Opcje tematu
#696598 - 23/10/2006 13:25 Ciasto do pizzy.
pauL005 Offline
old hand

Meldunek: 04/08/2004
Postów: 1158
Skąd: Biłgoraj
Wiem, w necie tego masa jest, aż nie wiadomo czego się czepić. Dlatego postanowiłem was poprosić o przepis na jakeś dobre ciasto do pizzy. Na pewno wielu z was, w przerwach między analizami lubi coś upiec czy ugotować
Do dzieła!

Do góry
Bonus: Unibet
#696599 - 23/10/2006 13:57 Re: Ciasto do pizzy.
_Korver_ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/04/2004
Postów: 18397
bardzo chętnie też poznam taki przepis, w sumie to chyba nic trudnego, stworzyć taką pizzę

Do góry
#696600 - 23/10/2006 14:06 Re: Ciasto do pizzy.
Logan Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/12/2003
Postów: 14507
Skąd: Lublin
Ja to robie na wyczucie, wiec nie podam dokladnych ilosci skladnikow. Najpierw trzeba zrobic zaczyn drozdzowy: do przegotowanej, cieplej wody dajemy drozdze i cukier, odstawiamy na 15 minut w cieple miejsce. Do maki daje sól,ziola suszone i czosnek posiekany, troche oleju badz oliwy, wlewam zaczyn drozdzowy i wyrabiam ciasto. Po pol godzinie wyrabiam drugi raz i znowu odstawiam. I tyle, proste jak konstrukcja cepa

Do góry
#696601 - 23/10/2006 14:37 Re: Ciasto do pizzy.
królik Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 20/03/2005
Postów: 2395
Skąd: warszawski grochow
kup sobie "pizze knora" tam jest bardzo dobre ciasto

Do góry
#696602 - 23/10/2006 14:51 Re: Ciasto do pizzy.
pauL005 Offline
old hand

Meldunek: 04/08/2004
Postów: 1158
Skąd: Biłgoraj
Ja dzisiaj zrobiłem takie ciasto:
Składniki:
Mąka Krupczatka
Drożdże
Oliwa
Woda
Sól

Sprzęt:
Miska plastikowa
Wałek
Kawałek czystego stołu/blatu

Wykonanie:
Do pol litrowego kubka nalewamy polowe cieplej wody, nie moze byc za goraca. Do wody dodajemy 4 lyzeczki cukru, i 4 lyzki maki, mieszamy. Dodajemy do roztworu pol rozdrobnionej kostki swiezych drozdzy, lub 2,5 lyzeczki granulowanych. Mieszamy calosc, przykrywamy szmatką i odstawiamy w cieple miejsce. W kuchni powinno byc cieplo, okna pozamykane jak sa chlodne przeciagi.

Drozdze beda rosly przez okolo 10-15 min w tym czasie mozemy przygotowac reszte skladnikow.

Wlaczamy piekarnik na MAX
Kiedy drozdze wyrosna po same brzegi kubka, sypiemy do miski 3,5 szklanki maki. Do maki dodajemy 3 szczypty soli, tyle samo cukru i 4 duze lyzki oliwy.
Na to wylewamy nasza wode z drozdzami i czystymi dlonmi mieszamy .
Jak ciasto jest za suche-cala maka sie nie polaczyla z reszta, to dolewamy nieco cieplej wody i dalej ugniatamy.
Teraz wazne: gotowe ciasto dobrze ugniecione musi na powierzchni byc lekko klejace... jak bedzie suche i matowe, to znaczy ze troszke za malo wody.

Pod ciasto na dnie miski trzeba sypnac troszke maki bo inaczej sie przykleji, przykrywamy miske recznikiem i odkladamy w cieple miejsce np na kuchenke.

Po 15 minutach ciasto powinno byc zauwazalnie wieksze

Na blat sypiemy make, walkujemy ciasto do porzadanych wymiarow (najlepiej wychodzi na oryginalnych prostokatnych blachac z kuchenki)

Na blache do pieczenia wylewamy troszeczke oliwy i palcami rozsmarowujemy po calosci, na to przekladamy ciacho.
Na ciasto warstewke sosu, ser, dodatki ( z umiarem na pizze srednicy 40 cm max 4 pieczarki)
Pieczemy do mometu az brzegi cista zaczna sie robic porzadnie rumiane. Max temperatura - krotki czas pieczenia, nie na odwrot.


Pizza w piekarniku Zobaczymy za kilkanaście minutek
źródło: http://tweak.pl/forum/lofiversion/index.php/t144583.html

Do góry
#696603 - 23/10/2006 16:18 Re: Ciasto do pizzy.
ajdam Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/02/2005
Postów: 2504
hehe ja robie zupelnie inaczej

moja byla mnie nauczyla


Weglug przepisu z ktorego korzystam (w nawiasie moje sugestie)
300g maki (ja daje okolo 250-270g)
2 dag drozdzy
200 ml wody mineralnej (wazna sprawa zeby byla z butelki nie z kranu, moze byc zrodlana, ja daje 150-180ml)
lyzeczka cukru (jak robie hawajska to daje 1,5-2)
pol lyzeczki soli
2 lyzki oleju

Polowe wody (biore 100ml) podgrzac, jak bedzie cieple!! (nie gorace) wylaczyc gaz, wsypac cukier, drozdze i mieszac az sie rozpuszcza. Make do miski, wlej rozczyn(?), reszte wody (ja tu dolewam okolo 70ml, bo ciasto nie bedzie sie kleic) sol, 2 lyzki oleju albo oliwy. wymieszac, przykryc sciereczka i odlozyc w cieple miejsce, musi podwoic swoja objetosc (okolo 30min).

Ja nie walkuje ciasta, olej na forme, i kule ciasta na to i rekoma to rozgniatam, robie kolo, na to sos, przyprawy, mieso, ananas czy pieczarki czy papryka czy cokolwiek innego. I do piekarnika wczesniej nastawionego na nagrzanie sie na maxa. Jak juz zacznie sie rumienic to wale na to ser, duzo sera, czekam az sie ser porzadnie rozpusci i voila.
Jak robie pizze to najczesciej dla kogos, rodziny czy znajomych dlatego najczesciej robie 2 lub 3 bo na 1 to nie ma sensu tylu rzeczy brudzic. Dlatego jak juz jest gotowa, wyjmie sie ja z piekarnika, to kroje ja na czesci i klade na patelni, szczelnie zakrywam. Jak sie tego nie robi to po godzinie, dwoch, ciasto jest twarde i kruszy sie, ser twardnieje, a tak jak schowam ja pod patelnia to zachowuje swoja miekkosc na dlugi czas



A tak sie zastanawialem co modrego w swoim 1000 poscie napisac

Do góry
#696604 - 23/10/2006 20:30 Re: Ciasto do pizzy.
Kiko Offline
member

Meldunek: 23/03/2003
Postów: 197
Skąd: Jadowniki
ja pracuje w pizzerni i nasze ciasto sklada sie z nastepujacych skladnikow:
- maka
- woda
- olej
- sol
- drozdze
chyba o niczym nie zapomnialem

Do góry
#696605 - 24/10/2006 16:06 Re: Ciasto do pizzy.
pauL005 Offline
old hand

Meldunek: 04/08/2004
Postów: 1158
Skąd: Biłgoraj
Quote:

ja pracuje w pizzerni i nasze ciasto sklada sie z nastepujacych skladnikow:
- maka
- woda
- olej
- sol
- drozdze
chyba o niczym nie zapomnialem



Składniki składnikami, ale sposób przygotowania

Do góry
#696606 - 24/10/2006 16:07 Re: Ciasto do pizzy.
Zbigniew Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/03/2003
Postów: 4759
Skąd: Kurdestan
Pizzernia

Do góry
#696607 - 30/10/2006 19:12 Re: Ciasto do pizzy.
ajdam Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/02/2005
Postów: 2504
od początku jak robie pizze to zastanawia mnie na czym polega "sekret" pizzerii, ktore robia tak dobre ciasta

Na pozor wszystko sie zgadza: skladniki, sposob wyrobu.
Natomiast teperatura pieczenia jest inna, pizzernie pieka ciasta krotko ale w temperaturze dochadzacej do 400*C, my nie mamy mozliwosci piec w takiej temperaturze dlatego pytam sie czy jest jakas mozliwosc upieczenia takiego ciasta jak w pizzerii?

Wyczytalem gdzies ze jest mozliwosc zakupienia jednorazowych tacek ktore szybciej sie nagrzewaja, ale dzisiaj jak zapytalem o to w markecie to kobita miala mine jakbym pytal o AK47. Spotkaliscie sie z czyms takim i czy mozna to gdzies zakupic?

Do góry
#696608 - 30/10/2006 19:26 Re: Ciasto do pizzy.
Jakubosiu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/01/2004
Postów: 4525
Skąd: Słupca
Hehehe ajdam masz racje taki piec a tyle robi piec tak iw pizzeri bardziej rumieni te ciasto a niesety nasz piekarnik przypala :P

Do góry

Moderator:  Biszop, rafal08 



Kto jest online
11 zarejestrowanych użytkowników (akagi, Akhu, Ojro, VVega, alfa, Sensei, rafal08, Sony, igea23, latajaca_holenderka, ElNinho[mmdea]), 3476 gości oraz 7 wyszukiwarek jest obecnie online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
24772 Użytkowników
97 For i subfor
45045 Tematów
5581791 Postów

Najwięcej online: 4023 @ 16/03/2024 13:49