Strona 9 z 14 < 1 2 ... 7 8 9 10 11 13 14 >
Opcje tematu
#743890 - 01/12/2006 14:05 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
Biszop Offline
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...

Meldunek: 24/11/2003
Tez pomysl
ale mysle ze zajecia face to face z takimi slawami jak DJ czy reszta plejady bylyby motorem napedowym tej uczelni w internecie ciezko bedzie wzbudzic takie zainteresowanie

Do góry
Bonus: Unibet
#743891 - 01/12/2006 14:13 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
Maks_Kolanko Offline
journeyman

Meldunek: 14/11/2006
Quote:

Moim zdaniem któras uczelnia powinna otworzyc kierunek-bukmacherstwo.Skoro teraz można studiowac przerózne kierunki,ten wcale by nie odbiegał od innych.

Obowiązkowo z rokiem zerowym - "Kultura dyskusji"

Quote:

Obstawianie zakładów to ciężka praca oraz talent-to gwarantuje dobry wynik.

I dlatego należy utrudnić start każdemu, bo może dla Was zabraknąć. Niech gra sobie głupek tasiemce, będzie więcej dla Was.

Quote:

Tak naprawdę grają w Polsce dziesiatki tysięcy ludzi,na dłuższą metę wygrywają nieliczni.

... którzy solidarnie strzegą wiedzy tajemnej i niech już tak zostanie. Amen.

Quote:

Raczej nie ma co liczyć na cudowną receptę,tylko samemu zakasać rekawy albo traktować to zabawowo.

... i zasilać buka, by miał z czego wypłacać wygrane dla wtajemniczonych.

Zapewne zakończy się to dla mnie ostrzeżeniem albo nawet banem, (ale wtedy będzie to oznaczało, że MOD jest taki jak powyższy chór prześmiewców), ale muszę Wam powiedzieć, że po prostu jest mi Was panowie bardzo, ale to bardzo żal.
Nawet na LOL-a nie zasługujecie, zwyczajna żenada.

Do góry
#743892 - 01/12/2006 14:18 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
Biszop Offline
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...

Zenada??
Coz w tym zenujacego??
Chyba ta Twoja opowiesc o banie

Jesli mozesz to wytlumacz mi co w tym zenujacego i takiego "lolowatego"??

Do góry
#743893 - 01/12/2006 14:41 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
Maks_Kolanko Offline
journeyman

Quote:

Zenada??
Coz w tym zenujacego??
Chyba ta Twoja opowiesc o banie

Jesli mozesz to wytlumacz mi co w tym zenujacego i takiego "lolowatego"??

Ok. Może przejrzałbyś w wolnej chili ten temat od początku, wtedy może łatwiej byłoby Tobie mnie zrozumieć.

Czyż nie uważasz, jest wk******* sytuacja, kiedy nie można spokojnie podyskutować na forum, bo zawsze znajdzie się jakaś gwiazda, która to zburzy. Jeżeli przejrzysz ten temet lista gwiazd pokaże się sama.

Cóz w tym złego, że Jahu, Tomo i jeszcze paru innych USERÓW zechciało się podzielić swoimi doświadczeniami i zgodzili się odpowiedzieć na pytania. Rozumien, że nie każdy musi sie z nimi zgadzać. Może wówczas zwyczajnie ominąć ten temat jako niewart zainteresowania albo wypowiedzieć swoje zdanie. Wykazać merytorycznie, że się mylą i napisać dlaczego tak uważają. Myślę, że od usera o kilkuletnim stażu na forum można oczekiwać kultury dyskutowania. Trochę więcej niż tylko wyśmiewanie się z innych.

Zarejestrowałem się na tym forum niedawno, ale to nie znaczy, że zasiadam przed komputerem gdy w piaskownicy jest zbyt tłoczno. NIe każdy zarejesrowany kilka dni temu jest małolatem, z którego można sobie drwić.

Każdy kiedyś zaczynał paranie się bukmacherką, kazdy kiedyś korzystał z rad bardziej doświadczonych typerów tylko że nie wszyscy teraz chcą o tym pamiętać. Jeżeli chcecie się bawić we własnym gronie i naśmiewać z innych, to cóż życzę miłej zabawy.

Ja dzięki własnej ciężkiej pracy osiągnę to, co zamierzyłem. Z pomocą lub bez.

ps. Pisząc poprzedni post, nie wiedziałem, że też się przyłączyłeś do tej LOŻY SZYDERCÓW.
No cóż, skoro Ci z tym dobrze ...

Do góry
#743894 - 01/12/2006 14:48 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
Maciek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/06/2001
Gościu ,lepiej graj sobie spokojnie dalej w Sportingbet bo niedługo to chyba zaczniejsz mieć pretensje do pana Boga że ci nie idzie.

Do góry
#743895 - 01/12/2006 14:56 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
BAHmVIP Offline
addict

Meldunek: 25/02/2006
Quote:

... którzy solidarnie strzegą wiedzy tajemnej i niech już tak zostanie. Amen.
... i zasilać buka, by miał z czego wypłacać wygrane dla wtajemniczonych.
Nawet na LOL-a nie zasługujecie, zwyczajna żenada.

Czy nadal nie rozumiesz, że takie dyskusje do niczego nie doprowadzą

Wszystkie te "progresje, oscylatory i p*k" to gusła nad matematyka i świetne wytłumaczenie dla porażek.

Wygrywa ten, kto znajdzie zdarzenia gdzie rzeczywistośc nie zgadza się ze statystyką (bukmachera).

Do góry
#743896 - 01/12/2006 14:58 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
Maks_Kolanko Offline
journeyman

Quote:

Gościu ,lepiej graj sobie spokojnie dalej w Sportingbet bo niedługo to chyba zaczniejsz mieć pretensje do pana Boga że ci nie idzie.

Widzisz, Gościu. Między nami jest taka różnica, że mnie można skrytykować za nietrafione typy. Ciebie nie można, bo nie ma za co.
Nawet na podanie typów się nie potrafisz wysilić.
Ale dwa tysiące postów jakos nastukałeś. Wszystkie podobne.

Do góry
#743897 - 01/12/2006 15:08 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
Arcy Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/03/2003
Quote:

(...)
Wygrywa ten, kto znajdzie zdarzenia gdzie rzeczywistośc nie zgadza się ze statystyką (bukmachera).

Czyli na przykład takie coś

Do góry
#743898 - 01/12/2006 15:18 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
Maks_Kolanko Offline
journeyman

Quote:

Czy nadal nie rozumiesz, że takie dyskusje do niczego nie doprowadzą

Wszystkie te "progresje, oscylatory i p*k" to gusła nad matematyka i świetne wytłumaczenie dla porażek.

Rozumiem, że na dłuższą metę wygrywa ten, kto potrfi do swojej skuteczności typowania dobrać taką strategię dobierania stawek aby suma wygranych kwot przewyższała sumę kwot wydanych.

Jeżeli "progresje, oscylatory i p*k" służą tylko wytłumaczeniu porażek, to w rzeczy samej są bezwartościowe.
Uważam, że stosownie do skuteczości typującego profity może dawać gra płaską stawką, ale można też zarobić grając oscylatorem, można też progresją. To zależy od tego "jak typuję". Dlatego potwornie wkurza mnie, gdy userzy którzy nie skalali się żadną konstruktywną wypowiedzią, nie wysilili na rzetelne uzasadnienie swojej opinii wyśmiewają się z każdej metody. Robią na forum zamieszanie. Były przypadki, gdy ktoś z niewielkim stażem podał swój pomysł na grę, a już w kilka minut puźniej został wyśmiany.
Przecież w ten sposób to my do nieczego nie dojdziemy.

Do góry
#743899 - 01/12/2006 15:32 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
dimes Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 03/09/2003
Maks co sie tak podniecasz, jak widzisz nikt tutaj nie podaje typów, każdy przedstawia teorie, jahu pisze o oscylatorze, ale bedzie wyśmiewany przez innych jeśli nie udowodni publicznie ze to może przynosic zysk, jemu się nie chce, więc nie pokaże jak wygrywa, przez jednych będzie to odbierane, jako potwierdzenie tej teorii, komu tutaj się chce podawac typy publicznie, myślę ze nikomu, każdy pisze o pk ale przed meczem nikt nie jest pewny, że to pk jest wieksze niz 100, dopiero wynik ich uświadamia, ze typują dobrze.

Do góry
#743900 - 01/12/2006 16:15 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
Maks_Kolanko Offline
journeyman

Quote:

Maks co sie tak podniecasz, jak widzisz nikt tutaj nie podaje typów, każdy przedstawia teorie, jahu pisze o oscylatorze, ale bedzie wyśmiewany przez innych jeśli nie udowodni publicznie ze to może przynosic zysk, jemu się nie chce, więc nie pokaże jak wygrywa, przez jednych będzie to odbierane, jako potwierdzenie tej teorii, komu tutaj się chce podawac typy publicznie, myślę ze nikomu, każdy pisze o pk ale przed meczem nikt nie jest pewny, że to pk jest wieksze niz 100, dopiero wynik ich uświadamia, ze typują dobrze.

Nie jestem zwolennikiem ani wrogiem oscylatora. Uważam, że nie ma podstaw, by stwierdzić, że za jego pomocą nie można zarabiać. Sądząc z opisu jego działania udowodnienie teoretyczne, że granie oscylatorem daje zyski byłoby żmudne i mało przejrzyste. Jedyne, co można, to przetestować go sobie w realu albo na papierze w dostatecznie długim przedziale czasu. Za oscylatorem przemawiają opinie niektórych userów, którzy testowali go w praktyce i sądząc z ich relacji wyszli na tym dobrze.
Wydaje mnie się, że krytyka i wyśmiewanie tego sposobu gry jest bardziej reakcją na samego Jahu niż na jego metodę.
Ale to jest moja opinia, mogę się mylić.

Quote:

każdy pisze o pk ale przed meczem nikt nie jest pewny, że to pk jest wieksze niz 100, dopiero wynik ich uświadamia, ze typują dobrze.

Właśnie dlatego poprosiłem o wyjasnienie, co kto rozumie przez to "p*k>100". Wiadomo, że nikt nie jest wróżką i nie wie przed meczem kto wygra. Ok, ale każdy kto decyduje się wyłożyć określoną kwotę na konkretny zakład kieruje sie jakimiś przesłankami według niego racjonalnymi, nazwijmy je umownie warunkiem "p*k>100", albo "dings", mniejsza o nazwę.
Ja nie potrzebuję niczyich typów, sam je sobie znajdę. Natomiast konstruktywna dyskusja, w którą każdy wniesie od siebie tyle, ile uważa że może, jest jak najbardziej przydatna i moim zdaniem nie należy jej niszczyć.

Przecież Ty również na podstawie jakiegoś kryterium decydujesz co i jak zagrasz. Być może masz już swój system grania, który przynosi korzysci i ani Ci w głowie udowadniać, że to działa.
Dlaczego więc wymagać tego od innych?

Do góry
#743901 - 01/12/2006 20:17 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
jahu Offline
old hand

Meldunek: 21/02/2001
Mógłbym udowodnić tu podając typy takie jakie gram w realu jak działa w praktyc mój oscylator ale i tak niedowiarkowie powiedza że mialem szczescie i że za mała probka meczy , tylko ze to szczeście trwa już ponad 4 lata i obecnie ma ok. 9000 kuponow no ale dla niektorych to ciagle za krotki okres i za mała probka...

Do góry
#743902 - 01/12/2006 20:55 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
Biszop Offline

Wlasnie jahu podal idealna odpowiedz.
Osobiscie nie neguje sposobow innych osob ale nie bede sie tlumaczyl ze swojej gry bo niby dlaczego?
Kiedys podawalem typy z wysmiewanego tu SB, a jak sie okazywalo masa osob nie potrafila zinterpretowac tego typu i myslac ze nie trafilem nie omieszkali tego kasliwie skomentowac czym wychodzili na swietnych znawcow

Staram sie podawac typy ktore sam gram, a jesli ktos skorzysta do swojej gry to juz jego wybor, perelki wylapane w naziemych kraza tylko miedzy nieliczna grupa/grupami ludzi i po godzinie, dwoch i tak znikaja, zreszta jesli ktos to poda publicznie to po tym jak juz sam zagra.

Dyskusja o sposobie gry to temat rzeka i to rzeka ktora niknie gdzies czelusciach nicosci,
po kolejne nie wysmiewam sie z nikogo, zartowalismy na temat szkoly i ewentualnych "wykladowcow", akurat ja podalem DJ Sachiego i nadal uwazam ze to bylo calkiem smieszne, Dj byl autorem jedngo z najslynniejszych "okrzykow" na czacie

Nie oczekuj tu ze poznasz zlote sposoby czy systemy, nikt Ci tego nie zdradzi
Mniej nerwow wiecej luzu

Do góry
#743903 - 01/12/2006 21:12 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
didi Offline
journeyman

Meldunek: 14/01/2005
Quote:

Mógłbym udowodnić tu podając typy takie jakie gram w realu jak działa w praktyc mój oscylator ale i tak niedowiarkowie powiedza że mialem szczescie i że za mała probka meczy , tylko ze to szczeście trwa już ponad 4 lata i obecnie ma ok. 9000 kuponow no ale dla niektorych to ciagle za krotki okres i za mała probka...

Jahu psy szczekają a karawana jedzie dalej
Myślę że wiele osób czegoś by się nauczyło i sam chętnie będę śledził temat, pozdrawiam

Do góry
#743904 - 01/12/2006 21:51 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
cartino Offline
stranger

Meldunek: 06/10/2006
Widze, że rozgorzała dyskusja, więc i ja jako początkujcy gracz wtrące swoje 3grosze /starzy wyjadacze prosze sie nie śmiac /

Quote:

Kiedys podawalem typy z wysmiewanego tu SB, a jak sie okazywalo masa osob nie potrafila zinterpretowac tego typu i myslac ze nie trafilem nie omieszkali tego kasliwie skomentowac czym wychodzili na swietnych znawcow

Rozumiem, że chodzi Ci o zdarzenie Strzeli Bramke. Uważam, że jest to zdarzenie warte obstawiania, choćby dlatego, że do rozpoczęcia meczu jest 50% szans trafienia. Ja jeśli szukam pewniaków, to przede wszystkim wśród zdarzeń właśnie dwuwartościowych czyli strzeli/nie strzeli, under/over. Tutaj bardzo pomocne są statystyki, oraz informacje o składach drużun na dany mecz.
Co do systemów, to nie gram jakimś szczególnym, choc niedawno skutecznie odegrałem sie po grubej wpadce na livie, stawiając płaskie stawki na w miare pewne single, a zyski z nich przeznaczając na gre na mniej pewnych AKO.

Do góry
#743905 - 02/12/2006 00:35 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
BAHmVIP Offline
addict

Meldunek: 25/02/2006
Quote:

Rozumiem, że na dłuższą metę wygrywa ten, kto potrfi do swojej skuteczności typowania dobrać taką strategię dobierania stawek aby suma wygranych kwot przewyższała sumę kwot wydanych.

o ile buki pozwolą mu ją zrealizować

Quote:

Jeżeli "progresje, oscylatory i p*k" służą tylko wytłumaczeniu porażek, to w rzeczy samej są bezwartościowe.

pomijasz zdrowie psychiczne gracza?
Jak przegra progresją, to powie, że spoób świetny tylko miał pecha.

Quote:

Uważam, że stosownie do skuteczości typującego profity może dawać gra płaską stawką, ale można też zarobić grając oscylatorem, można też progresją. To zależy od tego "jak typuję".

i jak igram z nieszczęściem.

Quote:

Dlatego potwornie wkurza mnie, gdy userzy którzy nie skalali się żadną konstruktywną wypowiedzią, nie wysilili na rzetelne uzasadnienie swojej opinii wyśmiewają się z każdej metody.

Wkurza Cię, że są tacy co nie wierzą w mozliwość istnienia "metody"?

Napisz coś konstruktywnego, to zobaczysz ilu ewangelizatorów będzie Cię odwodzić w prywatnych wiadomościach.

Quote:

Robią na forum zamieszanie. Były przypadki, gdy ktoś z niewielkim stażem podał swój pomysł na grę, a już w kilka minut puźniej został wyśmiany.

taki jest los teoretyków. Jak nie chcą bronić swoich teorii, to niech "siedzą cicho".

Quote:

Przecież w ten sposób to my do nieczego nie dojdziemy.

Skąd wiara że mamy dokąd iść?
Skąd wiara, ze bukmacher nie dojdzie tam przed nami i nie okopie się marżą, limitami i innymi sztuczkami?

Liczenie, że ktoś bezinteresownie podzieli się skuteczną metodą ogrania buka jest wg mnie naiwne.

Doświadczenia nie da się przekazać. Można o nim opowiadać.

W bukmacherce źródła sukcesów i porażek sa trudne do zweryfikowania, co umozliwia prowadzenie jałowych dyskusji w nieskończoność. Jak ktoś ma wwatpliwości niech się zaczytuje w archiwach. Ja wolę w tym czasie zalogować sie do buka.

Do góry
#743906 - 02/12/2006 01:20 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
Ignorator Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/10/2005
Pomysł ze szkołą podoba mi się, ale nie jestem profesorem. Robie swoje raz lepiej raz gorzej. Ostatnio to drugie. Bywa i tak. Co do sposobu gry to każdy z nas gra inaczej i na inne rzeczy zwraca uwagę. Dlatego lubie bukmacherkę bo tworzy ona mocnych typerów o ciekawej charakterystyce. Ja będe polecał nadal granie singli. Z tego względu, że jak gram progresje to musze mięc określony duży budżet na początku gry, który będzie w stanie wytrzymać czarne serie. W przypadku singli tak nie ma. Moge zastosować p*k>1 choć nadal nie lubie tego pk lub grać płaską stawką. W każdym razie grajmy do określonego procentu naszego budżetu o czym już tutaj wspominałem (ostatnio przeasadzam z tym procentem chyba 50% mam na ten weekend ). Co do wyboru spotkań. Jeśli chodzi o piłkę nożną to ja szukam takich informacji:

1) kłótnie w zespole, skandale związane z aferami np: reprezentacja Togo na MŚ w Niemczech. Wszystkie mecze przegrane kłócili się o pieniądze, Łódzki Klub Sportowy spór na lini trener-prezes plus brak bierzącej wody na obiketach sportowych i kłótnie w zespole. Efekt Togo przegrało wszystkie mecze a ŁKS przegrał z Koroną.
2) brak bardzo ważnych ogniw w zespole np: w zeszłym sezonie na sześć spotkań wyleciał ze składu Wisły Płock Ireneusz Jeleń. "Nafciarze" przegrali sześć meczów z rzędu.
3) brak zawodnika na newraligicznej pozycji: stoper, bramkarz oznaczo to zwykle, że padnie bramka dla przeciwnika plus wygrana.
4) forma danego zespołu w ostatnim czasie. Pamietajcie, że każda passa się kiedyś kończy. Ja jestem wyznawcą teori, że kluby średniej klasy są w stanie pociągnąć na dobrych rezultatach najwyżej cztery mecze.
5) nie gramy żadnych pucharów krajowych i ligi. Wiele zespołów wystawia rezerwy, żeby w innych rozgrywkach osiągać sukcesy.

Oczywiście to nie wszystko na co zwracam uwagę. Myślę, że najważniejsze jest też znajomość specyfiki ligi, którą obstawiamy. Śledzenie na bierząco informacji o danej lidze bardzo pomaga. Do tego jeśli możemy oglądać skróty z meczów to jesteśmy w domu. Widzimy kto przeważał a kto nie. Czy forma danego zespołu spada czy rośnie. Warto także zrobić sobie bilans ze wszystkich lig. Zobaczyć gdzie mamy największy zysk i na te ligi postawić. Ja osobiście bardzo lubie stawiać na : Ekstraklasę, Premiership, słowacką Corgoń Ligę. Czasem inne ligi. Na koniec dodam bez skuteczności każdy wasz system będzie zawodny. A ze skutecznością będzie nasz system czy też plan gry najlepszy na świecie. Życze wam abyśmy wygrywali co tydzień. Oczywiście sprawa jest trudna, ale do zrobienia

Pozdrawiam Ignorator

Do góry
#743907 - 02/12/2006 10:38 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy... *DELETED*
supper5 Offline
stranger

Meldunek: 04/11/2006
Post deleted by Biszop

Do góry
#743908 - 02/12/2006 14:21 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
tangerine Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 26/10/2002
witam, nie miałem czasu (egzaminy) i w międzyczasie narobił się tutaj bałagan... przeczytałem ze 4 podstrony... od razu komentarza wymaga "powoływanie" się na matematykę... z tym jest problem... prawo wielkich liczb - no dobrze... ale tak na prawdę wielkośc matemtyki polega na tym, że jest ona spójna, jest jednością... więc nie wybierajmy jednego prawa i nie zrzucajmy na jego barki całej odpowiedzialności za wynik... najlepiej zostawcie matematyki w spokoju... czemu nie słyszę na przykład hasła pt. "prawo serii" mówiące o tym, że serie "reszka-orzeł-reszka-orzeł-reszka-orzeł itd." występują rzadziej niż serie "reszka-reszka-reszka-orzeł-orzeł-orzeł itd.) o ile oczywiście badamy dostatecznie dużą próbę ("prawo wielkich liczb")... i jeśli pomyślicie na prawdę o matematyce okaże się, że na wynik statystyczny wpływa kilkanaście praw matematycznych a to już jest analiza wieloczynnikowa, i jeżeli miałbym taki komputer który mógłby to policzyć to nie musiałbym grać...

pytał mnie Maks_Kolanko jak wybieram typy? biorę pod uwagę: czynniki statystyczne (m.in. analiza korelacji), czynniki filozoficzne, czynniki psychologiczne (m.in. motywacja)... nie obliczam tego tylko luźno rozważam... jeśli wiele czynników wskazuje na jakiś typ, a kursy są wysokie to staram się to grać (niskie kursy szkoda sprawdzać bo bukmacherzy kompletnymi ignorantami raczej nie są)...

wielokrotnie też spierałem się na tym forum o niemożność udowodnienia swojego systemu... niedawno był taki przykład Celtic - Manchester Utd... w jednym poście czytałem: Celtic bardzo słaby, w drugim: Celtic wygra... no i co oba prawdziwe... co innego wytypować wynik, a co innego kto będzie lepszy... przed meczem może ktoś napisać Roddick ma super serwis i wygra... a może wygrać mając tylko 2 asy w meczu... czy ktoś trafnie typował czy nie? moim zdaniem nie... wszyscy mówią czy są jakieś kontuzje w danym zespole? nie ma to gramy! ale kontuzja może się przydażyć w 10 minucie meczu!!!

wiele by można tu pisać... och wiele...

Do góry
#743909 - 03/12/2006 18:30 Re: tak na prawde licza sie tylko dobre typy...
Eska Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 11/02/2005
Ktos mnie prosil zebym podal typy na remisy i podalem 2 z 4 weszlo juz idzs na pierwszym pozimie

Nunberg i cagiliari

i niech nikt mi nie mowi ze progresja jest do dupy. Jak sie ma dobre typy i gra sie tak jak ja to nie ma lepszego systemu do wygrywania bo kursy sa wysokie wec duzo sie wygrywa i nie potrzeba duzego wklady. No tylko trzeba dobrze typowac - ale to tak jak w kazdym innym systemie tylko ze w tym kursy sa znacznie wyzsze niz w kazdym innym systemie. Czesto sie zdarza ze trafia sie kurs ok 6.0 a wtedy juz stawka rosnie dosc sporo w zadnym innym systemie nie mozna zlapac takich 'bonusow'

Do góry
Strona 9 z 14 < 1 2 ... 7 8 9 10 11 13 14 >