Ja dzisiaj zrobiłem takie ciasto:
Składniki:
Mąka Krupczatka
Drożdże
Oliwa
Woda
Sól
Sprzęt:
Miska plastikowa
Wałek
Kawałek czystego stołu/blatu
Wykonanie:
Do pol litrowego kubka nalewamy polowe cieplej wody, nie moze byc za goraca. Do wody dodajemy 4 lyzeczki cukru, i 4 lyzki maki, mieszamy. Dodajemy do roztworu pol rozdrobnionej kostki swiezych drozdzy, lub 2,5 lyzeczki granulowanych. Mieszamy calosc, przykrywamy szmatką i odstawiamy w cieple miejsce. W kuchni powinno byc cieplo, okna pozamykane jak sa chlodne przeciagi.
Drozdze beda rosly przez okolo 10-15 min w tym czasie mozemy przygotowac reszte skladnikow.
Wlaczamy piekarnik na MAX
Kiedy drozdze wyrosna po same brzegi kubka, sypiemy do miski 3,5 szklanki maki. Do maki dodajemy 3 szczypty soli, tyle samo cukru i 4 duze lyzki oliwy.
Na to wylewamy nasza wode z drozdzami i czystymi dlonmi mieszamy .
Jak ciasto jest za suche-cala maka sie nie polaczyla z reszta, to dolewamy nieco cieplej wody i dalej ugniatamy.
Teraz wazne: gotowe ciasto dobrze ugniecione musi na powierzchni byc lekko klejace... jak bedzie suche i matowe, to znaczy ze troszke za malo wody.
Pod ciasto na dnie miski trzeba sypnac troszke maki bo inaczej sie przykleji, przykrywamy miske recznikiem i odkladamy w cieple miejsce np na kuchenke.
Po 15 minutach ciasto powinno byc zauwazalnie wieksze
Na blat sypiemy make, walkujemy ciasto do porzadanych wymiarow (najlepiej wychodzi na oryginalnych prostokatnych blachac z kuchenki)
Na blache do pieczenia wylewamy troszeczke oliwy i palcami rozsmarowujemy po calosci, na to przekladamy ciacho.
Na ciasto warstewke sosu, ser, dodatki ( z umiarem na pizze srednicy 40 cm max 4 pieczarki)
Pieczemy do mometu az brzegi cista zaczna sie robic porzadnie rumiane. Max temperatura - krotki czas pieczenia, nie na odwrot.
Pizza w piekarniku
Zobaczymy za kilkanaście minutek
źródło:
http://tweak.pl/forum/lofiversion/index.php/t144583.html