką dyskusję.

Dzięki niej mam już jakieś wyobrażenie o przynajmniej niektórych aspektach szacowania wartościowości typów, a takich osób, jak ja jest pewnie więcej.

Uważam, że to nikomu nie przyniesie straty finasowej, jeżeli napisze na forum w jaki sposób szacuje, czy dany typ warto zagrać po takim to a takim kursie.

Ktoś juz wspomniał, że na ten temat wszystko zostało napisane. Pewnie tak, ale wiele z tego, co napisano to były obliczneia, wzory, idee, które lepiej lub gorzej sprawdziły się w praktyce.
Każdy logicznie działający człowiek dokonuje co jakiś czas ewaluacji swoich działań. Traktujmy więc ten temat, również jako okazję do ewaluacji wcześniej opisanych idei.

Zgadzam się, że trudno oczekiwać, ża ktoś wspaniałomyślnie udostępni swoje, czasem wieloletnie obliczenia (licząc się z tym, że zaraz znajdzie się ktoś kto to wykpi). Nawet czegoś takiego nie śmiem oczekiwać, ale porad - czemu nie.

Pozdro.

Do góry
#743808 - 27/11/2006 10:26 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
maycj Offline
Pooh-Bah

Quote:

maycj - podajesz przyklad Groclinu i kursu 1,23 czy tez 1,05 czyli jakies skrajnie smieszne kursy

kurs 1,23 jest prawdziwy - sprawdz sobie w pierwszym lepszym buku.
a 1,05 i 1,60 przytoczylem tylko dla przykladu, ale jak udalo mi sie wnieść troche rozrywki do tematu to sie bardzo ciesze

Quote:

Mój buk wycenił to zdarzenie niestety tylko na 3,0 wiec sporo wiecej ponizej sredniej niz wspomniany przez Ciebie Groclin.
I co teraz ? Mam tego nie grac bo w moim buku pk<1?
W d... mam wtedy jakies pk i mając odpowiednie informacje biorę ten kurs z pocalowaniem w rękę bo przewidując że będzie dwojka zadowala mnie to co jest.

Quote:

Przeciez to normalne że nie kupuje sie lodowki za 1200 w Media skoro takie same są w innym markecie po 1000zł.

sam sobie przeczysz - wiekszość graczy szuka lepszej ceny, ale skoro ty bierzesz kurs pierwszy z brzegu "z pocalowaniem w rękę" to tylko świadczy o poziome twojej gry.

reszty już nie chce mi sie komentować, bo to tylko sam belkot.

Do góry
#743809 - 27/11/2006 10:30 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
tomo Offline
Carpal Tunnel

dardaw pleciesz takie bzdury, że ręce opadają...

Patrzysz z bardzo wąskiej perspektywy, wszystko podkładasz pod jeden zakład, a bukmacherka nie to nie sprint, bukmacherka to maraton.

Możesz zagrać 1 mecz z p*k<1, możesz zagrać drugi taki sam, możesz zagrać jeszcze tak 5-ty, 10-ty i 18-ty.
I możesz być na plus bo jak ktoś już wcześniej napisał i w totka można wygrać... tyle, że nie zawdzięcza się tego umiejętnościom ale zwykłemu szczęściu.

A powracając do przytoczonego przez Ciebie przykładu Sport 2 x 3 Portuguesa to choć nie zdajesz sobie z tego kompletnie sprawy to mając pewne informacje i wiedze na temat danego zespołu/ligi podświadomie uznałeś, że kurs na gospodarzy jest wart świeczki i dlatego zagrałeś to zdarzenie.
I choć kompletnie się nad tym nie zastanawiałeś to właśnie w Twoim odczuciu był to zakład o p*k>1.

A co do zanalizowania moich typów na Pewniaku to ktoś grając je u innych buków i po mniejszych kursach także ma prawo wyjść na plus, bo u tych buków te typy także był p*k>1, z taką jednak różnicą że (przy założeniu że i moje i jego p*k>1) moje p*k jest WIĘKSZE (>) od p*k danego klienta i dlatego mój zysk jest będzie większy od jego zysku.

Do góry
Strona 4 z 14 < 1 2 3 4 5 6 ... 13 14 >