#6425232 - 03/03/2015 20:00
Re: Książki, które warto... kupić! [2]
[Re: slav007o]
|
member
Meldunek: 21/08/2010
|
Nie chciałeś fantasy to lepiej sobie "Sycylijczyka" odpuść - niby nie fantasy, ale główny bohater jest niezniszczalny, irytujący, w wielu miejscach po prostu jest to mocno naciągane. To moja opinia - może akurat ciebie nie będzie tak drażnił Lepiej pójdź w kierunku innych książek Mario Puzo: Ojciec chrzestny (jest kilka wątków, które w filmie nie były poruszone, ogólnie bardzo dobry klimat, aż się czuje jakby się było w tamtych czasach) albo Omerta. Poza tym polecam Paragraf 22 Josepha Hellera. Nie wiem czy jest audiobook, ale książka bardzo mi się podobała. Czarny humor, historia o żołnierzach amerykańskich w Europie, męskie klimaty. Momentami śmiałem się w głos jak czytałem.
|
Do góry
|
|
|
|
#6430353 - 13/03/2015 11:32
[Re: CFab]
|
veteran
Meldunek: 10/08/2005
|
Zmarł Terry Pratchett, autor świetnych książek z serii ,,Świat dysku''. Schedę po ojcu przejmie córka. Jeżeli ktoś nie czytał, a lubi fantasy z domieszką dobrego humoru to szczerze polecam, książek jest multum.
|
Do góry
|
|
|
|
#6430410 - 13/03/2015 17:05
[Re: obuszek]
|
Marat Safin
Meldunek: 14/05/2005
|
Nie chciałeś fantasy to lepiej sobie "Sycylijczyka" odpuść - niby nie fantasy, ale główny bohater jest niezniszczalny, irytujący, w wielu miejscach po prostu jest to mocno naciągane. To moja opinia - może akurat ciebie nie będzie tak drażnił Lepiej pójdź w kierunku innych książek Mario Puzo: Ojciec chrzestny (jest kilka wątków, które w filmie nie były poruszone, ogólnie bardzo dobry klimat, aż się czuje jakby się było w tamtych czasach) albo Omerta. Moim zdaniem Mario Puzo "Głupcy umierają" to jest dopiero arcydzieło. Top 5 wszystkich książek jakie czytałem w życiu (a nie były to tylko lektury szkolne ) O hazardzie, życiu, honorze, frajerstwie, miłości, zdradzie...
|
Do góry
|
|
|
|
#6433115 - 17/03/2015 21:55
[Re: Conrad]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/10/2001
|
Ja ostatnio nabyłem do swojej kolekcji Dukaja "Inne Pieśni" i przeczytałem drugi raz, polecam, jak wszystko inne tego autora, dla mnie najwybitniejszy polski pisarz, zostawił daleko w tyle wszystkich innych. Aktualnie kupiłem "Ślepowidzenie" Wattsa, raczej hard science-fiction i zaczyna się bardzo mocno, prawdopodobnie nie wtopiłem
|
Do góry
|
|
|
|
#6433289 - 18/03/2015 09:04
[Re: -Adrian-]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 14/12/2003
|
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/27802/szybki-cash-glod-nienawisc-pogon Jens Lapidus - Szybki Cash Sztokholm, mafia jugoli, narkotyki, pakowanie na siłowni, spuszczenie komuś wpierdolu jak jest potrzeba i ogólnie wszystko byloby super, klimat jest, postacie trochę przerysowane ale w pozytywny komiksowy sposób. Książka byłaby super gdyby nie dwie sprawy: Książka powinna być krótsza przynajmniej o 20% , jest mnóstwo bardzo dokładnych opisów np. zamiast napisać że ktoś dresem autor od butów po czapeczkę z daszkiem opisuje wszystkie marki,ceny, detale ubioru itp itd i druga rzecz która może bardzo wkuraczać ale niektórym leży (mnie wkurza) to takie angielskie wstawki (to chyba taka inicjatywa tłumacza bo zacytuję jedną z opinii czytelników: ''Jeśli nie sięgniesz po oryginał,to nie licz na "imprezy z boysami z high life'u w trybie fast forward" w "stajlowych fryzurach z dżezi akcesoriami", którzy "kumają czaczę" i się "czilują soft" mając ten "totalski no problemski" "styl chodzenia z duszą i ruchy z flowem" i te "fajne dżagi" z każdą kolejną "dżamprą" Poza tym polecam, bo jak ktoś potrafii pomijać wzrokiem nieistotne pierdoły w książce i 'przeskakiwać dalej' to książka bardzo wciąga' 7/10
|
Do góry
|
|
|
|
#6437053 - 25/03/2015 20:32
[Re: Bullet]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 11/08/2005
|
Nie chciałeś fantasy to lepiej sobie "Sycylijczyka" odpuść - niby nie fantasy, ale główny bohater jest niezniszczalny, irytujący, w wielu miejscach po prostu jest to mocno naciągane. To moja opinia - może akurat ciebie nie będzie tak drażnił Lepiej pójdź w kierunku innych książek Mario Puzo: Ojciec chrzestny (jest kilka wątków, które w filmie nie były poruszone, ogólnie bardzo dobry klimat, aż się czuje jakby się było w tamtych czasach) albo Omerta. Moim zdaniem Mario Puzo "Głupcy umierają" to jest dopiero arcydzieło. Top 5 wszystkich książek jakie czytałem w życiu (a nie były to tylko lektury szkolne ) O hazardzie, życiu, honorze, frajerstwie, miłości, zdradzie... mnie Głupcy umierają zanudziła strasznie. Sycyliczyk i Ojciec chrzestny i niebo lepsze. Ale o gustach....
|
Do góry
|
|
|
|
#6563041 - 10/11/2015 16:28
[Re: lupus]
|
Villain
Meldunek: 27/08/2004
|
Mi tam ksiazka David Lagercantz "Co nas nie zabije" jako kontynuacja trylogii Larssonna podobała. Im wiecej Salander tym lepiej ja tez przeczytałem w dwa dni i też mi sie podobała - tak naprawde czytalo sie łatwiej niz Larssona, (co nie znaczy lepiej) - ale było jak najbardziej w porządku. Dodatkowo polecam cykl z Sebastianem Bergmanem - http://lubimyczytac.pl/cykl/947/sebastian-bergmanduet Hjorth, Rosenfeldt - przeczytałem na razie 3 i wszystkie całkiem fajne.
|
Do góry
|
|
|
|
#6612456 - 19/02/2016 08:57
|
journeyman
Meldunek: 16/03/2002
|
Co decyduje o tym, że akurat dana książka jako nasteępna trafia w wasze ręcę?
|
Do góry
|
|
|
|
#6613590 - 20/02/2016 18:40
|
antimadrista
Meldunek: 06/01/2005
|
Własnie skonczylem czytać książke Syn Hamasu. Książka w porzadku, choć spodziewałem się nieco wiecej szczegółów i dramaturgi z "akcji". Ktos z was czytal?
|
Do góry
|
|
|
|
#6650005 - 11/04/2016 19:09
[Re: Dziabor]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 14/12/2003
|
Panowie polecicie jakiś dobry trzymający w napięciu thriller? Coś w stylu Misery, Chemia Śmierci , Intensywność , Dziewczyna z Sąsiedztwa. Wszystkie bardzo,bardzo polecam:
Zauważyłem że jest kilka wspólnych mianowników tych książek:
1. Bohater nie jest policjantem/super wyszkolonym agentem FBI tylko cywilem, nieobytym w sytuacji zagrożenia. 2.To że jest silna relacja pomiędzy oprawcą a potencjalną ofiarą (szczególnie w Misery i Dziewczyna z Sąsiedztwa) , taki pojedynek. 3.Ciasne , duszne (czasami dosłownie), klaustrofobiczne miejsce akcji : piwnica (dziewczyna z sąsiedztwa), zamknięty dom (Misery), samochód (Intensywność), Małe miasteczko (chemia Śmierci). 4. Mega klimat i świetnie autor który jest świetnym psychologiem. 5. Raczej prosta akcja nie jakaś wielka nierealistyczna intryga jak u Cobena.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|