#743770 - 24/11/2006 22:13
Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
|
journeyman
Meldunek: 14/11/2006
|
Quote:
prosta sprawa: p - prawdopodobieństwo, k - kurs
prawdopodobieństwo sie SZACUJE, nie da sie go dokladnie obliczyć! przypuszczam że wiekszość graczy szacuje p "na oko". można spróbować zbudować jakiś model który by szacowal p, ale to jest dużo roboty - trzeba by umiejętnie dobrać czynniki które mają wplyw na p. to tyle! nie wiem co jeszcze można napisać...
Czyli szacujesz prawdopodobieństwo: kierując się sumą nieuświadomionych doświadczeń (czyli intuicją), "na oko", czy wspomagasz to jednak jakimiś obliczeniami?
Sorki, że się tak uczepiłem, ale bardzo mnie to interesuje. Napisz o tym tyle, ile możesz bez zdradzania sekretów. Pozdro.
|
Do góry
|
|
|
|
#743771 - 24/11/2006 22:18
|
journeyman
|
Quote:
Zastanawiam się czy czy dałoby radę napisac taki programik w formie aplikacji, ewentualnie arkusza Excel, który błyskawicznie pozwalałby nam obliczyć co według nas jest value betem. O co konkretnie chodzi. Najpierw program pobierałby listę kursową - ofertę - na dany dzień np. ze strony Expekta - przy czym kursy byłyby tymczasowo ukryte tak żeby nie sugerować sie nimi szacując prawdopodobieństwo. Potem moglibyśmy sobie wybrać dyscyplinę, która nas interesuje np. siatkówka - nastepnym krokiem byłoby wprowadzenie swoich danych dotyczących prawdopodobieństwa - potem program mnożyłby prawdopodobieństwo * kurs i na koniec zostawiałby te zdarzenia gdzie p*k>1 - ciekawa opcja - jak ktoś ma mozliwosc zrobienia takiego czegoś to niech spróbuje - ja pokombinuje w Excelu
Interesujące , mam na uwadze pewną młodą i ambitną osobę, którą postaram się zarazić tym pomysłem. Z tego co wiem, bukmacherką się nie para, ale może to i lepiej bo spojrzy na problem bez emocji. Z tego co wiem, to pisze programiki w Delphi.
|
Do góry
|
|
|
|
#743772 - 24/11/2006 22:29
|
Pooh-Bah
Meldunek: 06/08/2002
|
najczęsciej "na oko"/intuicją/doświadczeniem - jakiś mix tych trzech. myśle o tym żeby zbudować jakiś model do szacowania p, ale powoli mi to idzie - troche mam problem ze sprowadzeniem niektórych elementów które mają wplyw na p do postaci liczbowej i z "polączeniem" wszystkich elementów. oczywiście można sie poslugiwać wynikiem modeli opracowanych przez innych (na przyklad takich jak podal jones), ale ja wole dla swojej satysfakcji sam zbudować taki model wtedy ewentualnie jeśli by coś szlo nie tak, to móglbym coś pozmieniać/dopasować - a grając na podstawie cudzych modeli, nie masz takiej możliwości. nawet jeśli teraz model jest dochodowy to nie ma gwarancji, że tak będzie zawsze.
|
Do góry
|
|
|
|
#743774 - 24/11/2006 22:33
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 26/10/2002
|
Quote:
z tym wyliczaniem kursów to od wielu miesięcy czytam na tym forum jakąś nieprawdę... ale nie wiem czy próbować choćby wyjaśniać... może nie warto...
Veride , myslę że warto. Bardzo chciałbym, poznać TWoje zdanie w tej kwestii. Proszę.
no tak, odpowiadam bo jestem dobrze wychowany... otóż tajemnicza rzecz "kurs"... skąd się bierze, do czego służy i jak działa? jeśli odpowiecie na te pytania to zrozumiecie wszystko... powszechnie się uważa, że kurs określony jest przez szansę (prawdopodobieństwo) wystąpienia danego wyniku... alto to nie wszystko pomiędzy weartością prawdopodobieństwa a kursem jest jeszcze co najmniej jeden wskaźnik: miernik przewidywanego zainteresowania danym typem przez graczy... w meczu prawdopodobieństwo może wynosić załóżmy po równo 2,00 na tenisistę 1 i 2,00 na tenisistę 2, ale bukmacherzy wiedzą, że z "jakiś względów" ludzie preferują (uważają za pewniejszego itp.) tenisistę 1 to muszą przesunąć kursy w kierunku tenisisty 1 (1,80 - 2.20) i jeszcze od tego odliczyć marżę... pomyślcie o tym... bukmacherzy próbują tak ustawić linie i kursy żeby w każdym z możliwych rozwiązań zarobić, dlatego muszą wziąć pod uwagę preferencje graczy (jest to oczywiście przewidywane i mogą się tutaj wkradać pomyłki)... dlatego na Juventus obecnie są takie słabe kursy bo "właściwe kursy" są pomniejszone o "efekt zainteresowania graczy"...
|
Do góry
|
|
|
|
#743775 - 24/11/2006 22:34
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 20/08/2004
|
Quote:
Quote:
Zastanawiam się czy czy dałoby radę napisac taki programik w formie aplikacji, ewentualnie arkusza Excel, który błyskawicznie pozwalałby nam obliczyć co według nas jest value betem. O co konkretnie chodzi. Najpierw program pobierałby listę kursową - ofertę - na dany dzień np. ze strony Expekta - przy czym kursy byłyby tymczasowo ukryte tak żeby nie sugerować sie nimi szacując prawdopodobieństwo. Potem moglibyśmy sobie wybrać dyscyplinę, która nas interesuje np. siatkówka - nastepnym krokiem byłoby wprowadzenie swoich danych dotyczących prawdopodobieństwa - potem program mnożyłby prawdopodobieństwo * kurs i na koniec zostawiałby te zdarzenia gdzie p*k>1 - ciekawa opcja - jak ktoś ma mozliwosc zrobienia takiego czegoś to niech spróbuje - ja pokombinuje w Excelu
Interesujące , mam na uwadze pewną młodą i ambitną osobę, którą postaram się zarazić tym pomysłem. Z tego co wiem, bukmacherką się nie para, ale może to i lepiej bo spojrzy na problem bez emocji. Z tego co wiem, to pisze programiki w Delphi.
Nie wiem czy chodzi wam dokladnie o to jak jest na tej stronie? http://www.goonersguide.com/forum-frame.htm
Kilkakrotnie juz widzialem te arkusze.Podawane sa na tej stronce co tydzien. Z tego co pamietam to autor pisal,ze to tylko matematyczne wyliczenia bez pozamatematycznych skladnikow czyli:sklady,pogoda,kontuzje,itp,itd... Mam nadzieje,ze komus sie przyda.
|
Do góry
|
|
|
|
#743777 - 24/11/2006 22:57
|
journeyman
|
Jones , dziękujemy za wartościowy link.
Tobie Maycj też wielkie dzięki, że nie odmówiłeś i napisałeś, jak na dzień dzisiejszy sobie radzisz z "p*K".
veride , tak przeczuwałem, że nie odmówisz i miałem rację. W tym temacie, jako pierwszy zwracasz uwage na bardzo ważny aspekt związku kursów z preferencjami graczy. Bukmacherzy zaniżają kursy na zawodników (zespoły) bardziej popularnych wiedząc, że i tak ludziska na nich zagrają. Jak w tej sytuacji Ty odróżniasz typy dobre, które warto zagrać od tych nie wartych ryzyka.
Taka moja dygresja, na temat kursów sztucznie zaniżanych przez buków. We środę wstałem z "genialnym pomysłem": A może by tak przywalić za 1000 złociszów na wygraną Barcelony w Sofii. Szybko policzyłem, że za dwie godziny zarobiłbym około 150zł. Ale po chwili, przysżła refleksja, że pewnie nie tylko ja jestem taki genialny. Przecież to niemożliwe, bo gdyby wszyscy zagrali w ten sposób.... . No a wieczorem trochę żałowałem, moja intuicja mnie tym razem zawiodła.
A więc jak Ty odróżniasz typy dobre od złych? Czym się kierujesz podejmując decyzję co grać?
|
Do góry
|
|
|
|
#743778 - 24/11/2006 23:06
|
addict
Meldunek: 14/02/2006
|
konstruktor1 --> o cos takiego własnie chodzi  )) - swietna opcja. Dodatkowo tutaj program wynajduje najwyzsze kursy na kazde zdarzenie - mysle ze moznaby bylo cos takiego zrobić dla wszystkich znanych polskojezycznych bukmacherów  . Ale wlasnie o coś takiego mi chodzi - zeby ukryc kursy i skupić sie tylko na ofercie - nastepnie intuicyjnie i bazując na statystykach oszacowac prawdopodobieństwa. Na koncu program sam podswietliłby na zielono valuebety - oczywiscie nie musimy grac kazdego valuebeta - mozna wprowadzić dodatkowe restrykcje, dodatkowe kryteria wyswietlania ale to juz sprawa scisle indywidualna  . maycj --> tez wlasnie mysle cały czas o Excelu  . Oferta moze sie aktualizowac sama poprzez opcje Kwerendy Sieci WEB - tylko problem bylby z segregowaniem tego - fajnie by bylo gdyby to bylo tak przejrzyste jak w tym linku, który podal konstruktor1. Maks_Kolanko --> kombinuj kombinuj bo naprawde warto taki programik zrobić  .
|
Do góry
|
|
|
|
#743779 - 25/11/2006 00:53
|
Pooh-Bah
|
Quote:
A więc jak Ty odróżniasz typy dobre od złych? Czym się kierujesz podejmując decyzję co grać?
to już chyba bylo wałkowane sto razy: dobry typ jest gdy p*k>1 zly typ gdy p*k<1
prawdopodobieństwo jest oczywiście szacowane - znaczy to tyle że może one wedlug różnych osob mieć inną wartość, czyli wedlug jednej osoby może coś być dobrym typem, a wedlug drugiej nie!
|
Do góry
|
|
|
|
#743781 - 25/11/2006 10:57
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/10/2001
|
A co w przypadku gdy np. kurs na gospodarze, faworyta, wynosi 1,4, jedna osoba szacuje prawdopodobieństwo zdarzenia na 72% i według niej zakład jest troszkę powyżej opłacalności, bo 1,4*0,72=1,008, a druga osoba tego nie gra, uważa za za nieopłacalne, bo szacuje tylko 71% na zwycięstwo gospodarza 1,4*0,71=0,994.. ???
To tylko takie teoretyczne pytanie, ponieważ wiele razy się spotkałem na forum z ocenami typu "powinieneś to grać", kiedy np. zycięstwo gościa po kursie np. 7,75 szacuję na 15%.. Przecież to nie wejdzie, a ja wywalę pieniądze w błoto..
Chyba, że robicie to tylko po to, by po puszczeniu 100 takich kuponów wpadło Wam zakładane 15%.. Wtedy bylibyśmy na jakieś +16% od całości..
Miało by to chyba większy sens, gdyby chodziło o zdarenia dwudrogowe.. Ale kiedy dochodzi jeszcze remis..?
Pozdrawiam, Łukasz.
|
Do góry
|
|
|
|
#743783 - 25/11/2006 14:00
|
Pooh-Bah
|
Quote:
Miało by to chyba większy sens, gdyby chodziło o zdarenia dwudrogowe.. Ale kiedy dochodzi jeszcze remis..?
a co za różnica czy jest zdarzenie 2-drogowe czy 15-drogowe??
jeśli p*k>1 i te oszacowane pdpdbieństwo jest w miare zbliżone do prawdziwego to będziesz do przodu w dlugim terminie!
tylko wlaśnie w tym sęk że każda osoba ma inny sposób szasowania pdpdobieństw więc wedlug różnych osób różne typy będą warte grania 
PS. jeszcze dodam, że podzial na zdarzenia 2-, 3-, 5-, 15- drogowe jest umowny i sztuczny!! wynik każdego zdarzenia (każdego meczu) można podzielić 2-, 3-, 5-, 15- drogowo!!
|
Do góry
|
|
|
|
#743784 - 25/11/2006 22:46
|
journeyman
Meldunek: 17/11/2006
|
|
Do góry
|
|
|
|
#743787 - 26/11/2006 14:23
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 09/12/2004
|
Quote:
Tyle juz wystukano liter w wielu tematach o pk, więc.... Czy któryś z zagorzałych zwolenników magicznego p*k będzie na tyle odwazny i poprowadzi swój własny temacik, w którym udowodni że p*k to nie tylko piekny wzorek ale równiez jak twierdzicie mozliwośc zarobku w dłuższym(?) okresie ???
O stracie czasu nie ma mowy bo jest to tylko 1/2 min pisania w/g np wzoru :
AAA:BBB x%-y%-z% typ X stawka Y(kilka buków do wyboru)
Typ oczywiscie moze byc podany w momencie rozpoczecia meczu czy tez nawet w chwilkę po pierwszym gwizdku.
No jak, znajdzie się jakiś odwazny ????
Zapraszam na www.pewniak.pl
|
Do góry
|
|
|
|
#743789 - 26/11/2006 14:42
|
Pooh-Bah
|
to sie zdziwisz, bo każdy tak gra!!  każdy w jakiś sposób ocenia czy ten kurs na to zdarzenie jest warte zagrania, czyli podświadomie szacuje czy mu to sie bedzie oplacalo zagrać czy nie. nie każdemu to przynosi zyski, bo nie każdy umie szacować prawdopodobieństwo. ps. pk to nie jest żaden system tylko prosty wzór.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|