okej, miałem skoków już w tym roku nie tykać, ale wyglądające na stabilne warunki w Planicy skłoniły mnie do zmiany zdania
Dziś posłałem takie oto cuda w Profku ofkors:
Hilde - Widhoelzl 1 1.4 - dla mnie okazja dnia. Hilde skacze tu świetnie, 200 metrów pokonuje na luzaku, wczoraj skoczył nawet pod 220. Widhoelzl nie ma ani formy, ani wiary ani chyba wielkiej checi do dalekich skoków. Fakt - jeśli mu powieje, może to wykorzystać, ale Hilde tak samo.
Kranjec - Lazzaroni 1 1.35 - nie przesadzajmy, Lazzaroni owszem skacze bardzo fajnie, dziś w kwalach obaj skoczyli po 203.5. Ale wczoraj znacznie lepszy był Kranjec, który co by nie mowic od lotów jest specjalistą, zwłaszcza tutaj. Skacze też w lepszym stylu, co może mieć znaczenie na wypadek gdyby był ślisko. Ale moim zdaniem Francuz w konkursie nie przekroczy 200 metrów.
Ammann - Kofler 1 1.5 - trochę ryzykownie, ale wydaje mi się jednak pewnie. Wczoraj Ammann skoczył odpowiednio 12 i 5 metrów dalej, dziś też miał 4 odległość, gdzie nie skakał Kofi. Owszem Austriak jest w dobrej formie i w 10 będzie, ale on nigdy specjalistą od lotów nie był. Ammann generalnie też, ale... tu czuje sie swietnie, forma jest i moim zdaniem będzie dziś w okolicach podium = wyżej.
Bardal - Loitzl 1 1.34 - Bardal skacze tu wysmienicie, podobnie jak w Oslo. To zawodnik, na ktorym sie pare razy przejechalem, no ale - ile mozna? Loitzl lotnikiem nie jest, bazuje na mocnym odbiciu co w lotach nie jest az tak wazne.
Druga konfiguracja:
Jacobsen 1-6 1.7 - cóż, po takim kursie - zaryzykuję. Norweg wczoraj chyba trochę ukrywał formę, dzis zaskoczył wszystkich i być może samego siebie, co doda mu wiary. Kto wie czy dzis nie wygra w ogóle zawodów. Będzie Adamowi ciężko o PŚ. Plusem tego typu jest to, że w razie niepowodzenia na pocieszenie zostanie awans Adama w generalce
Morgenstern - Ljokelsoey 1 1.5 - Roar o dziwo prezentuje sie tutaj katastrofalnie. Nie wiem na ile to efekt nie przykladania sie do skoków, a na ile formy. Ale fakty są takie, że już w Oslo skaczał bardzo źle. Może ma już dosyc sezonu, który był dla niego mimo wszystko i tak nie taki zły na jaki sie zapowiadało. Morgi też nie powala ale skacze równo ponad 200 metrów, zaś Roar dzis nie awansowałby do 40, gdyby nie to ze klasyfikowany jest w top15 PŚ.
Bardal 1-15 - no chyba znajdzie sie w tym gronie
Pettersen - Grimholm 1.29 - trochę głupi i dziwny bet, ale wiekszych obaw nie mam. Grimholm pare razy ładnie skoczył, ale na co warto zauwazyć - i tak w kazdej probie byl gorszy od Sigurda. No a jeden skok oddał na 172 metr i to wiele mówi. To mimo wszystko skoczek nierówny(nie to co Pettersen
:D) i niedoswiadczony. Moim zdaniem konkurs zweryfikuje jego formę. No ale o tyle głupio, że Sigurda po takich kursach sie nie tyka, podobnie jak Kranjeca zresztą. No ale to loty...
I jeszcze jedna konfiguracja:
Ljokelsoey - Hilde 2 1.84 - wyjaśnienie powyżej, omawiałem dyspozycję obu zawodników, kurs na pewno wartosciowy.
Kranjec 1-15 1.22 - też już było.
Jacobsen - Schmitt 1.29 - no liczę, że przynajmniej w jednej probie Jacobsen pokona 210 metr ato da mu wygrana w tej parze moim zdaniem.
Koch 1-6 1.35 - trochę na zasadzie asekuracji. Na innym kuponie dalem Jacobsena w 6. Zakładam, że niemożliwe aby obaj nie znalezli się w 6. Zresztą Koch o najwiekszy na swiecie specjalista od lotów obok Ljokelsoeya i Hannawalda
w formie. Będzie walczył o wygrana i nie jest bez szans.
To tyle ode mnie, jak dziś mi żaden z tych kuponów nie wejdzie to konczymy rozdzial pt. Skoki Narciarskie 06/07.