Strona 3 z 15 < 1 2 3 4 5 ... 14 15 >
Opcje tematu
#759781 - 01/12/2006 15:31 Re: Bezrobocie
Wychowany_Na_Nalewce Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/12/2003
Quote:

W Polsce bezrobocie wynika z chorego systemu edukacji. Teraz prawie kazdy studiuje, w efekcie rosnie armia wyksztalconych ludzi ktorzy prostej fizycznej pracy sie nie podejma. A oferty pracy te ktore sa w wiekszosci dotycza zapotrzebowania na prostych pracownikow, takich po zawodowkach. Polska nie jest przystosowana gospodarczo do wchloniecia takiej liczby wyksztalconych osob.

Tak, każdy studiuje, ale 75% tych uczelni kształci fikcyjnych "magistrów", których wiedza nie uprawnia do pracy w zawodzie. Ludzie po uznanych szkołach i kierunkach nie mają problemów ze znalezieniem pracy.

Problemem ofert pracy fizycznej nie jest to iż mamy rzesze "wykształconych, którzy takiej pracy się nie podejmą", ale płaca za taką pracę - komu chciałoby się pracować za 600PLN?

Do góry
Bonus: Unibet
#759782 - 01/12/2006 15:36 Re: Bezrobocie
Zbigniew Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/03/2003
Teraz powinno się coś zacząć poprawiać, bo masa ludzi emigrowała i nie ma komu pracować.

Do góry
#759783 - 01/12/2006 15:44 Re: Bezrobocie
pyk Offline
old hand

Meldunek: 02/01/2004
Quote:

Tak, każdy studiuje, ale 75% tych uczelni kształci fikcyjnych "magistrów", których wiedza nie uprawnia do pracy w zawodzie. Ludzie po uznanych szkołach i kierunkach nie mają problemów ze znalezieniem pracy.

No nie do konca, dzis juz w zasadzie kazde nawet najbardziej renomowne uczelnie maja wsrod swoich absolwentow bezrobotnych. Do tego dochodzi jeszcze to, ze wiekszosc kierunkow na uczelniach jest nieperspektywiczna biorac pod uwage ilosc absolwentow. A co do faktu, ze wiekszosc uczelni ksztalci "fikcyjnych magistrow" to prawda tylko, ze tacy bardzo czesto dzieki kontaktom i znajomosciom zajmuja stanowiska pracy duzo lepiej przygotowanym ale nie majacym znajomosci osobom. Sam znam kilka przypadkow np: ze corka dyrektora robila studia zaocznie byle tylko mogla spelnic wymogi na stnowisko; albo zona prokurtora, ktora w wieku 30 kilku lat zdecydowala sie zdobyc dyplom prawa bo maz prace zalatwi.

Do góry
#759784 - 01/12/2006 16:16 Re: Bezrobocie
ajdam Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/02/2005
Biszop, nie wciskaj nam ze istnieje fizyczna robota za 2 500 na reke, bo takowej nie ma (przynajmniej na wschodzie Polski bo o tym rejonie sie wypowiem)

2 przyklady:

Firma prywatna, facet po technikum odziedziczyl po ojcu spory kapital, otworzyl wlasna firme na wlasnym podworku, zatrudnia okolo 20 ludzi (latem wiecej) ktorymi nadzoruje jeden czlowiek. Polowa z nich to zatrudnieni na czarno, sa tam kolesie po podstawowce, technikum, a nawet emeryci ktorzy dorabiaja do emerytury. Nie wiem ile dodkladnie zarabiaja ale ten "kierownik" zarabia 1600 na reke. Trudno zeby fizyczni wiecej zarabiali

W te wakacje robilem w firmie o wdziecznej nazwie "Mostostal" (polowa firm w Polsce ktore zajmuja sie podobnymi sprawami ma chyba taka nazwe ). Ogromna firma, okolo 400 zatrudnionych, szeroka kadra kierownicza, i ja za okolo 220 godzin w miesiacu dostawalem 1200 zl (mialem rozne stawki za rozne roboty (np za roboty na dachu mialem 6,5 na reke), ciezka fizyczna robota.

Do góry
#759785 - 01/12/2006 16:31 Re: Bezrobocie
moonlight Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 12/10/2005
To wszystko zależy od firmy i od wykonywanego zlecenia. Rok temu miałem praktyki w firmie budowlanej , to najgorszy robol po podstawówce , mieszający tylko zaprawę nie miał mniej niż 1800 miesięcznie na rękę. Oczywiście 10-11 godzin dziennie tyrania. Ale chyba wówczas warto.
Generalnie w Wielkopolsce w budownictwie nieźle płacą, a już szczególnie w Poznaniu.

Do góry
#759786 - 01/12/2006 20:20 Re: Bezrobocie
Podroznik Offline
veteran

Meldunek: 16/06/2003
Quote:

Rok temu miałem praktyki w firmie budowlanej , to najgorszy robol po podstawówce , mieszający tylko zaprawę nie miał mniej niż 1800 miesięcznie na rękę.

Tylko że w takiej firmie to zazwyczaj praca jest 8-9 miesiecy co daje około 16200 na rok czyli około 1350 na miesiąc

Do góry
#759787 - 01/12/2006 21:23 Re: Bezrobocie
Bzyku Offline
Blade Runner

Meldunek: 04/05/2004
dlatego w pozostałe 3 miesiące w roku jedzie się do Anglii i wyjdzie wtedy około 3000 na miesiąc

Do góry
#759788 - 02/12/2006 14:29 Re: Bezrobocie
Svart_Ulv Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/01/2006
Quote:

Dziś zarejestrowałem się jako bezrobotny ufff... dziwne uczucie hehehe teraz musze iść na jakiś staz aby rodzice dali mi święty spokój, bo tylko w domu siedze

gnacik sorry fajny jestes ale tu Cie musze z.e.a.:) wiesz jaki Polacy maja problem ? wlasnie taki jak Ty..niby szukaja pracy, niby sie rejestruja po to zeby starzy dali spokoj. a tak to babcia da, matka da, tu sie dorobi, tam sie puszki pozbiera..MOPS dorzuci i na fajki i piwo bedzie..niestety duza czesc narodu ma wlasnie takie podejscie..a poza tym po co szukac pracy jak wtelewizji mowia ze jest bezrobocie i pracy nie ma?? a zapytam inacej..co Ty umiesz robic ?

Do góry
#759789 - 02/12/2006 17:38 Re: Bezrobocie
loopo2005 Offline
member

Meldunek: 14/08/2006
A JA NIE BEDE ROBIL FIZYCZNIE BEDE ZYL Z BUKMACHERKI HEHEHHE

Do góry
#759790 - 02/12/2006 17:48 Re: Bezrobocie
KeeP Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 30/09/2003
Quote:

A JA NIE BEDE ROBIL FIZYCZNIE BEDE ZYL Z BUKMACHERKI HEHEHHE

najpierw skończ gimnazjum

Do góry
#759791 - 02/12/2006 19:55 Re: Bezrobocie
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/03/2006
Quote:

Quote:

Dziś zarejestrowałem się jako bezrobotny ufff... dziwne uczucie hehehe teraz musze iść na jakiś staz aby rodzice dali mi święty spokój, bo tylko w domu siedze

gnacik sorry fajny jestes ale tu Cie musze z.e.a.:) wiesz jaki Polacy maja problem ? wlasnie taki jak Ty..niby szukaja pracy, niby sie rejestruja po to zeby starzy dali spokoj. a tak to babcia da, matka da, tu sie dorobi, tam sie puszki pozbiera..MOPS dorzuci i na fajki i piwo bedzie..niestety duza czesc narodu ma wlasnie takie podejscie..a poza tym po co szukac pracy jak wtelewizji mowia ze jest bezrobocie i pracy nie ma?? a zapytam inacej..co Ty umiesz robic ?

kazali mi się tam zarejestrowac poniewaz wg. nich powiniem mieć odbyty gdzies staż, co ja oczywiście uwazam za marnowanie mojego czasu, bo zamiast wstawac codziennie o 7 rano mógłbym sie wyspać
...co umiem robić? aktualnie rpacuje jako projektant mebli oraz wzornictwo ..uczę się także obsługi autocada, ale jeszcze za mało aby podjąc kolejną prace, która już na mnie czeka ...czyli projektowanie elewacji ...więc wypraszam sobie takie mowienie o mojej osobie bo nie sądzę, abym nie potrafił nic robić ..to by było na tyle

Do góry
#759792 - 04/12/2006 11:48 Re: Bezrobocie
Svart_Ulv Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/01/2006
Quote:

Quote:

Quote:

kazali mi się tam zarejestrowac poniewaz wg. nich powiniem mieć odbyty gdzies staż, co ja oczywiście uwazam za marnowanie mojego czasu, bo zamiast wstawac codziennie o 7 rano mógłbym sie wyspać
...co umiem robić? aktualnie rpacuje jako projektant mebli oraz wzornictwo ..uczę się także obsługi autocada, ale jeszcze za mało aby podjąc kolejną prace, która już na mnie czeka ...czyli projektowanie elewacji ...więc wypraszam sobie takie mowienie o mojej osobie bo nie sądzę, abym nie potrafił nic robić ..to by było na tyle

hehe a ja nie mowie ze nicn ie umiesz robic tylko pytam co umiesz..moze moglbym cos doradzic bo juz troche "pracuje " :>

Do góry
#759793 - 04/12/2006 19:30 Re: Bezrobocie
Skull Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 21/04/2004
2500 to mial moj majster kiedy jeszcze pacowałem na budowie, sam mialem ok 1500-1600 glownie to zalezalo ile godzin sie robilo, standardowo 10 godzin i roznie z tym bywalo, czasem dalo sie rade przechodzic dzien a raz zapierdalalo jak maly samochodzik po rusztowania z wiaderkiem tynku... aktualnie zeby mi ktos teraz dal umowe i nawet 2000 przy budowlance to bym nie poszedl, to jest prywaciaz, pracujesz 8-9 miesiecy!!! piepsze taka robote wiem jak to wyglada i raczej teraz moglbym tylko se dorabiac w wolnej chwili. Teraz mam panstwowa prace w systemie turnusowym i mam tysiaka na reke, chociaz zmalo to jest ale ... nie ma co narzekac, wszystkie swiatczenia, nawet tych o ktorych nie wiem. JESTEM KOLEJARZEM

Do góry
#759794 - 04/12/2006 23:33 Re: Bezrobocie
ozzy123 Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 02/10/2003
Quote:

2500 to mial moj majster kiedy jeszcze pacowałem na budowie, sam mialem ok 1500-1600 glownie to zalezalo ile godzin sie robilo, standardowo 10 godzin i roznie z tym bywalo, czasem dalo sie rade przechodzic dzien a raz zapierdalalo jak maly samochodzik po rusztowania z wiaderkiem tynku... aktualnie zeby mi ktos teraz dal umowe i nawet 2000 przy budowlance to bym nie poszedl, to jest prywaciaz, pracujesz 8-9 miesiecy!!! piepsze taka robote wiem jak to wyglada i raczej teraz moglbym tylko se dorabiac w wolnej chwili. Teraz mam panstwowa prace w systemie turnusowym i mam tysiaka na reke, chociaz zmalo to jest ale ... nie ma co narzekac, wszystkie swiatczenia, nawet tych o ktorych nie wiem. JESTEM KOLEJARZEM

I słusznie!

Do góry
#833737 - 04/01/2007 21:26 Re: Bezrobocie [Re: Master.com back]
SebaS.... ... Offline

Meldunek: 30/01/2001
Znalazlem wczoraj ogloszenie w lokalnej gazecie, szukaja osobe do dzialu w reklamie. Jak dzownilem powiedzieli bym przyszedl dzisiaj.
Wchodze a tam czekaja 32 osoby (1 miejsce pracy tylko). Dodatkowo jutro (nie wiem ile jeszcze dni) maja byc takie same rozmowy tyle z kolejnymi osobami.
A tu media pierd***** ;\) glupoty ze w kraju pracodawca ma problemy ze znalezieniem pracownikow. Dla nich budownictwo i hutnictwo to caly rynek pracy.

--

Z ciekawostek podam przyklad, zlozylem podanie o prace do firmy na hale produkcyjna (netto zarabia sie tam podobno 1900) w cv wpisalem studia. Kolega podal tylko ogolniaka.
Jego zatrudnili a do mnie nawet nie dzwonili, mimo ze ja mialem staz 4 lata, a on rok na tym samym stanowisku pracy.
Jestem pewien ze to dlatego ze wpisalem studia. I wez sie tu ucz w tym kraju.
Do biura nie chca bo za male doswiadczenie, na produkcje nie chca bo za duze.

Do góry
#834501 - 05/01/2007 12:42 Re: Bezrobocie [Re: SebaS.... ...]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Normalka ;\)

Ja swego czasu bylem w hutowini papierniczej, praca polega na ladowaniu zeszytow, i innych przyborow do samochodow, ktore przedstawiciele, rozwaza do klientow.
Dcchodzi jeszcze praca paieprkowa, mimo, ze obsluga programow nie stanowila dla mnie problemow, pracodawca za jakis czas zmienil ogloszenie, ze cche tylko mlode, kobiety do 35lat :]

Sam zyje w miejscowosci turystycznej, ale tu bez problemu dostac race moga glownie mlode ladne kobiety, jest masa ogloszen, ale jak dzownie, to mowia wprost tylko kobiety na barmanki, kelnerki, recepcjonistki.

Do góry
#834506 - 05/01/2007 12:44 Re: Bezrobocie [Re: lupus]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
A stawki tez sa porazajace 3,8zl na h ;\)

Do góry
#834535 - 05/01/2007 13:06 Re: Bezrobocie [Re: lupus]
Bzyku Offline
Blade Runner

Meldunek: 04/05/2004
Pozwij ich do sądu. Według prawa unijnego (czyli także i naszego) umieszczanie w ogłoszeniach "zatrudnię mężczyznę" lub "zatrudnię kobietę" jest nielegalne i podpada pod dyskryminację płci ;\)

Do góry
#834565 - 05/01/2007 13:19 Re: Bezrobocie [Re: Bzyku]
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

Meldunek: 12/08/2002
Ukonczenie studiow to nie zawsze atut, pracodawcy szukaja osob ktore dadza im gwarancje pozostania na tym stanowisku na dluzej, przeciez jak przyjmie ktos osobe po studiach do pracy fizycznej to predzej czy pozniej ta osoba znajdzie lepsza prace i aktualna rzuci. Tak nie tylko w PL jest, norma, w UK jest podobnie.

Do góry
#835872 - 05/01/2007 18:21 Re: Bezrobocie [Re: connor]
Rysio Ochudzki Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 20/12/2004
Najciekawsze jest to ,że człowiek po maturze czy studiach ma często takie same stawki jak typ po podstawówce. 4 zety w pysk albo wypi....aj

Do góry
Strona 3 z 15 < 1 2 3 4 5 ... 14 15 >

Moderator:  Biszop, rafal08